ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο Ανώτατο ο Γόρδιος Δεσμός των 16 αναφορών του ΠτΔ

Ξεκίνησε η ακρόαση των τριών πρώτων που αφορούν περιουσιακά στοιχεία αξιωματούχων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τέλος του 2016 αρχές του 2017 αναμένονται οι πρώτες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε αριθμό αναφορών που καταχωρήθηκαν εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για νομοθετήματα που πέρασαν από την Ολομέλεια της προηγούμενης Βουλής, κατά την τελευταία συνεδρία της πριν από τις βουλευτικές εκλογές, στις 14 Απριλίου.

Η αυλαία των ακροάσεων άνοιξε με τρεις τροποποιητικούς νόμους, που αφορούν την δήλωση και έλεγχο περιουσιακών στοιχείων μελών της δικαστικής εξουσίας, του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργών και βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και κρατικών αξιωματούχων.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου, αφού επίλυσε θέματα διαδικαστικής φύσεως που τέθηκαν από την πλευρά του εκπροσώπου της Βουλής, δικηγόρου Αλέκου Μαρκίδη, εισήλθε στην ουσία των ακροάσεων με πρώτη αναφορά τον Περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016. Ο εκπρόσωπος της πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, υποστήριξε ότι τα υπό αναφορά νομοθετήματα πέρασαν εν μιά νυκτί από την Βουλή.

Ο κ. Κληρίδης στην αγόρευσή του έκανε λόγο για εξόφθαλμη αντισυνταγματική ρύθμιση υποστηρίζοντας ότι για την τροποποίηση που αφορά τα μέλη της δικαστικής εξουσίας παραβιάζεται η διάκριση των εξουσιών. Η παραβίαση, όπως ανέφερε, έγκειται στην υπόδειξη εκ μέρους της Βουλής στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για θέσπιση διαδικαστικών κανονισμών με τους οποίους θα καθορίζεται ο τρόπος, αλλά και ο χρόνος υποβολής των περιουσιακών στοιχείων των μελών της δικαστικής εξουσίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας στήριξε την θέση στις πρόνοιες του Συντάγματος που, όπως είπε, σαφέστατα κατοχυρώνει την ανεξαρτησία αλλά και τον αυτοέλεγχο των δικαστών από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ελέγχει και τα περιουσιακά στοιχεία που υποβάλλουν τα μέλη της δικαστικής εξουσίας.

Ο δικηγόρος της Βουλής Αλέκος Μαρκίδης απέρριψε τα περί σύγκρουσης εξουσιών τονίζοντας ότι το νομοθετικό σώμα που είναι η Βουλή έχει το δικαίωμα με νόμο να εξουσιοδοτήσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να εκδώσει διαδικαστικούς κανονισμούς. Στην αγόρευσή του, ο κ. Μαρκίδης τόνισε εμφαντικά ότι εν μέσω κρίσης οι πάντες υπόκεινται σε έλεγχο τονίζοντας με νόημα ότι η ανεξαρτησία και ο αυτοέλεγχος παραχωρείται και ότι εξουσία που δεν έχει πηγή τους νόμους δεν είναι εξουσία.

Εν μέρει αντισυνταγματικός
Η επόμενη αναφορά, η ακρόαση της οποίας ξεκίνησε, ήταν στον περί Προέδρου, των υπουργών, και των βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016. Ο Γενικός Εισαγγελέας, αφού παρέθεσε το ιστορικό τροποποίησης του αρχικού νόμου, εστίασε στην τελευταία όπου η Βουλή συμπεριέλαβε ως υπόχρεους υποβολής δήλωσης και ελέγχου περιουσιακών στοιχείων τον ή την σύζυγο και τα ανήλικα τέκνα των πολιτειακών αξιωματούχων που υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση.

Η ένσταση και διαφωνία στην τροποποίηση της Βουλής αφορά την πρόνοια για τον τρόπο δημοσιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων για όλους τους υπόχρεους με ιδιαίτερη έμφαση στους ή στις συζύγους και τα ανήλικα αυτών τέκνα. Ο δικηγόρος της Βουλής, αντικρούοντας το σκεπτικό της αναφοράς, πληροφόρησε την Ολομέλεια των Εφετών ότι ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ζήτησε την διεύρυνση του καταλόγου με την συμπερίληψη συζύγων και τέκνων, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό αίρεται η οποιαδήποτε υποψία των πολιτών ότι κάτι επιδιώκεται να μείνει κρυφό.

Η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων κατά τον κ. Μαρκίδη εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον ενώ σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, θα υπάρξουν παρενέργειες.

Μεγάλη η λίστα για αξιωματούχους
Η πλευρά της Βουλής υπέδειξε ότι για τις αναφορές που αφορούν τους πολιτειακούς αξιωματούχους, αλλά και άλλους κρατικούς αξιωματούχους, οι νόμοι μπορεί να θεωρηθούν εν μέρει αντισυνταγματικοί.

Για την τρίτη αναφορά που βρέθηκε στο ακροατήριο και αφορά τον περί Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχο Περιουσίας) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, η ένσταση του εκπροσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας αφορά την εκτεταμένη διεύρυνση της σχετικής λίστας, την συμπερίληψη συζύγων και ανήλικων τέκνων, καθώς και την πρόνοια για δημοσιοποίηση του συνόλου των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων.

Και για τις τρεις αναφορές η Ολομέλεια επιφύλαξε την απόφασή της. Για σήμερα Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί οι ακροάσεις πέντε άλλων αναφορών ενώ το επόμενο ραντεβού με την Ολομέλεια είναι στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Όπως υπολογίζεται, το σύνολο των αναφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει ολοκληρωθεί τέλος του 2016.

Ενόχληση Γενικού Εισαγγελέα
Η έναρξη των ακροάσεων στην Ολομέλεια ξεκίνησε με προδικαστικά θέματα που έθεσε η πλευρά του εκπροσώπου της Βουλής και είχαν να κάνουν με το κατά πόσο στο φάκελο των υποθέσεων υπήρχε διοριστήριο έγγραφο από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και εξουσιοδότηση του ιδίου προς τον Γενικό Εισαγγελέα για τις αναφορές στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Αλέκος Μαρκίδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι αναφορές, όπως καταχωρήθηκαν, είναι ανύπαρκτες και άνευ αντικειμένου. Ο Γενικός Εισαγγελέας αντέδρασε λέγοντας ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση έχοντας ακούσει τα όσα είπε ο κ. Μαρκίδης.

Ο Κώστας Κληρίδης είπε ότι δεν ανέμενε ένα τέτοιο θέμα να εγερθεί από ένα πρώην Γενικό Εισαγγελέα, λεγόμενα τα οποία χαρακτήρισε υποτιμητικά για τον ίδιο. Ο κ. Κληρίδης παρουσίασε στην Ολομέλεια σχετική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προτού ξεκινήσει η ακρόαση των αναφορών.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X