ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόλλησε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας η μετακόμιση του ΥΠΑΜ

Άγνωστος ο χρόνος μετακίνησης στα νέα κτίρια και συστέγασης με το ΓΕΕΦ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η μετακίνηση των υπηρεσιών του υπουργείου Άμυνας σε νέα κτίρια και η συγκατοίκηση του με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς ήταν ένα μια από τις φιλόδοξες εξαγγελίας της παρούσας ηγεσίας του ΥΠΑΜ η οποία όμως δεν έχει φθάσει σε ορίζοντα υλοποίησης.

Ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης στην συνέντευξή του στην «Κ» απέδωσε την καθυστέρηση που παρατηρείται σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ερωτηθείς για το χρόνο μετακόμισης από τις παρούσες κτιριακές εγκαταστάσεις ο κ. Φωκαΐδης απάντησε το συντομότερο δυνατόν.

Όπως ο ίδιος επισήμανε η εκκρεμότητα που παρατηρείται επηρεάζει σημαντικούς τομείς του υπουργείου Άμυνας όπως ο καλύτερος συντονισμός με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς το οποίο προβλέπεται να συστεγαστεί με το ΥΠΑΜ. Το άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στην διοικητική μεταρρύθμιση.

Αυτή την στιγμή το ΥΠΑΜ παρέχει υπηρεσίες σε επτά διαφορετικά κτίρια. Με την μετακίνηση στα νέα κτίρια οι διάσπαρτες υπηρεσίες θα συγκεντρωθούν κάτι που όπως υπολογίζεται θα μειώσει τις λειτουργικές ανάγκες αλλά και θα μπορέσει να γίνει πιο ορθολογιστική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης που ετοιμάζεται δεν θα μπορέσει να προχωρήσει εάν δεν γίνει η συγχώνευση ΥΠΑΜ ΓΕΕΦ τονίζει ο κ. Φωναΐδης όσο θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα η μετακίνηση στα νέα κτίρια.

Κανονισμοί για Προαγωγές
Στις 2 Δεκεμβρίου θα πάνε στην Ολομέλεια προς ψήφιση οι κανονισμοί περί Ιεραρχίας και Προαγωγών της Εθνικής Φρουράς. Στις φωνές που ακούγονται μέσα από της Εθνική Φρουρά ο ΥΠΑΜ στην συνέντευξή του στην «Κ» είπε ότι «Ήταν ένα πάγιο αίτημα της ηγεσίας της Ε.Φ. και των στελεχών να υπάρξει επιτέλους αντιμετώπιση του προβλήματος της καθήλωσης των αξιωματικών της Ε.Φ., για δέκα ή και περισσότερα χρόνια στον ίδιο βαθμό.

Είναι προφανές, ότι κάποιοι λίγοι, εκ των υψηλόβαθμων αξιωματικών, επηρεάζονται, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη φόρμουλα.» Ο ΥΠΑΜ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν μεταβατικές περίοδοι με πλήρη σεβασμό σε όσους ευδοκίμως υπηρετούν για χρόνια στις ανώτατες θέσεις, γιατί δεν είναι προσωπικό το θέμα όπως είπε.

Καμία ανησυχία στο ενδεχόμενο λύσης
Ο Χριστόφορος Φωκαΐδης ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός για την επόμενη μέρα του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς στο ενδεχόμενο λύσης.

Αφού επισήμανε ότι δεν έχει υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση σε ότι αφορά τα θέματα της ασφάλειας ο ΥΠΑΜ είπε «Στο πλαίσιο αυτό, επειδή συζητείται ή εκφράζονται ανησυχίες, θέλω να σημειώσω ότι δεν τίθεται θέμα είτε απόλυσης, είτε απώλειας επαγγελματικών κεκτημένων οποιουδήποτε στελέχους της Ε.Φ».

Σε ότι έχει σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι αυτά προχωρούν με βάση το πλαίσιο τον διαγωνισμών που έχουν προκηρυχτεί.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση