ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Δείχνουν» προς «κυβέρνηση» οι ευθύνες για το τροχαίο στην Κερύνεια

Πέντε άτομα ακόμα τραυματίστηκαν από τη σφοδρή σύγκρουση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σοβαρό δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην Κερύνεια με τουλάχιστον τρεις νεκρούς.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, το δυστύχημα συνέβη στον επαρχιακό δρόμο Κερύνειας – Δικώμου, κοντά σε λατομείο, σήμερα νωρίς το πρωί. Ακαριαία βρήκαν το θάνατο ο οδηγός του λεωφορείου και δύο μαθήτριες, 16 χρόνων. Στο λεωφορείο επέβαιναν μαθητές συγκεκριμένου Λυκείου.

Από τις πρώτες πληροφορίες, θύματα είναι δύο μαθήτριες και ο οδηγός του λεωφορείου. Παράλληλα, ακόμη πέντε άτομα τραυματίστηκαν με τους τρεις να είναι σε σοβαρή κατάσταση. Δύο εκ των επτά τραυματιών, ένας 15χρονος μαθητής και η 53χρονη σύζυγος του οδηγού του μικρού λεωφορείου, διατρέχουν κίνδυνο λόγω των εσωτερικών τραυμάτων σε ζωτικά όργανα, ανακοίνωσε ο “υπουργός υγείας”, Φαίζ Σουτσιούογλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στο “κρατικό” νοσοκομείο Μπουρχάν Ναλμπάντογλου της Λευκωσίας, όπου έχουν μεταφερθεί οι 7 τραυματίες της μετωπικής σύγκρουσης το πρωί ενός φορτηγού με ένα μικρό σχολικό λεωφορείο, ο κ. Σουτσιούογλου είπε ότι τέσσερις εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε κανονικούς θαλάμους. Οι υπόλοιποι τρεις, είπε, μεταξύ των οποίων και οι προαναφερόμενοι δύο, βρίσκονται στην εντατική. Το τρίτο άτομο στην εντατική είναι μια 17χρονη μαθήτρια με σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, που όμως μπορεί και επικοινωνεί με το περιβάλλον, σύμφωνα με τον κ. Σουτσιούογλου.

Τέσσερις μαθητές, δύο αγόρια και δύο κορίτσια, ηλικίας 16 έως 18 ετών, νοσηλεύονται σε διάφορα τμήματα του νοσοκομείου, χειρουργικό, ορθοπεδικό, εγκεφαλικών παθήσεων.

Η "αστυνομία" νωρίτερα είχε ανακοινώσει τα ονόματα των νεκρών και των τραυματιών του τροχαίου που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη στα κατεχόμενα. Συνολικά 10 άτομα επέβαιναν στο μικρό σχολικό λεωφορείο, που μετέφερε μαθητές Λυκείου από το χωριό Χάρτζια στη Λευκωσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το φορτηγό που οδηγούσε ο 25χρονος Σαφά Γκιουνγκιόρ προσπαθούσε να βγει από το λατομείο που υπάρχει στο δρόμο Κυθρέας – Κερύνειας και να ανηφορίσει στον Πενταδάκτυλο, ξέφυγε της πορείας του και συγκρούστηκε μετωπικά με το μικρό σχολικό λεωφορείο που ερχόταν από την απέναντι κατεύθυνση.

Τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών KTOEÖS, KTÖS και DAÜ-SEN θεωρούν υπεύθυνη για το δυστύχημα την «κυβέρνηση» την οποία χαρακτηρίζουν «κούκλα», δηλαδή υποχείριο, και υπεύθυνη για το έγκλημα. Στην κοινή τους ανακοίνωση οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κακίζουν την κατάσταση στους δρόμους, την έλλειψη ελέγχου στα οχήματα που μεταφέρουν κάθε μέρα πολίτες, τη μη λήψη μέτρων για την πρόληψη οδικών δυστυχημάτων και ζητούν την παραίτηση της «κυβέρνησης».

Την παραίτηση της «κυβέρνησης», γράφοντας «ξέρουμε τον δολοφόνο», ζηταει και η πλατφόρμα «Αλληλεγγύη»

Ο ψευδοπρωθυπουργός, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τον πόνο των οικείων των θυμάτων και ευχήθηκε άμεση ανάρρωση στους τραυματίες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Οζγκιουργκιούν ακύρωσε τη μετάβασή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα μετέβαινε για να δώσει διάλεξη σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και σε όλη τη «χώρα» εξέφρασε με δικό της γραπτό μήνυμα η «πρόεδρος» της ονομαζόμενης βουλής, Σιμπέλ Σιμπέρ. Το τροχαίο μας έχει γεμίσει με πολύ πόνο, αναφέρει σε μήνυμά του ο μουφτής των Τ/κ, Ταλίπ Αταλάι.

Ανάλογα είναι και άλλα μηνύματα και γραπτές ανακοινώσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και μικρών κομμάτων.

Επικρίσεις μεταξύ άλλων, έχουν ειπωθεί και για τη μη αλλαγή της ώρας, που έχει ως αποτέλεσμα και το συγκεκριμένο φορτηγό καθώς και άλλα να ξεκινάνε τα δρομολόγιά τους από το χάραμα, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ως μια από τις αιτίες που προκάλεσε το δυστύχημα. 

Οδύνη εκφράζει ο Ακιντζί για το αυτοκινητιστικό

«Χάσαμε τα παιδιά μας σε θλιβερό δυστύχημα» δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο Twitter με αφορμή το τραγικό περιστατικό. «Ο πόνος είναι πολύ μεγάλος. Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες» συμπλήρωσε. 

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης θα επιστρέψει απόψε στις 7 αντί αύριο το πρωί στις 9 στα κατεχόμενα από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ακύρωσε το αποψινό πρόγραμμα επαφών του στο πλαίσιο της 7ης διάσκεψης Βοσπόρου όπως ανακοινώθηκε από την “προεδρία”   

Ο “πρωθυπουργός”, Χουσείν Οζγκιουργκιούν εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τον πόνο των οικείων των θυμάτων και ευχήθηκε άμεση ανάρρωση στους τραυματίες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Οζγκιουργκιούν ακύρωσε τη μετάβασή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα μετέβαινε για να δώσει διάλεξη σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και σε όλη τη «χώρα» εξέφρασε με δικό της γραπτό μήνυμα η «πρόεδρος” της “βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ. Το τροχαίο μας έχει γεμίσει με πολύ πόνο, αναφέρει σε μήνυμά του ο μουφτής των Τ/κ, Ταλίπ Αταλάι. Ανάλογα είναι και άλλα μηνύματα και γραπτές ανακοινώσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και μικρών κομμάτων.

Συλλυπητήρια και από ΠτΔ

Τα συλλυπητήρια του απέστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μέσω twitter για το δυστύχημα. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος έγραψε «Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για το δυστύχημα στον Πενταδάκτυλο. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και δύναμη στους τραυματίες»

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα

Πολλοί Τ/κ πολιτικοί αλλά και απλός κόσμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτήσει το μαύρο ως εικόνα προφίλ. Σε κάποιες από τις αναρτήσεις με φόντο το μαύρο αναγράφεται «πεθάναμε αλλά δεν το γνωρίζουμε ακόμα». Μαύρο είναι και το προφίλ του Τ/κ ηγέτη στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook.

Το τραγικό δυστύχημα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στα κατεχόμενα με πολλούς να ασκούν κριτική και να ζητούν την ρύθμιση της ώρας, καθώς η παραμονή στη θερινή ώρα θεωρείται, μαζί με την κακή κατάσταση του επαρχιακού δρόμου που έγινε το δυστύχημα, ως οι κύριες αιτίες για το τροχαίο. Την ώρα του δυστυχήματος, 07.10 στα κατεχόμενα, 06:10 στις ελεύθερες περιοχές, μόλις είχε αρχίσει να χαράζει.

Στο μεταξύ, πλήθος κόσμου προσέτρεξε για να δώσει αίμα μετά την έκκληση που έγινε το πρωί με τον αρχίατρο του “κρατικού” νοσοκομείου να ανακοινώνει ότι οι ανάγκες έχουν καλυφθεί και να ευχαριστεί για την ανταπόκριση.

Τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών KTOEÖS, KTÖS και DAÜ-SEN θεωρούν υπεύθυνη για το δυστύχημα την “κυβέρνηση” την οποία χαρακτηρίζουν “κούκλα”, δηλαδή υποχείριο, και υπεύθυνη για το έγκλημα. Στην κοινή τους ανακοίνωση οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κακίζουν την κατάσταση στους δρόμους, την έλλειψη ελέγχου στα οχήματα που μεταφέρουν κάθε μέρα πολίτες, τη μη λήψη μέτρων για την πρόληψη οδικών δυστυχημάτων και ζητούν την παραίτηση της “κυβέρνησης”.

Την παραίτηση της «κυβέρνησης», γράφοντας «ξέρουμε τον δολοφόνο», ζητάει με ανακοίνωσή της και η πλατφόρμα «Αλληλεγγύη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X