ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έξω από το Υπουργείο Οικονομικών φοιτητές

Διαδήλωσαν κατά της μείωσης του κονδυλίου για τη φοιτητική μέριμνα

ΚΥΠΕ

Αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Υπουργείο Οικονομικών διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στο κονδύλι για τη φοιτητική χορηγία στον προϋπολογισμό του 2017.

Την κινητοποίηση διοργάνωσε η ΠΟΦΕΝ ενώ τη στήριξή τους στην εκδήλωση δήλωσαν η ΠΟΠ (Παγκύπρια Oμοσπονδία Πολυτέκνων), η ΠΟΠΟ (Παγκύπρια Ομοσπονδία Πενταμελούς Οικογένειας), η ΠΣΕΜ. (Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών) όπως και οι φοιτητικές ενώσεις του ΤΕΠΑΚ, του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΑΞΙΚ.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και κρατώντας πλακάτ τα οποία έγραφαν μεταξύ άλλων «Κάτω τα χέρια από τη χορηγία – Κάτω τα χέρια από το πακέτο» και «Τέρμα πια στις περικοπές, δεν φταίνε για την κρίση οι φοιτητές», φώναξαν συνθήματα όπως «Τέρμα πια στην κοροϊδία, με δάνεια πληρώνουμε για να `χουμε παιδεία» και «Δώστε λεφτά για την παιδεία, κάτω τα χέρια από τη χορηγία» διαμαρτυρήθηκαν κατά των περικοπών στο κονδύλι της φοιτητικής χορηγίας για το 2017, οι οποίες ανέρχονται στα €7,9 εκατομμύρια.

Σε ψήφισμά τους που επέδωσαν στο Υπουργείο Οικονομικών οι φοιτητές σημειώνουν ότι για 4η συνεχή χρονιά το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση προχωρούν σε νέα επίθεση στα κεκτημένα των φοιτητών καθώς «στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε για το 2017 υπάρχει μείωση των κονδυλίων για τη φοιτητική μέριμνα από τα €66.890.000 σε €58.930.000», της τάξης, δηλαδή των €7.959.502.

Παράλληλα οι φοιτητές ζητούν να μην αποκοπεί ούτε σεντ από τη φοιτητική μέριμνα, φοιτητικό πακέτο και φοιτητική χορηγία στους προϋπολογισμούς του 2017 αλλά και να μεταφερθεί άμεσα όλο το αδιανέμητο κονδύλι που προέκυψε το 2016 στο φοιτητικό πακέτο.

Ζητούν επίσης όπως τα εισοδηματικά κριτήρια για το φοιτητικό πακέτο, «να είναι με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα και όχι το ακαθάριστο οικογενειακό» και όπως «η μοριοδότηση για το φοιτητικό πακέτο να συμπεριληφθεί στο νόμο και να μην αποφασίζεται κάθε χρόνο από το Υπουργικό Συμβούλιο πίσω από κλειστές πόρτες».

Ζητούν ακόμη όπως οι λήπτες φοιτητικής χορηγίας αυτόματα να δικαιούνται και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στο ψήφισμά της η ΠΟΦΕΝ καλεί το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε αλλαγή του προϋπολογισμού, ούτως ώστε, να μην μειωθεί το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας και παράλληλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να μην εγκρίνουν τις περικοπές στα κονδύλια και να πιέσουν Υπουργείο και κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εξάλλου σε μήνυμα που αναγνώστηκε από εκπρόσωπό της, η ΠΣΕΜ εκφράζει στήριξη στην κινητοποίηση και στον αγώνα για τα δίκαια των φοιτητών, λέγοντας ότι το δικαίωμα στη μόρφωση δεν παζαρεύεται.

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ της ΠΟΦΕΝ Σεβήρος Κούλας είπε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας παρουσιάζεται μειωμένος κατά €8 εκατομμύρια περίπου για το 2017 σε ό,τι αφορά το κονδύλι για τη φοιτητική μέριμνα, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά καθώς πριν από 3 χρόνια υπήρξε ξανά μείωση της τάξης των €7 εκατομμυρίων.

«Μέσα σε τρία χρόνια μείωση €15 εκατομμύρια. Είναι πάρα πολλά χρήματα και είναι χρήματα που έχουν άμεση ανάγκη οι φοιτητές» είπε, αναφέροντας ότι η ΠΟΦΕΝ πέραν των κινητοποιήσεων προτίθεται να εγκαινιάσει κύκλο επαφών με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα με στόχο να ανακόψει τη μείωση των κονδυλίων για τη φοιτητική μέριμνα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X