ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Το κράτος στηρίζει το έργο του ΠΑΣΥΚΑΦ

3200 καρδιαγγειακά νοσήματα διαγνώσκονται κάθε χρόνο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος εξήρε το έργο του ΠΑΣΥΚΑΦ, διαβεβαιώνοντας για τη στήριξη του κράτους προς τους καρκινοπαθείς

Πρόθεση μας είναι να είμαστε δίπλα στους πάσχοντες, να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που μας χρειάζονται για να τους παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια, είτε αυτή αφορά τη διαμόρφωση προγραμμάτων πρόγνωσης, είτε διάγνωσης, είτε θεραπείας.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τα 30χρονα του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό. Ο Πρόεδρος σημείωσε πως η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για τη λειτουργία δεύτερου ακτινοθεραπευτικού κέντρου στην επαρχία Λεμεσού, ενώ αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στον τομέα της υγείας γενικότερα.

Μέσα και από την προσπάθεια του ΠΑΣΥΚΑΦ, σημείωσε ο Πρόεδρος, καταφέραμε να γίνουμε ισχυρότεροι ως κράτος και ως κοινωνία στην αντιμετώπιση του καρκίνου καθώς και στην παροχή της αναγκαίας ανακουφιστικής φροντίδας και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για το έργο που επιτελεί ο ΠΑΣΥΚΑΦ και την ανεκτίμητη συνδρομή του.

«Παρά τα άλματα στην επιστήμη και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται παγκοσμίως, ο καρκίνος στις ανεπτυγμένες χώρες λαμβάνει διαστάσεις θα μπορούσε να πει κανείς, πανδημίας» είπε ο Πρόεδρος στο χαιρετισμό του, προσθέτοντας πως οι στατιστικές επιβεβαιώνουν πως ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα νοσήσει με καρκίνο.

Στην Κύπρο, είπε, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου – μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα- με περίπου 3200 περιστατικά το χρόνο, γεγονός, που όπως σημείωσε, υποχρεώνει το κράτος και όλους τους σχετικούς φορείς να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας, καθώς δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να παραγνωρίσουμε το γεγονός πως μόνο μια ολιστική αντιμετώπιση μπορεί να είναι αποτελεσματική, είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι στον τομέα της θεραπείας το Υπουργείο Υγείας παρέχει όλες τις μοντέρνες φαρμακοθεραπείες και τεχνικές και πρόσθεσε πως τόσο το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, όσο και τα ογκολογικά στα κρατικά νοσηλευτήρια εργάζονται με αρτιότητα και επαγγελματισμό, έχοντας πάντοτε στο κέντρο τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Σημείωσε ακόμα ότι η Κυβέρνηση με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ενέκρινε τη σταδιακή αναβάθμιση και μετατροπή της μονάδας μαστού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού, έργο το οποίο υλοποιήθηκε σταδιακά και εγκαινιάστηκε στις αρχές του τρέχοντα μήνα.

«Στόχος μας είναι μία ολοκληρωμένη διεπιστημονική προσέγγιση με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές από ομάδα λειτουργών υγείας που θα περιλαμβάνει εξειδικευμένο χειρουργό, ογκολόγο, ακτινολόγο, ιστοπαθολόγο, πλαστικό χειρουργό, ψυχολόγο και νοσηλευτή» σημείωσε ο Πρόεδρος.

Ανέφερε πως με στόχο τον βέλτιστο συντονισμό επιστημονικής κοινότητας, ασθενών και άλλων φορέων διορίστηκε τον Οκτώβριο από το Υπουργικό Συμβούλιο Εθνική Επιτροπή Καρκίνου, με ρόλο συμβουλευτικό προς το Υπουργείο Υγείας και τον Υπουργό, με κύριο στόχο την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

«Σε ό,τι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες, είμαστε σε μία διαρκή προσπάθεια αναβάθμισης τους» είπε.

Η Κυβέρνηση, είπε, αξιοποιώντας εξειδικευμένες μελέτες σχετικά με την παροχή υπηρεσιών ακτινοθεραπείας, βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για τη λειτουργία δεύτερου ακτινοθεραπευτικού κέντρου στην επαρχία Λεμεσού, το οποίο θα καλύπτει και τις ανάγκες της επαρχίας Πάφου.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην υιοθέτηση του οδικού χάρτη για την εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας της Κύπρου και στην έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των δύο νομοσχεδίων της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και της εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

«Στους σχεδιασμούς της αυτονόμησης και του ΓΕΣΥ, επίκεντρο είναι ο ίδιος ο ασθενής. Στόχος όλων μας είναι η διασφάλιση της προσβασιμότητας των ασθενών σε ένα καθολικό σύστημα υγείας, που να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες του κράτους» είπε ο Πρόεδρος.

Εμφανώς συγκινημένη, η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ Άννα Αχιλλεούδη αναφέρθηκε στην ίδρυση του Συνδέσμου το 1986, στους στόχους του, στην πορεία και στη δράση του στα τριάντα χρόνια της ύπαρξής του.

«Προτεραιότητές μας ήσαν να δουλέψουμε στο να μάθει η κοινωνία ότι μέσα από την πρόληψη, τη σύγχρονη αντιμετώπιση μπορούσαμε πιο εύκολα να αποφύγουμε ή και να επιβιώσουμε μετά από έναν καρκίνο. Περάσαμε στην πολιτεία το μήνυμα ότι η αντιμετώπιση της ασθένειας του καρκίνου δεν μπορεί πλέον να είναι υποτυπώδης. Θέσαμε στόχο: ο κάθε συμπολίτης μας να έχει ασφαλή, σύγχρονη αντιμετώπιση στη χώρα μας».

Η κ. Αχιλλεούδη αναφέρθηκε στην ίδρυση του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου και στο έργο του.

«Σήμερα μιλούμε για περαιτέρω εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου στη Λεμεσό και ελπίζω κι εύχομαι να ευοδωθούν άμεσα» ανέφερε.

Μίλησε ακόμα για την 24ωρη κάλυψη στην κατ` οίκον ανακουφιστική φροντίδα που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στη Λεμεσό και στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι στόχος του ΠΑΣΥΚΑΦ είναι να επεκταθεί παγκύπρια.

«Η ψυχοκοινωνική στήριξη κι αποκατάσταση των ασθενών με καρκίνο και των οικογενειών τους ήταν μια αναγκαιότητα που επισημάναμε και εξελίξαμε από την αρχή» είπε, σημειώνοντας και την έμφαση που δίνει ο Σύνδεσμος στα θέματα πρόληψης.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ είπε ότι ο Σύνδεσμος θέτει νέους στόχους για την επόμενη δεκαετία, όπως το πρώτο κέντρο αποκατάστασης, στο Μονιάτη, που θα δουλεύει σε παγκύπρια βάση.

Κατά την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ τίμησαν για την προσφορά τους, μεταξύ άλλων, τους επίτιμους προέδρους του Συνδέσμου, Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, Ανδρούλλα Βασιλείου και Φωτεινή Παπαδοπούλου.

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ απένειμε επίσης τιμητική διάκριση στο προεδρικό ζεύγος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση