ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις οκτώ Δεκεμβρίου η απόφαση του ανωτάτου για τον αεροπειρατή

Ο Σεϊφ Έλτιν Μουσταφά κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές για σκοπούς έκδοσης του.

ΚΥΠΕ

Το Ανώτατο Δικαστήριο, στις 8 Δεκεμβρίου, στις 10.30, θα ανακοινώσει την απόφαση του, εάν θα αποδεχθεί ή όχι την κατάθεση πρόσθετης μαρτυρίας στην αίτηση για έκδοση προνομιακού διατάγματος Habeas Corpus (τερματισμός κράτησης) του Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά, εκζητούμενου από τις αιγυπτιακές αρχές για την αεροπειρατεία στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, η οποία διεπράχθη στις 29 Μαρτίου 2016, ο οποίος κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές για σκοπούς έκδοσης.

Νομική Υπηρεσία και υπεράσπιση του εκζητουμένου θα εμφανιστούν ενώπιον του Δικαστηρίου στις 2 Δεκεμβρίου, στις 9.00 για περαιτέρω οδηγίες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο κατά τη δικάσιμο της 1ης Δεκεμβρίου ενέκρινε το αίτημα του εκζητουμένου για νομική αρωγή και αυτός όρισε ως δικηγόρο του τη Νικολέτα. Χαραλαμπίδου.

Ο εκζητούμενος κατέθεσε αίτηση Habeas Corpus μετά την πρωτόδικη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με την οποία ενεκρίθη το αίτημα των αιγυπτιακών αρχών για έκδοση του και απόρριψη της υπεράσπισης που προέβαλε ότι θα υποστεί βασανισμό και απάνθρωπη μεταχείριση και μη δίκαιη δίκη εφόσον εκδοθεί.

Θέση του εκζητούμενου που παραδέχθηκε τη διενέργεια της αεροπειρατείας είναι ότι επιθυμεί να δικαστεί για το αδίκημα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην αίτηση Habeas Corpus έχει κατατεθεί ένσταση από τη Νομική Υπηρεσία. Εχουν επίσης κατατεθεί οι αγορεύσεις της υπεράσπισης του εκζητουμένου και της νομικής υπηρεσίας, τις οποίες, όπως ανέφερε η Δικαστής του Ανωτάτου Περσεφόνη Παναγή, το Δικαστήριο ανέγνωσε και από πλευράς Δικαστηρίου δεν προέκυψε οτιδήποτε προς διευκρίνιση.

Η Δικηγόρος του εκζητουμένου ζήτησε την άδεια του Δικαστηρίου να καταχωρήσει δύο έγγραφα ως νέα στοιχεία που ενισχύουν τους λόγους που ο εκζητούμενος ζητά τη μη έκδοση του και επιβεβαιώνουν ως αξιόπιστους τους ισχυρισμούς του ότι εφόσον εκδοθεί θα υποστεί βασανιστήρια, απάνθρωποι και ταπεινωτική μεταχείριση.

Εξήγησε ότι πρόκειται για επιστολή της Διεθνούς Αμνηστίας που ενημερώνει την υπεράσπιση του εκζητουμένου ότι έχει προβεί σε διάβημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Εισαγγελέα με το οποίο ενημερώνει στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι με βάση έρευνα που διενήργησε, ο εκζητούμενος δυνατόν να τεθεί ενώπιον βασανιστηρίων και ταπεινωτικής μεταχείρισης εφόσον εκδοθεί στην Αίγυπτο.

Το δεύτερο στοιχείο που ζήτησε να καταθέσει είναι η έκθεση, όπως ανέφερε, γιατρού με ειδικότητα τη διαπίστωση βασανισμών, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ιατρικές εξετάσεις, υπαιτιότητας των φυλακών.

Η Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου ανέφερε ότι τα έγγραφα που ζητείται να κατατεθούν δεν έχουν δοθεί στην εισαγγελία. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί το Δικαστήριο εάν η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας ετοιμάστηκε μετά από αίτημα της υπεράσπισης του εκζητουμένου και της ΚΙΣΑ. Είπε πως ο εκζητούμενος δεν μπορεί να επανέρχεται και να προσθέτει μαρτυρία και ενημέρωσε το Δικαστήριο πως εφόσον αυτό αποδεχθεί την έκθεση του ιατρού για τα θέματα βασανισμού, αυτός θα πρέπει να καταθέσει τη μαρτυρία του προφορικά στο Δικαστήριο ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην εισαγγελία για αντεξέταση.

Το Δικαστήριο ζήτησε από την υπεράσπιση του εκζητουμένου να παραθέσει νομολογία για προσκόμιση πρόσθετης μαρτυρίας σε υπόθεση έκδοσης.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι δεν είχε να παραθέσει νομολογία για υποθέσεις έκδοσης, αλλά αναφέρθηκε σε Habeas Corpus για την κράτηση Ανδρέα Λοϊζίδη σε ό,τι αφορά την έκρηξη στο Μαρί.

Περαιτέρω η Δικηγόρος του εκζητουμένου είπε πως ο ίδιος ο νόμος επιτρέπει προσκόμιση περαιτέρω μαρτυρίας. Ανέφερε επίσης πως το ίδιο το Δικαστήριο υποχρεούται με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να μεριμνήσει ώστε ο εκζητούμενος να τύχει δίκαιης δίκης και αξιοπρεπούς μεταχείρισης.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ακόμα ότι το βάρος της απόδειξης ότι ο εκζητούμενος θα τύχει δίκαιης δίκης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, είναι στον αιτητή (αιγυπτιακές αρχές και Υπουργό Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Είπε επίσης πως η Διεθνής Αμνηστία ερεύνησε την γενικότερη κατάσταση στην Αίγυπτο, στην οποία οι βασανισμοί είναι συστημικό πρόβλημα και δεν αφορά την εκάστοτε διοίκηση και αποφάνθηκε με βάση τις προσωπικές περιστάσεις του εκζητουμένου.

Ενημέρωσε επίσης το Δικαστήριο ότι μετά τη διεθνή προβολή της υπόθεσης, η Διεθνής Αμνηστία προσέγγισε την ΚΙΣΑ ζητώντας περαιτέρω στοιχεία, που της διαβιβάστηκαν.

Ανέφερε ακόμα στο Δικαστήριο ότι η έκθεση που ετοιμάστηκε από ιατρό με ειδικότητα στις κακώσεις κατόπιν βασανιστηρίων, επιβεβαιώνει την μαρτυρία του εκζητουμένου ότι έχει υποστεί βασανισμούς και καθιστά βάσιμους τους φόβους ότι δυνατόν να υποστεί βασανισμούς εκ νέου.

Η Δικηγόρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως μετά την πρώτη ανάγνωση του ιατρικού πιστοποιητικού διαπιστώνει ότι αυτό είναι επανάληψη της παράθεσης γεγονότων όπως τα παρέθεσε ο εκζητούμενος στην ένορκη δήλωση του και στη μαρτυρία που έδωσε στο Επαρχιακό Δικαστήριο. Είπε ακόμα ακόμα και αν έχει βασανιστεί στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι θα βασανιστεί εκ νέου. Είπε ακόμα πως με βάση την πρώτη δικαιολογία που έδωσε στους ανακριτές για τους λόγους για τους οποίους κατέλαβε το αεροσκάφος δεν αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση και τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Η κ. Λοϊζίδου πρόσθεσε ότι ο εκζητούμενος παρέλειψε να αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι για 14 – 15 μήνες πριν τη διενέργεια της αεροπειρατείας διέμενε στην Αίγυπτο χωρίς να διώκεται.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του εκζητουμένου για νομική αρωγή, η κ. Λοϊζιδου είπε πως παρά το γεγονός ότι ο εκζητούμενος είχε αναφέρει στην κατάθεση του ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ότι διαθέτει οικονομικούς πόρους, οι οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα είναι όπως δεν υποβληθεί ένσταση για νομική αρωγή.

Η Δικαστής ανέφερε πως παρά το γεγονός ο νόμος για νομική αρωγή φαίνεται να μην καλύπτει τις υποθέσεις έκδοσης, εντούτοις επειδή η αίτηση του εκζητουμένου, έμμεσα αφορά ανθρώπινα δικαιώματα και με βάση την έκθεση της κοινωνικής έρευνας, το Ανώτατο κρίνει ότι πρέπει να του παραχωρηθεί νομική αρωγή.

Η Δικηγόρος της Δημοκρατίας ανέφερε στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι ο εκζητούμενος με την κατάθεση αίτησης για έκδοση προνομιακού διατάγματος Habeas Corpus και με την κατάθεση έφεσης καταχράται τις δικαστικές διαδικασίες.

Η Δικαστής παρατήρησε ότι το θέμα της έφεσης δεν μπορεί να εξεταστεί στη διαδικασία της αίτησης για Habeas Corpus.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X