ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το σχέδιο «Θυμέλη» θύμωσε τα μικρά θεατρικά σχήματα

Τα κριτήρια αξιλόγησης και οι τελικές επιλογές των χορηγήσεως έφεραν αντιδράσεις

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ (2017), και κατανεμήθηκαν τα ποσά στα διάφορα θεατρικά σχήματα που είχαν υποβάλει προτάσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΘΟΚ υποβλήθηκαν συνολικά 116 αιτήσεις από 45 φορείς ή μεμονωμένα άτομα. Τελικά επιχορηγήθηκαν 45 προτάσεις από 19 φορείς με μέγιστο ποσό τις 45.000 χιλιάδες ανά παραγωγή και ελάχιστο τις 10.000.

Πιο συγκεκριμένα, στην ΕΘΑΛ αναλογούν 200.000 ευρώ για πέντε παραγωγές, Ακολουθούν το Σατιρικό Θέατρο και το Θέατρο Διόνυσος επίσης με πέντε παραγωγές με το ποσό των 175.000. Το Θέατρο Σκάλα θα λάβει €150.000 ευρώ και το Θέατρο Ένα θα λάβει €130.000. Στο Θέατρο Ανεμώνα αναλογεί ποσό €120 χιλιάδων ευρώ. Με την ανακοίνωση των επιχορηγήσεων υπήρξαν αντιδράσεις από διάφορες πλευρές, είτε για τη μείωση της επιχορήγησης είτε για τη μη συμπερίληψη των προτάσεων διαφόρων θεατρικών σχημάτων στο σχέδιο. Μιλώντας με τον κ. Χριστοδουλίδη από το Θέατρο Ένα, ο οποίος εξέδωσε και ανακοίνωση, μας είπε ότι θεωρεί ότι το Δ.Σ. του του ΘΟΚ και ειδικά ο προέδρος του Γιάννης Τουμαζής, αλλά και ο αντιπροέδρος Σταύρος Κυριακίδης λειτουργούν με εμπάθεια προς το Θέατρο Ένα, κάτι που είναι εμφανέστατο και πλησιάζει τα όρια της ανηθικότητας. Ο κ. Χριστοδουλίδη συμπλήρωσε ότι η μείωση της χορηγίας του Θεάτρου Ένα είναι μέρος του οργανωμένου πολέμου, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, εναντίον του Θεάτρου Ένα, σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του (Ένωση Ηθοποιών Κύπρου, Ταμεία Προνοίας, λειτουργικά έξοδα κ.λπ.). Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι το Σχέδιο Θυμέλη του ΘΟΚ καταστρέφει ουσιαστικά το κυπριακό θέατρο. Η σκηνοθέτρια Μαρία Καρσερά είπε ότι πλέον και με τις συνθήκες που διαμορφώνονται ο ζήτημα είναι η επιβίωση ορισμένων θεατρικών σχημάτων, λέγοντας ότι τώρα αρχίζει ο προβληματισμός για το τι κάνεις και πώς αντιμετωπίζεις το ζήτημα. Σημαντικό θέμα που ανακύπτει, σύμφωνα με την κ. Καρσερά είναι και ο τρόπος αξιολόγησης και τα κριτήρια, τα οποία είναι κυρίως τεχνικά, (μόνιμη στέγη κ.λπ.) και ελάχιστα καλλιτεχνικά. Σαφώς υπάρχει ζήτημα σε αυτό το κομμάτι, σύμφωνα με την κ. Καρσερά και θα πρέπει να προβληματίσει.

Από πλευράς του ο ΘΟΚ, σύμφωνα και με την ανακοίνωσή του, ευχαριστεί τα σχήματα που υπέβαλαν αιτήσεις και θεωρεί ότι ο αυξημένος αριθμός των αιτήσεων και το είδος των προτάσεων που υποβλήθηκαν υποδεικνύουν ότι τα σχήματα εμπιστεύθηκαν το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ ως ένα σταθερό βήμα στην κατεύθυνση της καλύτερης διαχείρισης των χρημάτων που διατίθενται από την Πολιτεία για το θέατρο. Στην ανακοίνωσή του ο ΘΟΚ αναφέρει ότι πολλές αξιόλογες προτάσεις έμειναν εκτός χρηματοδότησης, κάτι που στο ποσό που διατίθεται για επιχορηγήσεις, τα οποίο δεν επαρκεί τη χρηματοδότηση περισσότερων προτάσεων. Ωστόσο, για τα οποία ζητήματα έχουν προκύψει το Δ.Σ. του ΘΟΚ εξακολουθεί να επαναξιολογεί το ΘΥΜΕΛΗ, και έχει πρόθεση να συνεχίσει τον διάλογο ώστε να πάρει το Σχέδιο την τελική του μορφή για τον επόμενο χρόνο (2018), με κοινό το «Θυμέλη» να καταστεί ακόμη πιο λειτουργικό, και δίκαιο Σχέδιο για όλα τα σχήματα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X