ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβραμόπουλος: «Όχι δεν αρχίζουν οι επιστροφές Δουβλίνου στην Ελλάδα»

Δηλώσεις επιτρόπου σχετικά με εφαρμογή σύμβασης του Δουβλίνου από Κομισιόν

Kathimerini.gr

Σε δηλώσεις σχετικά με το μεταναστευτικό προέβη ο Επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθησυχάζοντας σχετικά με τις αναφορές πως η Κομισιόν επιδιώκει την εφαρμογή εκ νέου της σύμβασης του Δουβλίνου περί επιστροφές μεταναστών στη χώρα υποδοχής.

«Όχι δεν αρχίζουν οι επιστροφές Δουβλίνου στην Ελλάδα αλλά το αντίθετο μόνο κάτω απο προυποθέσεις θα μπορούσαν να επιστρέφονται κάποιες κατηγορίες μόνο μετά την 15η Μαρτίου 2017. Προτείνεται σήμερα την σταδιακή αποκατάσταση προς την Ελλάδα βάση του Δουβλίνου η Επιτροπή δεν προτείνει η Ελλάδα να πάρει μεγαλύτερο βάρος, αυτό θα ήταν ανεύθυνο την στιγμή που δέχεται τέτοια πίεση», σημείωσε.

«Η συσταση προτείνει μία σταδιακή και όχι πλήρη αποκατάσταση. Η σύσταση δεν έχει αναδρομική ισχύ και όταν αρχίσει να ισχύει θα έχει συγκεκριμένες κατηγορίες μεταναστών θα αφορά μικρό αριθμό μεταναστών γιατί οι έλεγχοι στην Αλβανία και ΦΥΡΟΜ έχουν αποκατασταθεί και η Ελλάδα έχει ζητήσει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνοριοφύλακας στα σύνορα αυτά», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Στην Ελλάδα πλέον υπάρχει 100% ταυτοποίηση όλων των παράτυπων αφίξεων, ενώ υπάρχουν πάνω από 70.000 μόνιμα και προσωρινά κέντρα φιλοξενίας. Συγχρόνως πάνω από 650 Έλληνες δουλέψουν στην υπηρεσία ασύλου από τους 350 που υπήρχαν τον Σεπτέμβριο», προσέθεσε.

«Τον Νοέμβριο πετύχαμε τον μεγαλύτερο αριθμό μετεγκαταστάσεων μέχρι τώρα. 1.400 άνθρωποι μετεγκαταστάθηκαν από Ελλάδα και Ιταλία, με αποτέλεσμα να φτάσουν τις 8.000 μετεγκαταστάσεις μέχρι στιγμής. Στην Ελλάδα έχουμε ένα σταθερό μέσό όρο 1.000 μετεγκάταστασεων τον μήνα και ζητάμε από τα κράτη μέλη να διπλασιάσουν τον αριθμό στους 2.000 το μήνα και 1.000 από την Ιταλία και τον Απρίλιο να φτάσουμε τους 3.000 από την Ελλάδα και 1.500 από την Ιταλία», προσέθεσε.

«Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε από τις υποσχέσεις στις μετεγκαταστάσεις και να εντατικοποιήσουμε όλες τις προσπάθειες», ανέφερε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X