ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ προς συμμετέχοντες πορείας:Συνεχίζω τις προσπάθειες για επανένωση

Ζητούν από τους ηγέτες να κάνουν τα δέοντα για συμφωνία στο Κυπριακό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

"Λυπάμαι που λόγω απουσίας μου στο εξωτερικώ δεν παρέλαβα ο ίδιος το ψήφισμά σας. Να γνωρίζετεε όμως οτι συνεχίζω τις προσπάθειες επανένωσης" αναφέρει σε tweet του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Το ψήφισμα παρέλαβε ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω από τους συμμετέχοντες της δικοινοτικής πορείας οι οποίοι ζητούν από τους δύο ηγέτες να κάνουν όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να φτάσουν σε μία συμφωνία για το κυπριακό. 

Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό να ζητηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, να κάνουν όλα τα απαραίτητα βήματα, ώστε να φτάσουν σε μια συμφωνία για το Κυπριακό, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Περισσότεροι από 100 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι βρέθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο επέδωσαν ψήφισμα στον Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία στις συνομιλίες που θα γίνουν τον επόμενο μήνα στη Γενεύη.

Μήνυμα ειρήνης και επανένωσης

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος, αφού έδωσαν το ψήφισμα στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, ανέφεραν πως οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο ηγέτες έχουν φτάσει σε μια κρίσιμη καμπή και ευελπιστούν ότι τον επόμενο βήμα θα ξεπεραστούν τα εμπόδια και θα καταλήξουν σε μια λύση.

Η Πρωτοβουλία, σημείωσαν, υποστηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών, ενώ πρόσθεσαν παράλληλα πως εάν οι δύο ηγέτες καταλήξουν σε μια λύση, την οποία θα κληθεί ο λαός να ψηφίσει, θα κάνουν το παν, ώστε και στο Βορά και στο Νότο επικρατήσει το «Ναι».

Από την πλευρά του ο κ. Πετρίδης ευχαρίστησε την Πρωτοβουλία και ανέφερε πως θα μεταβιβάσει το ψήφισμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αυτό που θέλω να μεταβιβάσω», είπε, «είναι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης κάνει τα πάντα για να επιτευχθεί η λύση που ονειρευόμαστε».

Τόνισε παράλληλα, πως οι πολίτες θα έχουν τον τελικό λόγο και πως είναι πολύ σημαντική η στήριξη της κοινωνίας σε αυτή τη δύσκολη φάση που βρίσκεται το Κυπριακό. Έπειτα, ο ίδιος απευθύνθηκε σε όλους τους Ε/κ και Τ/κ που βρίσκονταν έξω από το Προεδρικό, μιλώντας στα ελληνικά και στα αγγλικά, λέγοντάς τους πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει το κάθε τι για να επανενώσει την πατρίδα, ενώ ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα προκύψουν οι συνομιλίες για να πάρουμε τη χώρα μας ένα βήμα μπροστά.

«Ναι στη λύση, στο μέλλον»

Οι συμμετέχοντες κρατώντας πανό, στο οποίο αναγράφονταν τα εξής συνθήματα «Ναι στη λύση, στο μέλλον», «Μια πατρίδα», γραφόμενα και στα ελληνικά και στα τούρκικα, αλλά φωνάζοντας και συνθήματα όπως «Η Κύπρος ανήκει στο Λαό της» και «Κύπρος Ενωμένη Ομοσπονδιακή» στηρίζουν την προσπάθεια που γίνεται από τις δύο πλευρές το τελευταίο διάστημα για επίτευξη λύσης στο κυπριακό, ενώ κάλεσαν όλες τις ευρύτερες μάζες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να ενωθούν σε κοινή δράση, ώστε να ωθήσουν μπροστά τη λύση και την επανένωση.

Από τα κατεχόμενα στο Προεδρικό

Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 4 το απόγευμα έξω από το γραφείο του Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα. Ε/κ και Τ/κ του επέδωσαν ψήφισμα και έπειτα κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Λήδρας.

Έπειτα, πορεύθηκαν στην Πλατεία Σολωμού και επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία, όπου τους μετέφεραν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε σήμερα το πρωί για τις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X