ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εντατικοί έλεγχοι στα τρόφιμα ενόψει εορτών

Μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιούνται έλεγχοι από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνολικά 473 επιχειρήσεις τροφίμων επιθεώρησαν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες από τις 5 Δεκεμβρίου 2016 μέχρι σήμερα, και εντατικοποιούν τις εργασίες τους, με στόχο όλα τα προϊόντα που θα διατεθούν στην αγορά ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να είναι ασφαλή για το καταναλωτικό κοινό, δήλωσε ο Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Αλβέρτος Καρής.

Οι έλεγχοι θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και όσο πλησιάζουν οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα γίνονται αυστηρότεροι τόσο σε υπεραγορές, όσο και σε υποστατικά παρασκευής τροφίμων και εδεσμάτων, όπως αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία.

Εξάλλου, έχουν εντατικοποιηθεί και οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου της Δημοκρατίας των εισαγόμενων τροφίμων που θα τύχουν ευρείας κατανάλωσης και προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι στιγμής από τις 473 επιθεωρήσεις που έγιναν σε 128 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν μικρό- ελλείψεις σε σχέση με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και γενικά τα προαπαιτούμενα για ορθή λειτουργία επιχείρησης τροφίμων, ενώ εντοπίστηκαν 51 περιπτώσεις, με παραβάσεις της υφιστάμενης Εθνικής νομοθεσίας και των Ευρωπαϊκών Κανονισμών, που αφορούν τη σήμανση των τροφίμων.

Στο μεταξύ, έχουν αποσυρθεί από τα ράφια των υπεραγορών διάφορα είδη τροφίμων, που αντιστοιχούν σε 346 kg.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου εντατικοί έλεγχοι

Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Αλβέρτος Καρής, ανέφερε ότι «πέραν των επίσημων ελέγχων που πραγματοποιούνται σε επιχειρήσεις τροφίμων καθ` όλη την διάρκεια του έτους, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες έχουν καταρτίσει και θέσει σε λειτουργία προγράμματα επιπρόσθετων και στοχευμένων ελέγχων για τις εορτές σε όλες τις Επαρχίες, σε υποστατικά στα οποία αναμένεται μεγάλη κινητικότητα, όπως υπεραγορές, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, εμφιαλωτήρια μελιού και άλλα».

Όπως είπε κ. Καρής, «το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί σε όλες τις Επαρχίες από τις 5 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου», για να προσθέσει ότι «τα κλιμάκια των Υγειονομικών Υπηρεσιών θα εργάζονται ακόμα και τις ημέρες των αργιών, δηλαδή την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».

Ο κ. Καρής ανέφερε ότι «οι έλεγχοι επικεντρώνονται στην αξιολόγηση των συνθηκών παρασκευής, μεταφοράς και πώλησης των τροφίμων, όπως αυτοί καθορίζονται στους κώδικες ορθής υγιεινής πρακτικής, καθώς και τη σήμανση των τελικών προϊόντων, οι οποίες πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα και να παρέχουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούν οι Κανονισμοί προς διευκόλυνση και προστασία των καταναλωτών».

Επίσημοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις

Είπε ακόμα ότι στα πλαίσια του προγράμματος επιθεωρήθηκαν μέχρι και σήμερα, συνολικά 473 επιχειρήσεις τροφίμων, για να προσθέσει ότι σε 128 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν μικρο-ελλείψεις σε σχέση με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και γενικά τα προαπαιτούμενα για ορθή λειτουργία επιχείρησης τροφίμων.

«Σε όλες τις περιπτώσεις, επιδόθηκαν στους επιχειρηματίες γραπτώς οι παρατηρήσεις και δόθηκε σύντομη χρονική προθεσμία για συμμόρφωση», ανέφερε.

Επίσης, δήλωσε ότι «στα πλαίσια του προγράμματος, εντοπίστηκαν 51 περιπτώσεις παράβασης της υφιστάμενης Εθνικής νομοθεσίας και των Ευρωπαϊκών Κανονισμών που αφορούν τη σήμανση των τροφίμων και έχουν αποσυρθεί από τα ράφια των υπεραγορών διάφορα είδη τροφίμων που αντιστοιχούν σε 346 kg», συμπληρώνοντας ότι «τα τρόφιμα αυτά αφορούν κυρίως διάφορα είδη σοκολατοειδών, είδη αρτοποιίας, συσκευασμένα είδη αλλαντοποιίας, μαρμελάδες, κουραμπιέδες, είδη ζαχαροπλαστικής, ελαιόλαδο και αποξηραμένα φρούτα και άλλα».

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι σε όλες τις περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις επαναεπιθεωρούνται και εκεί όπου διαπιστωθεί εκ νέου μη συμμόρφωση, λαμβάνονται μέτρα εναντίον των υπευθύνων.

Έλεγχοι στα εισαγόμενα τρόφιμα

Επιπλέον, ο Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών είπε ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου της Δημοκρατίας των εισαγόμενων τροφίμων, που θα τύχουν ευρείας κατανάλωσης και προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να σημειώσει ότι μέχρι και σήμερα έχουν ελεγχθεί κατά την εισαγωγή 20.500 κιλά σταφιδάκια, 194.053 κιλά ξηροί καρποί, 59.895 κιλά φοινίκια, 1.280 κιλά δαμάσκηνα, 37.700 κιλά σησάμι, 90.000 κιλά κάστανα και 994 κιλά σοκολατοειδή.

«Θα πρέπει να αναφέρω ότι, κατά τον έλεγχο των εισαγωγών, πέραν των ελέγχων των εγγράφων εισαγωγής, τους μακροσκοπικούς ποιοτικούς ελέγχους και τον έλεγχο της σήμανσης, η Υπηρεσία μου σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για εργαστηριακές εξετάσεις με βάση την ανάλυση κινδύνου, αλλά και τις απαιτήσεις ειδικών Ευρωπαϊκών Κανονισμών που διέπουν εισαγωγές συγκεκριμένων τροφίμων από συγκεκριμένες χώρες», είπε ο κ. Καρής.

Πρόσθεσε, δε, ότι σε μία περίπτωση διαπιστώθηκε η ακαταλληλότητα 11.000 κιλών ξηρών καρπών και η συγκεκριμένη ποσότητα έχει επανεξαχθεί πίσω στη χώρα προέλευσης της, πριν τη διοχέτευση της στην αγορά.

Δειγματοληψίες στο λιανικό εμπόριο

Σε σχέση με τις δειγματοληψίες τροφίμων, τα οποία τυγχάνουν ευρείας κατανάλωσης, για εργαστηριακές εξετάσεις, ο κ. Καρής είπε ότι «συγκεκριμένα έχουν ληφθεί ή προγραμματίζονται να ληφθούν 20 δείγματα ξηρών χρυσομήλων για προσδιορισμό διοξειδίου του θείου (αλλεργιογόνο), 30 δείγματα για ανίχνευση αφλατοξινών σε ξηρούς καρπούς εισαγωγής και ντόπιας παραγωγής, χρυσόμηλα, δαμάσκηνα, συκόπιτες, ξηρά φρούτα, 15 δείγματα για μικροβιολογικές εξετάσεις σε μέλι και χαρουπόμελο και 25 δείγματα για έλεγχο παρουσίας γλουτένης σε τυριά, γιαούρτια ψωμιά και άλλα».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι έχουν ληφθεί 15 δείγματα αντικειμένων, που προορίζονται να έλθουν σε επαφή με τρόφιμα, όπως πορσελάνες και κεραμικά είδη (πιάτα, πιατέλες, φλιτζάνια αποκλειστικά με χριστουγεννιάτικο διάκοσμο), για σκοπούς ελέγχου μετανάστευσης χημικών ουσιών στα τρόφιμα.

«Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που λήφθηκαν, δεν εντοπίστηκαν τρόφιμα εκτός των παραμετρικών τιμών καταλληλότητας που καθορίζονται από τους σχετικούς Κανονισμούς, εκτός μίας περίπτωσης που αφορούσε συσκευασμένες σταφίδες στη λιανική αγορά. Στην περίπτωση αυτή η Υπηρεσία αφού πληροφόρησε γραπτώς τον παρασκευαστή προέβηκε σε ανακοίνωση στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο για ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού. Επίσης άμεσα ο προμηθευτής κατόπιν οδηγιών μας προέβηκε στην απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και κλήθηκε όπως μας προσκομίσει αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων και για τις υπόλοιπες παρτίδες του ίδιου προϊόντος», είπε.

Μέτρα για την προστασία των καταναλωτών

Σε ό,τι αφορά την προστασία των καταναλωτών, ο κ. Καρής διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα, η Υπηρεσία λαμβάνει άμεσα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, όπως σχετική ενημέρωση του επιχειρηματία, απόσυρση των εμπλεκομένων παρτίδων από την αγορά, ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού μέσω των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, καθώς και ενημέρωση του συστήματος ταχείας ενημέρωσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, σε περίπτωση που το προϊόν πιθανό να κυκλοφορεί και εντός της Ένωσης.

Κάλεσε, παράλληλα, το καταναλωτικό κοινό να είναι πάντα προσεχτικό στις αγορές του και να καλεί τις Υγειονομικές Υπηρεσίες για οτιδήποτε περιέλθει στην αντίληψη του, που πιθανόν να επηρεάζει την ασφάλεια των τροφίμων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση