ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάσικος: Αποκατάσταση νομιμότητας στο Μακένζυ

«Xωρίς να σκοτώσουμε την κότα που γεννά το χρυσό αυγό» λέει ο Υπ. Εσωτερικών

ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας συμφώνησαν σήμερα ότι είναι αναγκαία η αποκατάσταση της νομιμότητας όσον αφορά το θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών στην περιοχή Μακένζυ, στη Λάρνακα, χωρίς να υπάρξει απώλεια εσόδων για το Δήμο.

Σε σημερινή συνάντηση του Υπουργού με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας, τέθηκαν, επίσης, το θέμα της υλοποίησης του έργου της πλατείας του Αγίου Ιωάννη, η ανάπτυξη των Φοινικούδων και η μετακίνηση των διυλιστηρίων από το παραλιακό μέτωπο, για το οποίο ο Υπουργός σημείωσε ότι δεν θα γίνουν «εκπτώσεις» στο θέμα του χρόνου, ούτε αποδεκτές «ανυπόστατες» δικαιολογίες των εταιρειών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κύκλου επαφών που εγκαινιάζει ο Υπουργός με όλα τα εκλελεγμένα δημοτικά συμβούλια, με τον Σωκράτη Χάσικο να τονίζει ότι «έχουμε πολλά πράγματα που πρέπει να βάλουμε σε τάξη».

Αναφορικά με το θέμα της περιοχής Μακένζυ, ο Υπουργός δήλωσε μετά τη συνάντηση, πως «συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει αποκατάσταση της νομιμότητας, χωρίς σε καμιά περίπτωση να σκοτώσουμε την κότα που γεννά το χρυσό αυγό. Εμείς αντιλαμβανόμαστε πλήρως και θέλουμε να διαφυλάξουμε το γεγονός ότι το Μακένζυ αποτελεί πηγή εισοδημάτων για το Δήμο Λάρνακας» σημείωσε.

«Θα το διαφυλάξουμε, άλλα παράλληλα και ταυτόχρονα η νομιμότητα πρέπει να αποκατασταθεί, είτε σε σχέση με το ποιοι κατέχουν, αν είναι πρόσφυγες ή όχι, σε ποιους υπενοικιάζουν, πόσα υπενοικιάζουν, τι δίνουν σαν ενοίκιο και καταλήγουν στα ταμεία του Κηδεμόνα, όλα αυτά πρέπει να τα δούμε. Δεν μπορεί να συνεχίζει αυτή η αναρχία» τόνισε ο Υπουργός.

Ανέφερε ακόμα ότι θα επιλυθεί και το πολεοδομικό θέμα που υπάρχει εκεί.

Σε ό,τι αφορά το έργο της πλατείας του Αγίου Ιωάννη, ο κ. Χάσικος εξέφρασε στον Δήμαρχο την ετοιμότητα του Υπουργείου να βοηθήσει στα επιπλέον ποσά που θα πρέπει να διατεθούν προκειμένου το έργο να ξεκινήσει. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, είναι ευθύνη του Δήμου να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, το οποίο, όπως και άλλα πολλά, έχει καθυστερήσει.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι το Υπουργείο θα βοηθήσει τον Δήμο και σε ενδεχόμενα προβλήματα σε σχέση με την ανάπτυξη των Φοινικούδων.

Για το θέμα της μετακίνησης των διυλιστηρίων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως «φύγαμε από τα λεκτικά και τις διακηρύξεις και πήγαμε στην πράξη, δηλαδή ξεκίνησε η μετακίνηση, αυτό είναι το μεγάλο κι αυτό καλούμαστε να διαχειριστούμε σε συνεργασία με το Δήμο. Από τη μια να διευκολύνουμε τη μετακίνηση, αλλά από την άλλη δεν θα χαριστούμε, ούτε θα κάνουμε εκπτώσεις στο χρόνο ή θα αποδεχτούμε δικαιολογίες από πλευράς των εταιρειών που είναι ανυπόστατες».

Όπως ανέφερε, σε επόμενες επαφές θα εξεταστούν κι άλλα θέματα που αφορούν το Δήμο.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ εποικοδομητική, σημειώνοντας σχετικά με το θέμα της περιοχής Μακένζυ, ότι είναι πάρα πολύ σημαντική για την πόλη και τον οικονομικό τομέα. «Θέλαμε μέσω κάποιας ανταλλαγής απόψεων να δούμε πώς προτίθεται το Υπουργείο, ως ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών να χειριστεί την περιοχή» ανέφερε.

Μίλησε για «πολυπλοκότητα του θέματος», αφού, όπως είπε, τίθεται από τη μια η διατήρηση της περιοχής, κι από την άλλη η διατήρηση της νομιμότητας.

«Φαίνεται ξεκάθαρα και η βούληση του Υπουργού, έτσι ώστε να διατηρηθεί από τη μια ο χαρακτήρας της περιοχής, και από την άλλη να βρούμε τρόπους εφαρμογής της νομιμότητας» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε έτοιμοι αυτή τη στιγμή να πούμε πως θα προχωρήσουμε».

«Υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα τα οποία πιστεύουμε σύντομα θα λυθούν έτσι ώστε σε μια νέα συνάντηση να καθοριστεί ένας νέος τρόπος χειρισμού της περιοχής» συμπλήρωσε ο κ. Βύρας.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ότι έλαβε την υπόσχεση του Υπουργού ότι θα είναι δίπλα στο Δήμο, όσον αφορά τα αναπτυξιακά έργα της πόλης και σημείωσε ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να προχωρήσει σύντομα με την υλοποίηση του έργου της Πλατείας του Αγίου Ιωάννη, «ένα σημαντικό έργο σε μια από τις πιο ιστορικές συνοικίες της πόλης».

Για το θέμα των διυλιστηρίων είπε πως σε συνεδρία το δημοτικό συμβούλιο θα καθορίσει την τελική του θέση και σύντομα σε μια νέα συνάντηση με τον Υπουργό θα μεταφέρει τις θέσεις του, και γενικά θα εξεταστεί ο χειρισμός του θέματος.

«Το θέμα είναι να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση