ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το διαμάντι των 25 εκατ. θα λάμψει το 2017

Πλατεία Ελευθερίας: Ολοκληρώνονται οι εργασίες ύστερα από πέντε χρόνια

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της ΑΡΙΑΝΑΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

Προς το τέλος του οδεύει το μεγάλο έργο που θα κοσμεί το κέντρο της πρωτεύουσας και το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο πολύπλοκα και απαιτητικά του νησιού. Η πλατεία Ελευθερίας, σύμφωνα με τους αρμόδιους, παίρνει σάρκα και οστά μετά από περίπου μια πενταετία αναμονής και εντός του 2017 πρόκειται να ανοίξει για το κοινό.

Το διαμάντι της Λευκωσίας, διά χειρός μιας εκ των διασημότερων αρχιτεκτόνων ανά τον κόσμο, της Ζάχα Χαντίτ, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να αποτελέσει το σημείο αναφοράς τόσο στα κατασκευαστικά δρώμενα όσο και στα πολιτιστικά.

Χρονοδιάγραμμα και καθυστέρηση

Η έναρξη των έργων της πλατείας του 2012 παρουσίασε τεράστια προβλήματα. Οι εργασίες είχαν παγώσει καθυστερώντας ταυτόχρονα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, η πλατεία άρχισε ουσιαστικά να υλοποιείται σε συνεχή ροή τα τελευταία δύο χρόνια και έχουν ξεπεραστεί τα μεγάλα διαδικαστικά προβλήματα που εμπόδιζαν τη συνέχιση των εργασιών. Όπως εξήγησε, έχουν δοθεί λύσεις στα περισσότερα τεχνικά θέματα που παρουσιάστηκαν, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την πορεία ολοκλήρωσης του έργου.

Σύμφωνα με τη δημοτική μηχανικό Αγνή Πετρίδου, τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην αρχή, ο σχεδιασμός για τον οικονομικό φωτισμό, αλλά και η διακοπή του συμβολαίου ήταν οι κύριοι λόγοι ανάσχεσης των εργασιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από εκείνη την περίοδο, χάθηκε αρκετός χρόνος και γίνονταν συνεχώς μελέτες, αλλά και προσφορές ώστε να βρεθεί ο τελικός εργολάβος. «Θεωρώ ότι το έργο βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο υλοποίησής του», επανέλαβε, σημειώνοντας πως η πλατεία Ελευθερίας είναι το πρώτο έργο παγκυπρίως που εξετάζεται από ένα πολύ μεγάλο και διάσημο γραφείο του εξωτερικού, το οποίο έχει τις ιδιαιτερότητές του.

Σε λειτουργία η γέφυρα το καλοκαίρι

Στο παρόν στάδιο, κυριότερος στόχος πριν από την τελική ολοκλήρωση του σχεδίου είναι να δοθεί στο κοινό, όπως σημείωσαν οι αρμόδιοι, η αιωρούμενη γέφυρα που θα βρίσκεται στο πάνω μέρος της πλατείας. Η αποπεράτωση της προσδιορίζεται χρονικά τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, ενώ σύμφωνα με την κ. Πετρίδου μελετάται από τους αρχιτέκτονες το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο εργολάβος και αναμένεται η απάντησή τους εάν η γέφυρα δύναται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η χρήση της γέφυρας είναι πολύ σημαντική επίσης για την ομαλή λειτουργία της κυκλοφορίας των διερχόμενων αυτοκινήτων και αναμένεται να δώσει τέλος στην ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολίτες όλα αυτά τα χρόνια με το κλείσιμο των δρόμων. Τα υλικά που υπάρχουν πάνω στη γέφυρα τυγχάνουν επεξεργασίας από το εξωτερικό, όπως είναι το κουρβωτό γυαλί που θα είναι το στηθαίο προς τον παλιό δημοτικό κήπο, ανέφερε η κ. Πετρίδου, προσθέτοντας πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων, με το οποίο βρίσκεται σε επικοινωνία ο Δήμος, είχε ζητήσει να είναι διάφανο, ώστε να υπάρχει ορατότητα προς τον Προμαχώνα.

«Το γυαλί αυτό θα κατασκευαστεί στο εξωτερικό διότι δεν υπάρχει η τεχνολογία στην Κύπρο, ώστε να δοθεί κλίση», εξήγησε. Στο σημείο, διαμορφώνονται επίσης οι ράμπες και τοποθετούνται οι μονώσεις, ώστε να αρχίσει η πλακόστρωσή της.

Νέα πνοή στο κέντρο

Τα δύο τελευταία χρόνια εργάζονται περίπου 55 με 60 εργάτες ανάλογα με τη δουλειά και τις άδειες που παίρνει κάθε φορά ο εργολάβος, ώστε να προχωρήσει με το έργο, ενώ το κόστος του, με βάση τα συμβόλαιο ανέρχεται στα 22 εκατ. Ωστόσο, με τις διάφορες τροποποιήσεις και προσθήκες που έγιναν, το κόστος μπορεί να φτάσει τα 25 εκατ.

Η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εγκαταστάσεις ανελκυστήρων, οικονομικό φωτισμό, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, χώρους στάθμευσης στη λεωφόρο Ομήρου με ράμπες πρόσβασης, δημόσιες τουαλέτες και σκάλες.

Μέσα στην τάφρο προς την πλατεία Σολωμού θα στεγαστεί μια καφετέρια – εστιατόριο και ένα περίπτερο, ενώ κάτω από τη γέφυρα θα υπάρχει ακόμα ένα περίπτερο, ένα γραφείο πληροφοριών και ένα εσπρέσσο μπαρ. Μεταξύ της γέφυρας και της τάφρου Ντα Βίλα κατασκευάζεται ένα υπαίθριο θεατράκι επενδυμένο με ξύλο και χωρητικότητας 80 θέσεων, ενώ κάτω από τα πεζοδρόμια της Στασίνου θα υπάρχουν βοηθητικοί χώροι και τουαλέτες. Δίπλα από αυτό θα κατασκευαστεί παιδότοπος, ενώ σε όλο τον χώρο διαμορφώθηκαν χώροι πρασίνου με τη φύτευση 165 περίπου δέντρων από την κυπριακή χλωρίδα.

Στην άλλη πλευρά διαμορφώθηκαν υδάτινα στοιχεία βάθους 20 εκατοστών και θα λειτουργούν ως σημεία αντανάκλασης που θα προσφέρουν δροσιά. Κατασκευάζονται επίσης οι χώροι κατά μήκος της Ομήρου και άρχισε η πλακόστρωση των χώρων διακίνησης πεζών και η διαμόρφωση των ανισόπεδων νησίδων.

Έργο τέχνης

Η πολυπλοκότητα και ο απαιτητικής φύσεως σχεδιασμός της Ζάχα Χαντίντ καθιστούν την πλατεία Ελευθερίας έργο τέχνης, το οποίο θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό τουριστών στην πρωτεύουσα, ενώ ταυτόχρονα θα φέρει ακόμα περισσότερη ανάπτυξη στο συγκεκριμένο σημείο. Σύμφωνα με την κ. Πετρίδου, το έργο περιλαμβάνει χιλιάδες λεπτομέρειες, οι οποίες θα κάνουν τη διαφορά.

Από την πλευρά του ο εργολάβος του έργου Νικόλας Λόης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πορεία ολοκλήρωσης της πλατείας, ανέφερε πως πρόκειται για ένα έργο υψηλών απαιτήσεων και προκλήσεων, η διαδικασία εκτέλεσης του οποίου είναι πολύ διαφορετική από άλλα αντίστοιχα έργα. Τόνισε δε πως για την εταιρία μας είναι μεγάλη πρόκληση αλλά ταυτόχρονα μας δίνει και την ηθική ικανοποίηση ότι εκτελούμε και θα αποπερατώσουμε ένα έργο το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς στα κατασκευαστικά δρώμενα της Κύπρου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X