ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Α. Κυπριανού: Η διεθνής κοινότητα δεν συμμερίζεται το αφήγημα Αναστασιάδη

Αναφορές για το τι πρέπει να γίνει με την πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Καθόλου ικανοποιημένος δεν είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, από την συνάντηση αρχηγών που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λεμεσό.

Σε δηλώσεις του το πρωί στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε, «είχα κάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση στο εθνικό συμβούλιο. Είπα ότι θα πρέπει να αναλύσουμε τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν και στην βάση των οποίων θα έπρεπε να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ποιος είναι ο στόχος και η προτεραιότητα που έχουμε για το Κυπριακό. Για μας στόχος είναι η λύση του Κυπριακού και όλες οι ενέργειες και οι αποφάσεις που λαμβάνονται για συγκεκριμένα ζητήματα, πρέπει να στοχεύουν στο να εξυπηρετούν αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο. Από την στιγμή που είχαμε αποφασίσει από το 1974 και μέχρι στιγμής δεν έχει αμφισβητηθεί και δεν αμφιβάλω ότι μπορεί να γίνει και αυτό στο τέλος, ότι δηλαδή το Κυπριακό θα λυθεί με διαπραγματεύσεις, στόχος θα έπρεπε να ήταν οι ενέργειες και οι κινήσεις τις οποίες κάνουμε να μας φέρνουν πιο κοντά στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».

Για το πώς αντιλαμβάνεται η διεθνής κοινότητα τα δεδομένα αυτή την στιγμή στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε πως «λυπούμε να παρατηρήσω ότι δεν συμμερίζεται το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης για το ότι την αποκλειστική ευθύνη για τις εξελίξεις την έχει η τουρκική πλευρά. Άλλα λέει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στις εκθέσεις του, άλλα λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία στο διακηρυκτικό επίπεδο μας στηρίζει σε κάποια ζητήματα, ωστόσο είναι εντελώς απρόθυμη να υιοθετήσει αυτά τα οποία απαιτούμε, έτσι ώστε να συμβάλει στις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Αυτά τα οποία ζητούμε δεν οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση».

Απαράδεχτες πρόνοιες στην πρόταση Ακιντζί

«Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα θα πρέπει να χτυπούν ένα κώδωνα κινδύνου, γιατί οι δυνάμεις που θέλουν την επανένωση αποδυναμώνονται και ενισχύονται εκείνοι που θέλουν λύση δύο κρατών. Εγώ είπα στο Εθνικό Συμβούλιο ότι η πρόταση του κ. Ακιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή για πάρα πολλούς λόγους. Υπάρχουν πάρα πολλές πρόνοιες στην πρόταση οι οποίες είναι απαράδεχτες. Το χειρότερο από όλα είναι ότι ενδεχομένως, με την προσέγγιση που αναδύεται από όλη την φιλοσοφία της πρότασης αν την αποδεχόμαστε, αυτό θα ήταν το τελικό χτύπημα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Θα γινόταν αποδεχτή, θα οδηγούμασταν σε δυο ξεχωριστές οντότητες και δεν θα υπήρχε κανένα ενδιαφέρον για λύση στο Κυπριακό» σημείωσε.
Ο ίδιος ο ΓΓ τόνισε πως πρέπει να γίνει μια «συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη αντιπρόταση. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει την επιμονή μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουντέρες και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα. Να απευθυνθούμε και στον κ. Ακιντζί και στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας αλλά πρωτίστως στον ΓΓ του ΟΗΕ και να τον πείσουμε για την ειλικρίνεια μας».

Ανησυχίες τ/κ για φυσικό αέριο

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις ανησυχίες των τ/κ για τα θέματα του φυσικού αερίου. «Λένε ότι οι ε/κ από το Κραν Μοντανά, απέδειξαν ότι δεν ενδιαφέρονται για την λύση στο Κυπριακό και την ίδια στιγμή προχωρούν μονομερώς να αξιοποιήσουν τον φυσικό πλούτο ο οποίος ανήκει ισότιμα και στις δυο κοινότητες του νησιού».

«Στο φυσικό αέριο υπάρχει η σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ, που αφορά το θέμα των φυσικών πόρων που είναι αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους και υπάρχει σύγκλιση για την κατανομή των εσόδων. Αυτά πρέπει να επαναβεβαιωθούν. Περάσαμε ένα νομοσχέδιο για το ταμείο των υδρογονανθράκων στη Βουλή. Διαφορετικά το λέγαμε τότε, διαφορετικά το έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή. Καταβλήθηκε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε συναινετικά. Εμείς αυτό που είπαμε είναι ότι το συγκεκριμένο ταμείο θα μπορούσε να δοθεί κάτω από τον έλεγχο του ΟΗΕ για να καθησυχαστεί η ανησυχία των τ/κ ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό οι ε/κ θα παίρνουν λεφτά από το ταμείο για τις διάφορες ανάγκες τους ενώ εκείνοι δεν θα έχουν το ίδιο δικαίωμα».
Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας είπε ακόμη ότι στη σύσκεψη τόνισε στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι τα επιχειρήματα που «παρουσιάζονται για την απόρριψη της πρότασης Ακιντζί δεν είναι ισχυρά. Υπάρχουν πιο ισχυρά. Πρέπει να είστε όσο το δυνατό πιο τεκμηριωμένοι όταν απαντάτε σε αυτά τα θέματα. Και είπα ότι εμείς θα στείλουμε επιστολή με την δική μας θέση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση