ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:18
 

Αναμέτρηση Άγκυρας-Ακιντζί εν όψει «προεδρικών»

Ο Ακιντζί απαντά στην Άγκυρα με ανανεωμένη εκδοχή του κεμαλισμού και με επιμονή στην ομοσπονδιακή φόρμουλα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

«Είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε η Τουρκία να μετατρέπεται σε ένα εκλογικό εργαλείο την περίοδο των εκλογών στην Δύση. Κανένας Τουρκοκύπριος δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι ο τ/κ Πρόεδρος θα μετέτρεπε σε εκλογικό εργαλείο την Τουρκία. Ωστόσο, βλέπουμε ότι ο Ακιντζί μετατρέπει την Τουρκία σε εκλογικό εργαλείο». Με αυτά τα λόγια, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, το μεσημέρι της Δευτέρας, ακολούθησε τα υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης που βάλλουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα κατά του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, με αφορμή μια νέα συνέντευξη του Μουσταφά Ακιντζί στην αγγλική εφημερίδα The Guardian.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαψεύδοντας ότι η χώρα του επιθυμεί να προσαρτήσει τα Κατεχόμενα, έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα για την μελλοντική πορεία των σχέσεων Τουρκίας-τ/κ και τις «προεδρικές». «Δεν συνεργάστηκα ούτε στην Τουρκία ούτε σε άλλο μέρος του κόσμου με έναν τόσο ανέντιμο πολιτικό. Ο τ/κ λαός δεν αξίζει έναν τόσο ανέντιμο πολιτικό. Τι επιθυμεί να πράξει ο Ακιντζί; Για ποιο λόγο ξαφνικά επιτίθεται στην Τουρκία; Ο τ/κ λαός πρέπει να προβληματιστεί για αυτό».

Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ μιλούν στην πραγματικότητα από μόνες τους και ρίχνουν φως στην στάση που τηρεί η Άγκυρα εν αναμονή των «προεδρικών εκλογών» του Απριλίου. Η τουρκική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι πρόθυμη να συνεχίσει την πορεία της με έναν τ/κ ηγέτη που επιμένει στην ομοσπονδιακή λύση και κλείνει την πόρτα σε κάθε είδους εναλλακτικής φόρμουλας στο Κυπριακό.

Το διακύβευμα των «εκλογών» είναι πολύ μεγάλο, τόσο για τον κ. Ακιντζί, όσο και για την Άγκυρα, και θα κρίνει την τροπή των εξελίξεων στο Κυπριακό

Η στάση του Ακιντζί

Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί επιμένει στην πάγια στρατηγική του στο Κυπριακό. Επιστρατεύοντας μια ανανεωμένη εκδοχή του κεμαλισμού, με ειδική έμφαση στις κεμαλικές μεταρρυθμίσεις, αξίες, στο κοσμικό καθεστώς, το οποίο το τελευταίο διάστημα δέχεται σημαντικά πλήγματα στην Τουρκία, ο τ/κ ηγέτης προβάλλει τον εαυτό του ως γνήσιο υπερασπιστή της αυτόνομης τ/κ ταυτότητας. Στο δε, μέτωπο του Κυπριακού, όπως αναφέρει και στην νέα τοποθέτηση που υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει μετά τον καταιγισμό αυστηρών σχολίων και κριτικής της Άγκυρας και της τ/κ Δεξιάς, η ηγεσία του επιμένει στην ομοσπονδιακή βάση της λύσης μέσα από την «ένταξη της τ/κ πλευράς στην διεθνή κοινότητα με την μετεξέλιξη της ΤΔΒΚ σε ομόσπονδο κρατίδιο της Ενωμένης Κύπρου».

Η ένταση λοιπόν, στις σχέσεις Τουρκίας-Μουσταφά Ακιντζί κορυφώνεται με την κάθε νέα ημέρα, καθώς πλησιάζει η πρώτη Κυριακή των «προεδρικών». Οι τ/κ αναλυτές συμφωνούν στο γεγονός ότι οι «προεδρικές» έχουν πλέον ξεπεράσει τα στενά όρια μιας «εκλογικής» αναμέτρησης των τ/κ. Όπως έχει ήδη επισημάνει η «Κ» σε προηγούμενα δημοσιεύματα της, το διακύβευμα των «εκλογών», τόσο για τον κ. Ακιντζί όσο και την Άγκυρα είναι πολύ μεγάλο και θα κρίνει την τροπή των εξελίξεων στο Κυπριακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Test, test…test

Test, test…test

Το επιτυχημένο μοντέλο άλλων χωρών εφαρμόζει και η Κύπρος στην μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού
Newsroom K
 |  ΥΓΕΙΑ
X