ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από το ΥΠΟΙΚ στο Ανώτατο διαμαρτυρήθηκαν τα μέλη της «Ισότητας»

Ανοικτό το ενδεχόμενο να κατέλθουν σε επ'αόριστον απεργία οι έκτακτοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι

ΚΥΠΕ

Με πορεία από το Υπουργείο Οικονομικών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και έπειτα στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου επέδωσαν υπόμνημα, μέλη της συντεχνίας «Ισότητα» διατράνωσαν για δεύτερη ημέρα την απαίτησή τους για εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας που προνοεί ίση αμοιβή για ίση εργασία, με τον Πρόεδρο της οργάνωσης Πρόδρομο Χριστοφή να κάνει λόγο στις δηλώσεις του για ενδεχόμενο να κατέλθουν οι υπάλληλοι σε επ’ αόριστον απεργία.

Της πορείας προπορεύονταν μοτοσυκλέτες χαμηλού κυβισμού. Οι διαδηλωτές έπαιζαν τύμπανα και ντουντούκες, κρατούσαν πλακάτ και πανό στα οποία αναγράφονταν: «Ίση Αμοιβή για Ίση Εργασία, Άρση των Διακρίσεων», «Αξιοπρέπεια. Ισότητα. Εργασιακά Δικαιώματα» και φώναζαν συνθήματα όπως «Αν δεν δικαιωθούμε, δεν υποχωρούμε», «Θέλουμε ισότητα, ίσα δικαιώματα» και «Τέρμα στην παρανομία, Εφαρμόστε τώρα την οδηγία».

Σε δηλώσεις του αφού επέδωσε το υπόμνημα στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος της συντεχνίας ανέφερε ότι «χθες πήγαμε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είναι ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας. Σήμερα είχαμε πρόθεση να δούμε τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ο οποίος απουσίαζε».

Πρόσθεσε ότι «είδαμε την Αναπληρώτρια Διευθύντρια, της υποβάλαμε ένα υπόμνημα με τα αιτήματα της συντεχνίας μας». Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι τα αιτήματα ουσιαστικά αφορούν την εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου, την αρχή της μη διάκρισης. Δηλαδή, διευκρίνισε, «να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης τα πρόσωπα που κάνουν την ίδια ακριβώς εργασία, να μην συνάπτονται διαδοχικές συμβάσεις ορισμένης διάρκειας για να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Να κατοχυρωθούν τα άτομα που υπηρετούν με εκείνες τις συμβάσεις, είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν συνάδελφοι του που μπορεί υπηρετούν και για 20 – 25 χρόνια.

«Ζητούμε ουσιαστικά την προστασία των δικαιωμάτων των εκπροσώπων των εργαζομένων, γιατί μέλος του ΔΣ υπέστη διωγμό από την υπηρεσία του, απειλή για πειθαρχικά, μείωση της αξιολόγησής του επειδή συμμετείχε σε συνεδρίες του ΔΣ», ανέφερε. Επίσης, συμπλήρωσε, «ζητούμε οι αποφάσεις να μην λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες με άλλες συντεχνίες χωρίς να συμμετέχουμε κι εμείς». Εξέφρασε το παράπονο ότι πολλά ζητήματα που έθεσε η συντεχνία για μέλη της στην αρμόδια εργοδοτική αρχή τα συζητάει με άλλες συντεχνίες.

Σε ερώτηση πόσα μέλη έχει η συντεχνία απάντησε ότι πρέπει να είναι πάνω από 3.000, προσθέτοντας ότι τις τελευταίες ημέρες γίνονται 50 – 60 νέες εγγραφές την ημέρα.

Ερωτηθείς πόσοι επηρεάζονται ο κ. Χριστοφή απάντησε ότι υπάρχουν 6.000 εργαζόμενοι στις οντότητες της Δημόσιας Υπηρεσίας στα διάφορα Υπουργεία και στις ανεξάρτητες αρχές, υπάρχουν 11.000 στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τοπικές αρχές και επίσης υπάρχει ακόμα ένας μεγάλος αριθμός, άγνωστο πόσο μεγάλος είναι, οι οποίοι ενώ συνδέονται με σχέσεις εξαρτημένης εργασίες θεωρούνται ως πάροχοι υπηρεσιών, όχι ως υπάλληλοι και αποστερούνται βασικά δικαιώματα, τα οποία κατοχυρώνει και το εσωτερικό δίκαιο και το ενωσιακό δίκαιο και το δίκαιο στα πλαίσια της διεθνούς οργάνωσης εργασίας.

Σε ερώτηση τι ζητούν απάντησε ότι «περιμένουμε να υπάρξει δέσμευση από τις τρεις πολιτειακές εξουσίες, ζητούμε την συνδρομή τους ώστε να εφαρμοστεί το Σύνταγμα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το ενωσιακό δίκαιο».

Αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε η συντεχνία την περασμένη Πέμπτη με τον Υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι συμφώνησε ως θέση αρχής πως πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των προσώπων που ασκούν τα ίδια καθήκοντα. Την επόμενη ημέρα, συνέχισε ο κ. Χριστοφή, σε άλλη συνάντηση με την συμμετοχή ομάδας του ΔΣ, των νομικών συμβούλων της συντεχνίας, με τον Υπουργό Οικονομικών και τη Διευθύντρια Διοίκησης και Προσωπικού στα επιμέρους σημεία είδαμε ότι «έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις».

Ουσιαστικά, είπε, «ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί οτιδήποτε που θα αυξάνει ουσιωδώς το κόστος των κρατικών δαπανών».

Έδωσε τα παραδείγματα του συνταξιοδοτικού, των κοινωνικών ασφαλίσεων, των προαγωγών και του ζητήματος της διόρθωσης των κλιμάκων διαφόρων ομάδων εργαζομένων που ασκούν τα ίδια καθήκοντα με άλλους συνάδελφους μόνιμους που είναι σε διαφορετικές κλίμακες. «Ακόμα και για τις άδειες που θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία σε ορισμένου χρόνου βάση μας είπαν ότι δεν γίνεται», ανέφερε.

Σε ερώτηση τι απαντάει σε όσους λένε ότι εκμεταλλεύονται την προεκλογική περίοδο είπε ότι «δεν είναι κρυφό ότι χρησιμοποιούμε την προεκλογική περίοδο και δη των ευρωεκλογών για να ασκήσουμε πίεση να εφαρμοστεί κάτι το οποίο θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο». Δεν είναι κρυφό ότι χρησιμοποιούμε την προεκλογική περίοδο, πρόσθεσε, «γιατί δυστυχώς εκείνο πονάει. Δεν πονάει τους αξιωματούχους και τους κατέχοντες αξιώματα, μιλώ ως επί το πλείστον, για το δίκαιο και για την εφαρμογή των νόμων. Τους ενδιαφέρει το κόστος και οι θέσεις. Οπότε αξιοποιήσαμε την περίοδο για να πετύχουμε εκείνο που δικαιούμαστε ουσιαστικά».

Σε άλλη ερώτηση για τα επόμενα βήματα είπε ότι «το πιθανότερο σενάριο είναι να καταλήξουμε σε επ’ αόριστον απεργία γιατί ο κόσμος ο οποίος μπούχτησε να βιώνει στο πετσί του την αδικία ζητάει να πάμε σε επ’αόριστον απεργία».

Νωρίτερα έξω από το Υπουργείο Οικονομικών τους διαδηλωτές επισκέφθηκαν ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Χρύσανθος Γεωργίου, της ΕΔΕΚ Θέα Νικολάου, της συνεργασίας Συμμαχίας - Οικολόγων Αλεξία Σακαδάκη και του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη εκφράζοντας την στήριξή τους.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε μιλώντας στους εργαζόμενους ότι «νομίζω ότι έχω μπροστά μου ό,τι καλύτερο έχει η Δημόσια Υπηρεσία. Είσαστε το πιο νεαρό, το πιο ταλαντούχο και το πιο εξειδικευμένο και με προσόντα προσωπικό που έχει η δημόσια υπηρεσία. Βλέπω ανάμεσά σας εξαιρετικούς δημόσιους λειτουργούς που ανεβάζουν το κύρος μιας υπηρεσίας η οποία έχει εξευτελιστεί τα τελευταία χρόνια. Ανθρώπους οι οποίοι κάνουν την περισσότερη δουλειά στη δημόσια υπηρεσία με τα λιγότερα ωφελήματα».

Είπε ακόμη ότι «τα τελευταία χρόνια είχαμε την ευκαιρία όλοι να αποδείξουμε, στην πράξη και όχι στις διακηρύξεις και τα μικρόφωνα, ποιοι τηρούν το λόγο τους και ποιοι υποστηρίζουν πραγματικά τα δικαιώματά σας». Διότι, πρόσθεσε, «κριθήκαμε όλοι μας μέσα στη Βουλή σε όσες περιπτώσεις χρειάστηκε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της δικής σας ομάδας». Τάχθηκε υπέρ της πλήρους εφαρμογής της οδηγίας της ΕΕ και ανέφερε ότι «διαπραγμάτευση σημαίνει να ακούς την άποψη του εργαζόμενου και να έρχεσαι σε μια συνδιαλλαγή, σε μια συμφωνία. Όχι, να ακούς και να λες “τα είπες, ευχαριστώ πολύ πήγαινε πίσω στη δουλειά σου.”».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X