ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυστηρότερες ποινές στο νομοσχέδιο για τη Βία κατά των Γυναικών

Είναι η πρώτη φορά στον τόπο μας, που επιχειρούνται και προτείνονται τέτοιας μεγάλης κλίμακας και έκτασης αλλαγές

ΚΥΠΕ

Αυξημένες ποινές και πολύ πιο αυστηρές περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της Βίας κατά των Γυναικών, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου να σημειώνει στην παρουσίαση του Νομοσχεδίου ότι είναι η πρώτη φορά στον τόπο μας, που επιχειρούνται και προτείνονται τέτοιας μεγάλης κλίμακας και έκτασης αλλαγές, οι οποίες αντιμετωπίζουν ολιστικά το ζήτημα της πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας.

Συγκεκριμένα, για το αδίκημα του βιασμού η ποινή παραμένει ισόβια φυλάκιση, της απόπειρας βιασμού από 10 χρόνια αυξάνεται στα 15 χρόνια φυλάκισης, της άσεμνης επίθεσης εναντίον γυναίκας από 2 χρόνια αυξάνεται στα 10 χρόνια φυλάκισης, για διαφθορά γυναίκας κάτω των 13 παραμένει ισόβια φυλάκιση, για απόπειρα διαφθοράς γυναίκας κάτω των 13 από 3 στα 15 χρόνια.

Όσον αφορά το αδίκημα της διαφθοράς γυναίκας με νοητική ή/και ψυχική αναπηρία, η ποινή αυξάνεται από δύο σε είκοσι χρόνια φυλάκιση, της παράνομης κατακράτησης γυναίκας από πέντε σε δέκα χρόνια, για άσεμνη πράξη από δύο χρόνια αυξάνεται σε πέντε χρόνια, για απόπειρες η φυλάκιση αυξάνεται από επτά σε δεκαπέντε χρόνια, για βαριά σωματική βλάβη από επτά σε δώδεκα χρόνια, για τραυματισμό και ανάλογες πράξεις αυξάνεται από τρία σε επτά χρόνια, και για κοινή επίθεση η φυλάκιση αυξάνεται από ένα σε τρία χρόνια και η προβλεπόμενη χρηματική ποινή αυξάνεται από χίλιες λίρες σε πέντε χιλιάδες ευρώ ή και οι δύο ποινές.

Για παρενοχλητική παρακολούθηση, η φυλάκιση αυξάνεται από τρία σε πέντε χρόνια, η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία η φυλάκιση αυξάνεται από τρία σε πέντε χρόνια ή επιβάλλεται η προβλεπόμενη χρηματική ποινή που είναι 10 χιλιάδες ευρώ ή και οι δύο ποινές. Για εξαναγκασμό σε γάμο η φυλάκιση αυξάνεται από τρία σε πέντε χρόνια και για αναγκαστική άμβλωση και στείρωση, η φυλάκιση αυξάνεται από δεκατέσσερα χρόνια σε ισόβια και για ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων η φυλάκιση αυξάνεται από πέντε σε δέκα χρόνια.

Επίσης, όπως είπε στην παρουσίαση του νομοσχεδίου ο Υπουργός, προβλέπεται επίσης πως όποιος προβεί σε σεξουαλική πράξη χωρίς διείσδυση και χωρίς συναίνεση έναντι γυναίκας είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα 20 χρόνια. Έναντι νεαρής γυναίκας ηλικίας κάτω των δεκατριών χρονών είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε ποινή ισόβιας φυλάκισης, και έναντι νεαρής γυναίκας ηλικίας δεκατριών χρονών μέχρι δεκαέξι είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης 25 χρόνια.

Οι πράξεις σεξουαλικής παρενόχλησης, με βάση το νομοσχέδιο, επιφέρουν ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, αν είναι κάτω των 13 χρονών η γυναίκα η ποινή ανέρχεται στα 10 χρόνια και αν είναι μεταξύ 13-16 χρόνων η ποινή ανέρχεται στα 7 χρόνια.

Ποινές προβλέπονται και σε όποιον εξασφαλίσει τη συναίνεση γυναίκας για την τέλεση σεξουαλικής πράξης ή σεξουαλικής πράξης χωρίς διείσδυση. Αν αυτό γίνει λόγω κατάχρησης θέσης εμπιστοσύνης, εξουσίας ή επιρροής επάνω στη γυναίκα, είναι ένοχος κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια.

Αν γίνει λόγω κατάχρησης ευάλωτης θέσης της γυναίκας, κυρίως λόγω διανοητικής ή σωματικής αναπηρίας ή κατάστασης εξάρτησης είναι ένοχος κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα 20 χρόνια και επίσης αν γίνει λόγω εξαναγκασμού, βίας ή απειλής, είναι ένοχος κακουργήματος υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα 20 χρόνια.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές και για όσους παραλείπουν να καταγγείλουν πράξεις βίας κατά των γυναικών που περιέρχεται σε γνώση τους και σε περίπτωση καταδίκης τους υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη ή σε χρηματική ποινή μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως το καινοτόμο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, αναμορφώνει, εκσυγχρονίζει και διευρύνει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ενδυναμώνει τις προστατευτικές ρυθμίσεις για τις γυναίκες και τα κορίτσια θύματα βίας που τολμούν και επιχειρούν να δραπετεύσουν από το φαύλο κύκλο της βίας, καθορίζει αναλογικές, αποτρεπτικές και αποτελεσματικές κυρώσεις για τους δράστες έμφυλης βίας, θέτει τις βάσεις για παροχή εξειδικευμένης προστασίας στα θύματα βίας, καθορίζει ένα εμπεριστατωμένο, σύγχρονο πλέγμα προληπτικών δράσεων και κατασταλτικών μέτρων, αντιμετωπίζει συνεκτικά όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Όπως είπε, λόγω της σοβαρότητας και συνθετότητας του θέματος, μέσω του νομοσχεδίου εγκαθιδρύεται επίσης η δυνατότητα διεθνούς και εγχώριας συνεργασίας για πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε εξάλλου πως η Κυβέρνηση προχώρησε επίσης στην ετοιμασία ειδικού νομοσχεδίου που ποινικοποιεί συμπεριφορές που μέχρι σήμερα δεν αποτελούσαν αντικείμενο ειδικής ποινικής ρύθμισης, όπως είναι η παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking). Σημείωσε πως το νομοσχέδιο έχει προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ακόμη πως στα ίδια πλαίσια αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος εντάσσεται και η προώθηση της δημιουργίας του «Σπιτιού για την γυναίκα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X