ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυξήθηκαν οι απαγορεύσεις λειτουργιών στα κατεχόμενα επί Ακιντζί

Κάθε άλλο παρά μεμονωμένο γεγονός η μη τέλεση εκκλησιασμού στον Άγιο Μάμαντα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Αισθητά μειωμένες είναι οι χορηγήσεις αδειών για λετιουργίες στα κατεχόμενα με το νέο καθεστώς. Όπως εξηγεί στην «Κ» ο επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, οι απαγορεύσεις τέλεσης ιεροπραξιών σε κατεχόμενους ναούς το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει, λόγω της άρνησης της σημερινής ψευδοκυβέρνησης να παραχωρήσει άδειες. Ο Θεοφιλέστατος Νεαπόλεως δήλωσε ότι ενώ το προηγούμενο κατοχικό καθεστώς ήταν πιο θετικό, σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και περισσότερο αρνητικοί. Ο επίσκοπος Πορφύριος μας είπε ότι ο κ. Ακιντζί δεν αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη των απορρίψεων, αφού μεταθέτει την απόφαση παραχώρησης ή όχι στο λεγόμενο Υπουργείο Εξωτερικών των Κατεχομένων.

Η διαδικασία

Οι αιτήσεις των κοινοταρχών και της Εκκλησίας της Κύπρου προωθούνται μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών στον ΟΗΕ και από εκεί στις «αρχές» του ψευδοκράτους. Ωστόσο, η Εκκλησία της Κύπρου μέσω του θρησκευτικού διαλόγου, υπό την αιγίδα των Σουηδών, που έχει συμφωνήσει με τον μουφτή των Κατεχομένων προσπαθεί να προωθήσει ενέργειες ελεύθερης πρόσβασης και τέλεσης θείων Λειτουργιών, ωστόσο, όπως είπε ο Θεοφιλέστατος, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με τις τουρκικές αρχές και ο ίδιος ο μουφτής, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ.

Ακύρωση και μη έγκριση και άλλων λειτουργιών σε κατεχόμενους ναούς

Ως εκ τούτου, η ακύρωση της λειτουργίας στον Άγιο Μάμαντα Μόρφου, απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση αφού για την ίδια σχεδόν περίοδο οι κατοχικές αρχές απαγόρευσαν την τέλεση λειτουργιών και στο Νέο Χωρίο Κυθραίας και στο Τραχώνι αλλά και σε άλλες ενδεχομένως περιπτώσεις όπου υπήρχαν αιτήματα για εκκλησιασμό σε κατεχόμενες εκκλησίες την περίοδο αυτή.

Η κοινότητα Νέου Χωρίου Κυθραίας είχε υποβάλει αρχικά επίσημο αίτημα τέλεσης θείας λειτουργίας στον κεντρικό ναό της κατεχόμενης κοινότητας για τις 10 Φεβρουαρίου, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε. Αργότερα υπέβαλε και δεύτερο αίτημα τέλεσης λειτουργίας, αυτή τη φορά για τον Αύγουστο, επί τη ευκαιρία της εορτής της Αποτομής της Τίμιας Κάρας του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου (στην κοινότητα βρίσκεται σε ερειπωμένη κατάσταση ναός επ’ ονόματι του Αγίου), αίτημα που επίσης απορρίφθηκε χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Ο κοινοτάρχης του χωριού, κ. Χρίστος Λαμπρίας, με τον οποίο επικοινώνησε η «Κ», μας ανάφερε ότι απευθύνθηκε στις κατοχικές αρχές μέσω του επισκόπου Μεσαορίας, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι η αίτηση είχε απορριφθεί εκ νέου χωρίς συγκεκριμένο αιτιολογικό.

Αίτημα τέλεσης Θείας Λειτουργίας τον Σεπτέμβριο είχε υποβάλλει αίτημα και η κατεχόμενη κοινότητα Τραχωνίου, για να εορτάσει το Γενέθλιο της Θεοτόκου, στις 10 Σεπτεμβρίου, αίτημα που επίσης απορρίφθηκε. Ο κοινοτάρχης της κοινότητας Τραχωνίου κ. Πάμπος Αθανάσιος σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του είπε ότι έχει συμφωνηθεί να τελούνται στο Τραχώνι δύο λειτουργίες, μία τον Μάρτιο, για τον Ευαγγελισμό και μία τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Αθανάσιος είπε ότι η πρώτη έγινε κανονικά, στις 12 Μαρτίου, ενώ για τη δεύτερη ειδοποιήθηκε αυτές τις μέρες από τα ΟΗΕ ότι η τέλεση της Θείας Λειτουργίας δεν επετράπη.

Σημειώνουμε ότι οι κατοχικές αρχές δεν επέτρεψαν φέτος την πραγματοποίηση της ακολουθίας του Επιταφίου στον ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με το αιτιολογικό ότι δεν πρόκειται για σημαντική θρησκευτική εορτή.
Για τον εκκλησιασμό στον κατεχόμενο Απόστολο Βαρνάβα υπάρχει ειδική συμφωνία για τέλεση 18 λειτουργιών το χρόνο – μια κάθε μήνα το πρώτο Σάββατο.

Ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο οι κατοχικές αρχές ζήτησαν να μην πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου και να μετατεθεί για το μεθεπόμενο Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου. Όπως και στην περίπτωση του Αγίου Μάμαντος και στον Απόστολο Βαρνάβα, η αιτιολογία ήταν η μουσουλμανική εορτή του Κουρμπάν Μπαϊραμιού.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση