ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν εκκρεμεί καμία εκπρόθεσμη οφειλή της Λευκωσίας στο ΕΔΑΔ

Ρωσία, Ουκρανία και Τουρκία οι «κακοπληρωτές» του ΕΔΑΔ για το 2018

ΚΥΠΕ

Ρωσία, Ουκρανία και Τουρκία καταλαμβάνουν το 2018 τις τρεις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) με τις περισσότερες εκπρόθεσμες αποζημιώσεις για υποθέσεις που εκδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με τη Λευκωσία να είναι την ίδια ώρα εμπρόθεσμη.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην 12η Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2018, η Κύπρος έχει ταχτοποιήσει εμπρόθεσμα τις οφειλές της προς όσους προσέφυγαν και έχουν δικαιωθεί από το ΕΔΑΔ, καθώς δεν εκκρεμεί καμία εκπρόθεσμη οφειλή. Η Λευκωσία κατέβαλε στην ώρα της μια αποζημίωση πέρυσι και μια το 2017, ενώ σε δύο περιπτώσεις αναμένεται να επιβεβαιωθεί από την Επιτροπή Υπουργών η καταβολή των οφειλόμενων ποσών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Το σύνολο των αποζημιώσεων που πλήρωσε το 2018 το κυπριακό κράτος ανήλθε σε €45.800.

Την ίδια ώρα, η καταληκτική ημερομηνία καταβολής αποζημιώσεων είχε εκπνεύσει για 159 υποθέσεις που αφορούσαν τη Μόσχα, 47 για το Κίεβο και 46 για την Άγκυρα. Οι συνολικά 252 υποθέσεις των τριών χωρών αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του συνόλου των εκπρόθεσμων αποζημιώσεων για το 2018.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, η Επιτροπή Υπουργών έκλεισε συνολικά 2.705 υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το 2018, με την μερίδα του λέοντος να αφορά τη Ρωσία (385 υποθέσεις), την Τουρκία (372 υποθέσεις ) και την Ουκρανία (318 υποθέσεις). Εξ αυτών, οι 289 χαρακτηρίζονται ως «προεξάρχουσες» υποθέσεις που αναδεικνύουν νέα διαρθρωτικά ή γενικά προβλήματα και οι 2.416 αφορούσαν επαναλαμβανόμενες υποθέσεις.

Όσον αφορά την Κύπρο, το 2018 έκλεισε η επίβλεψη για 5 υποθέσεις, ενώ ενώπιον της η Επιτροπής Υπουργών ήρθαν 6 νέες υποθέσεις.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2018 η Επιτροπή Υπουργών συνέχιζε να επιβλέπει τον βαθμό συμμόρφωσης των 47 κρατών μελών για συνολικά 6.151 υποθέσεις, εκ των οποίων 1.248 χαρακτηρίζονται «προεξάρχουσες» και οι υπόλοιπες 4.903 επαναλαμβανόμενες.

Οι υποθέσεις που αφορούν τη Λευκωσία και συνεχίζουν να βρίσκονται υπό την επίβλεψη της Επιτροπή Υπουργών ανέρχονταν το 2018 στις 9. Οι αντίστοιχες υποθέσεις που αφορούν την Ρωσία ανέρχονται σε 1.585, την Τουρκία σε 1.237 και την Ουκρανία σε 923.

«Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων με πάρα πολλούς τρόπους σε ολόκληρη την ήπειρο, όμως η σημασία τους μειώνεται αν δεν υλοποιηθούν», ανέφερε ο ΓΓ του ΣτΕ Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ.

Είπε εξάλλου ότι η έκθεση της Επιτροπής Υπουργών «δείχνει ξεκάθαρα ότι κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση». Πολλά πολύπλοκα και μακροχρόνια προβλήματα έχουν πλέον επιλυθεί, ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση