ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διαγραφές χιλιάδων υποθέσεων κατά το δοκούν από Γ.Εισαγγελέα

Ερωτηματική προκαλούν οι πρακτικές και το σκεπτικό του Κώστα Κληρίδη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τα όσα κατήγγειλε ο πρώην Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους για την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε αναστολή υποθέσεων για τροχαίες παραβάσεις της Γεωργίας Πολυβίου, συζύγου του δικηγόρου Πόλυ Πολυβίου, αγγίζουν μια από τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης της Κύπρου.

Η επίκληση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας πως η απόφασή του δεν αφορούσε μια μεμονωμένη και με ειδικά χαρακτηριστικά περίπτωση, αλλά ένα μεγάλο αριθμό παρόμοιων υποθέσεων, απλών και ανώνυμων πολιτικών, ουδόλως μειώνει τη σημασία των όσων είπε δημόσια ο Λεμεσιανός πρώην Βουλευτής.

Ούτε και το αιτιολογικό του Γενικού Εισαγγελέα ότι αντιμετώπισε με τον ίδιο τρόπο τις συσσωρευμένες 19 υποθέσεις της Γεωργίας Πολυβίου, με άλλες 3.000 ανώνυμες περιπτώσεις πολιτών, μειώνει το αίσθημα ανισότητας των πολιτών από την προνομιακή αυτή συμπεριφορά. Το ζήτημα που προκύπτει από τις καταγγελίες Θεμιστοκλέους είναι ηθικό τονίζεται από πρόσωπα με χρόνια ενασχόληση στα δικαστικά πράγματα του τόπου:

«Πως ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας στην περίπτωση της Ελένης Λοϊζίδου κράτησε αποστάσεις από τις έρευνες και παραπομπή της ενώπιον της ΕΔΥ και δεν έπραξε το ίδιο για 19 υποθέσεις που αφορούν πρόσωπα των οποίων τον έλεγχο έχει ως ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου των δικηγόρων, τους οποίους αντί να νουθετεί προστατεύει;

Γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας δεν ακολούθησε την πεπατημένη να ζητήσει ανεξάρτητη έκθεση με τον διορισμό δικηγόρου εγνωσμένου κύρους, όπως έπραξε στην περίπτωση της εισαγγελέως της Δημοκρατίας, λόγω επαγγελματικής σχέσης, είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται. Στα ερωτήματα αυτά έρχεται να προστεθεί και μια σχετική παρατήρηση που έγινε από το Ανώτατο Δικαστήριο: «Η νομολογία επί του θέματος αναλύεται και οι αρχές που προκύπτουν από αυτή εξηγούνται στην Υπόθεση μεταξύ των Δημητρίου ν. Δημοκρατίας (1999) 2 Α.Α.Δ. 141, στην οποία υπογραμμίζεται ότι, «Η αρχή της ισότητας, όπως καθιερώνεται στο Άρθρο 28 του Συντάγματος είναι καθολική. Η ισονομία και ισοπολιτεία αποτελούν την πεμπτουσία της Δικαιοσύνης.»

Η επιλεκτική μεταχείριση των παραβατών αποδυναμώνει το δίκαιο και καταστρατηγεί το κράτος δικαίου. Εφόσον, δεν ακολουθείται αυτή η οδός, ανακύπτει τεκμήριο, για τη διάφορη μεταχείριση του κατηγορουμένου του οποίου αναστέλλεται η δίωξη σε σύγκριση προς τους συγκατηγορουμένους του. Ανατρέπεται η αρχή της ισοπολιτείας».

Οι καταγγελίες

Η νέα φωτιά που ξέσπασε προκλήθηκε από έγγραφα της Νομικής Υπηρεσίας που δημοσιοποίησε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους και αφορούσαν 19 περιπτώσεις όπου ο Γενικός Εισαγγελέας διέκοψε την ποινική δίωξη εναντίον της Γεωργίας Πολυβίου. Ο Κώστας Κληρίδης απαντώντας στις κατηγορίες τις επιβεβαίωσε πλην όμως έκανε λόγο για άλλες 3000 υποθέσεις απλών πολιτών οι οποίες επίσης διεκόπησαν από τον ίδιο για τον ίδιο ακριβώς λόγο:

«Η Νομική Υπηρεσία θεώρησε δίκαια και αντίκρισε θετικά πολυάριθμα αιτήματα για διαγραφή καταγγελιών από πολίτες, οι οποίοι, θα στερούντο της άδειας οδήγησης τους λόγω των πολλαπλών παραβάσεων κατά την αρχική περίοδο της λειτουργίας της φωτοεπισήμανσης». Ουσιαστικά ο κ. Κληρίδης αυτό το οποίο είπε στην ανακοίνωσή του ήταν πως οι πολίτες που του υπέβαλαν την περίοδο εκείνη ανάλογο αίτημα το ικανοποίησε υπό το πρίσμα ότι δεν είχαν εξοικειωθεί με τις κάμερες για την τροχαία κίνηση.

Ανάμεσα στις περιπτώσεις αυτές ήταν και αυτές που κατήγγειλε ο κ. Θεμιστοκλέους και αφορούσαν τη Γεωργία Πολυβίου. Αυτό που επίσης προκαλεί απορία, είναι πως από τις 14376 υποθέσεις παραβάσεις του ορίου ταχύτητας την επίμαχη περίοδο ο Γενικός Εισαγγελέας αξιολόγησε προς διαγραφεί τις 3082. Ο κ. Θεμιστοκλέους στις δημόσιες καταγγελίες σαφέστατα κατηγορεί τον κ. Κληρίδη «ότι επέδειξε ιδιαίτερα ευνοϊκή και εξόχως προκλητικά προνομιακή μεταχείριση στον γνωστό δικηγόρο Πόλυ Πολυβίου και στη σύζυγο του Γεωργία, καταστρατηγώντας ουσιαστικά κάθε έννοια αμεροληψίας, αντικειμενικότητας και ισονομίας».

Ο Κώστας Κληρίδης από την πλευρά του πρώτα επιτέθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης που φιλοξένησαν τις καταγγελίες Θεμιστοκλέους υποστηρίζοντας πως προσπαθούν να τον στοχοποιήσουν και να τον διασύρουν και στη συνέχεια ανέφερε πως αποτελούν προϊόν υποκλοπής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση