ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από αναβολή σε αναβολή το πόρισμα του υπουργείου για τη μαντήλα

Διίστανται οι απόψεις σχετικά με τους χειρισμούς του Υπουργού αλλά και τη μετάθεση του διευθυντή

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Το περιστατικό με την εκδίωξη της μαθήτριας από το διευθυντή του σχολείου της λόγω του ότι έφερε μαντήλα εξακολουθεί να απασχολεί την κυπριακή κοινωνία. Το θέμα έφτασε μέχρι και τη βουλή, η οποία μέσα από κοινή συνεδρία των επιτροπών Παιδείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Τετάρτη (11/09) προσπάθησε να αντλήσει όσο το δυνατό περισσότερες λεπτομέρεις. Παρόντες στη συνεδρία ήταν και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με το Υπουργείο να τηρεί στάση αναμονής ενόψει των αποτελεσμάτων της έρευνας που το ίδιο διέταξε.

Το Υπουργείο εκπροσώπησε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Νικόλας Γιασουμής, ο οποίος χαρακτήρισε ως «ατυχές γεγονός» το περιστατικό με το διευθυντή. Υπεραμύνθηκε επίσης της απόφασης όπως μετατεθεί ο διευθυντής του σχολείου, λόγω του ότι ήταν μια απόφαση που εξομάλυνε την έκρυθμη κατάσταση που ενδεχομένως να προέκυπτε τη Δευτέρα στο σχολείο.

Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα

Ο κ. Γιασουμής μάλιστα ερωτήθηκε γιατί δεν έχει ακόμη εκδοθεί το πόρισμα της έρευνας του Υπουργείου από τη στιγμή που ο ίδιος ο Υπουργός προανήγγειλε πως αυτό θα ήταν έτοιμο από τη Δευτέρα. Η απάντηση που έδωσε το υπουργείο είναι ότι «ο ερευνών λειτουργός ζήτησε μια μικρή παράταση», ξεκαθαρίζοντας για πρώτη φορά ότι η έρευνα που διενεργείται δεν είναι πειθαρχική αλλά διοικητική. Υποστήριξε ωστόσο πως «αν προκύψουν στοιχεία που ενέχουν πειθαρχικά παραπτώματα, θα ακολουθήσει πειθαρχική έρευνα». Το πόρισμα δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί ακόμη και εντός της ημέρας και θα διαβιβαστεί στον Υπουργό Παιδείας και το Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Στις τοποθετήσεις των βουλευτών διαφάνηκε πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Για «ρατσιστική ενέργεια» έκανε λόγο η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, χαρακτηρίζοντας ως «σκηνοθετημένη τη συνάντηση» που οργάνωσε ο Υπουργός με τη μαθήτρια και το διευθυντή το Σάββατο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου που έκανε λόγο για «κατάφωρη προσβολή των δικαιωμάτων του παιδιού».

Την άποψη ότι «δεν είμαστε εδώ για να δικάσουμε» εξέφρασαν οι Αννίτα Δημητρίου και Γιώργος Κάρουλας (ΔΗΣΥ), Χρίστος Ορφανίδης (ΔΗΚΟ), Κώστας Ευσταθίου (ΕΔΕΚ) και Μιχάλης Γιωργάλλας (Αλληλεγγύη). Ο κ. Γιωργάλλας μάλιστα διερωτήθηκε γιατί δεν συζητά η επιτροπή το θέμα του 14χρονου παιδιού και ασχολείται με το συγκεκριμένο.

Επίπλαστη η ηρεμία

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των καθηγητών και των γονέων. Εκ μέρους της ΟΕΛΜΕΚ, ο πρόεδρος Κώστας Χ’’Σάββας κάλεσε το υπουργείο να επαγρυπνεί για παρόμοιες καταστάσεις, επισημαίνοντας παράλληλα πως είναι απαραίτητη η παρουσία εκπαιδευτικών ψυχολόγων στο συγκεκριμένο σχολείο. Χαρακτήρισε παράλληλα αναγκαία την επικαιροποίηση των εγκυκλίων του υπουργείου, μιας και ο διευθυντής εκείνη τη μέρα εφάρμοσε την εγκύκλιο του 2009, η οποία και προφανώς χρήζει ανανέωσης. Σε δηλώσεις με το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Χ’’Σάββας χαρακτήρισε εξάλλου λανθασμένους τους χειρισμούς του υπουργείου

Εκ μέρους των οργανωμένων γονέων αναφέρθηκε πως το κλίμα στο σχολείο είναι ακόμη τεταμένο παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου περί του αντιθέτου.

Κατατίθεται πρόταση νόμου

Την είδηση έδωσε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου στο πλαίσιο των δηλώσεων του ενώπιον των δημοσιογράφων. Ο κ. Χρίστου ανέφερε πως εντός των προσεχών ημερών το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση νόμου, η οποία θα έχει σα βάση της το γαλλικό μοντέλο, που στην ουσία θα απαγορεύει τη μαντίλα από τους σχολικούς χώρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Σχόλια αναγνωστών

Απαντούν οι εκπαιδευτικοί στην έκκληση Χαμπιαούρη για διάλογο

«Ως εκπαιδευτικές οργανώσεις είστε απαράδεκτοι. Δεν σέβεστε ούτε την εργοδότησή σας, ούτε τους μαθητές, ...»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  18:46

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Εισήλθε σε οικία 34χρονης, της επιτέθηκε άσμενα και την έκλεψε

«Nα σταλεί στην χώρα προέλευσης. Αν θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και ας μην πουν κάποιοι ...»
ΑΚΑ  |  09:18

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X