ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
 

ΕΔΑΔ: 30 χιλ. ευρώ αποζημίωση από την Κύπρο σε Ιρανό υπήκοο

Η υπόθεση αφορούσε την κράτησή του Ιρανού Mustafa Haghilo , ενώ εκκρεμούσε η απέλασή του για πάνω από 18 μήνες

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε χθες όπως η Κύπρος πληρώσει το ποσό των 30 χιλιάδων ευρώ ως αποζημίωση για παράνομη κράτηση και εξευτελιστική μεταχείριση Ιρανού υπηκόου. Η Δημοκρατία με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου θα πρέπει να πληρώσει επίσης 4 χιλιάδες 124 ευρώ για νομικά έξοδα.
 
Η υπόθεση αφορούσε την κράτησή του Ιρανού Mustafa Haghilo , ενώ εκκρεμούσε η απέλασή του για πάνω από 18 μήνες, σε τρεις αστυνομικούς σταθμούς στην Κύπρο. Ο Haghilo, γεννήθηκε το 1973 και ζει αυτή τη στιγμή στην Αρμενία.
 
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε από το ΕΔΑΔ, ο κ. Haghilo αναχώρησε από το Ιράν τον Μάρτη του 2011 και εισήλθε παράνομα στην Κύπρο. Λίγο αργότερα συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το Λονδίνο με πλαστό διαβατήριο και τέθηκε υπό κράτηση.
 
Τον Απρίλιο του 2011 το Υπουργείο Εσωτερικών τον ενημέρωσε για την απόφαση απέλασής του επειδή ήταν παράνομος μετανάστης. Από τότε κρατήθηκε σε χώρους όπου κρατούνται μετανάστες σε τρεις διαφορετικούς αστυνομικούς σταθμούς. Αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβρη του 2012 γιατί δεν είχε απελαθεί εντός του ορίου των 18 μηνών, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της ΕΕ, που έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό δίκαιο.
 
Προηγουμένως είχε αφεθεί ελεύθερος έπειτα από ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2011, λόγω του ότι σύμφωνα με το δικαστήριο η κράτησή του ήταν παράνομη από τον Οκτώβριο του 2011. Ωστόσο επανασυνελήφθηκε άμεσα κατά την αναχώρησή του από το δικαστήριο και τέθηκε υπό κράτηση για τους ίδιους λόγους όπως και στα προηγούμενα διατάγματα απέλασης εναντίον του.
 
Ο κ.  Haghilo αμφισβήτησε τη νομιμότητα των νέων διαταγμάτων κράτησης και απέλασής του στο Ανώτατο Δικαστήριο αλλά η προσφυγή του απορρίφθηκε τον Ιούλιο του 2012. Το Ανώτατο Δικαστήριο επαναβεβαίωσε αυτή την απόφαση το 2018 μετά από έφεση, σημειώνοντας πως στο μεταξύ ο Ιρανός είχε φύγει από την Κύπρο για την Αρμενία με τη δική του ελεύθερη βούληση και δεν είχε πλέον οποιοδήποτε νόμιμο συμφέρον σε ότι αφορά την έφεσή του.
 
Με βάση του άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιωμάτων (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής συμπεριφοράς), ο κ. Haghilo υπέβαλε παράπονο πως εκρατείτο κάτω από ανεπαρκείς συνθήκες σε ότι αφορά τις διευκολύνσεις που δεν ήταν σχεδιασμένες για παρατεταμένη κράτηση.
 
Επίσης με βάση το άρθρο 5 § 1 (δικαίωμα στην ελευθερία και στην ασφάλεια), υποστήριξε πως η κράτησή του από τον Απρίλη του 2011 μέχρι τον Οκτώβρη του 2012 ήταν παράνομη και πως δεν είχε στη διάθεσή του ένα αποτελεσματικό μέσο ώστε να έχει τη δυνατότητα προσβολής της νομιμότητας της κράτησής του.
 
Το Δικαστήριο έκρινε πως υπήρξαν παραβιάσεις του άρθρου 3 και του άρθρου 5 § 1 και διέταξε την Κύπρο να πληρώσει 30 χιλιάδες ευρώ για ηθική βλάβη και 4.124 ευρώ για έξοδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

360: Η ασφάλεια των εργοταξίων στο προσκήνιο

«Δηλαδή αποκλείστηκε η περίπτωση αυτοκτονίας;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:39

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X