ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του σπιτιού της Κύπρου

Η ίδρυση του Σπιτιού της Κύπρου αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 17 Ιουλίου 1986

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τριάντα χρόνια λειτουργίας και δημιουργικής πορείας εόρτασε, την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκου Κενεβέζου, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κώστα Καδή, του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Τέρενς-Νικολάου Κουίκ και πολλών ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, εκλεκτών φίλων του Σπιτιού της Κύπρου.

Παρόντες και όλοι οι διαδοχικοί επικεφαλής του Σπιτιού της Κύπρου, κ.κ. Γιώργος Γεωργής, Νάσα Παταπίου, Ελένη Αντωνιάδου, Κώστας Λυμπουρής και Μαρία Παναγίδου, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στον αείμνηστο Ανδρέα Μαλέκο.

Η ίδρυση του Σπιτιού της Κύπρου αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 17 Ιουλίου 1986 και τα εγκαίνιά του έγιναν, με κάθε επισημότητα, έναν χρόνο αργότερα, στις 5 Ιουνίου 1987, από τον Πρόεδρο της Κύπρου Σπύρο Κυπριανού και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου, με τη συμμετοχή πολλών κορυφαίων προσωπικοτήτων της δημόσιας και πνευματικής ζωής των δύο χωρών.

Από το 1987 λειτούργησε και ταυτίστηκε με το κομψό, εμβληματικό νεοκλασικό αρχοντικό της οδού Ηρακλείτου 10, στο Κολωνάκι, ενώ από τις αρχές του 2012 μεταστεγάστηκε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, στο νέο κτήριο της Κυπριακής Πρεσβείας, στην οδό Ξενοφώντος 2Α, δίπλα από την Πλατεία Συντάγματος.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρέσβης κ. Κενεβέζος επεσήμανε ότι το Σπίτι της Κύπρου, ως ειδική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ως οργανικό και ζωτικό τμήμα της Πρεσβείας, έχει καθιερωθεί και καταξιωθεί, στη συνείδησή όλων, ως μία γέφυρα άμεσης και συνεχούς επικοινωνίας των πνευματικών ανθρώπων και των δημιουργών του Ελληνισμού, ως ένα κέντρο διαρκούς και ουσιαστικού διαλόγου των ανθρώπων και των έργων του κοινού μας πολιτισμού.

Όπως, ανέφερε στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, το Σπίτι της Κύπρου, εδώ και τρεις δεκαετίες, αποτελεί έναν ζωντανό φορέα πολιτισμού που δραστηριοποιείται στην καρδιά της Αθήνας, προβάλλοντας αδιάλειπτα, μέσα από τις πολύμορφες δράσεις που αναλαμβάνει, τα πολιτιστικά στοιχεία που διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της Κύπρου.

Η ουσιαστική και πολυσχιδής προσφορά του, πρόσθεσε, επεκτείνεται και σε επίπεδο γόνιμων συνεργασιών με ποικίλους φορείς τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο. Οι συνεργασίες αυτές, υπογράμμισε, το καθιστούν ένα αξιόλογο μοντέλο πολιτιστικής διπλωματίας και ένα σπουδαίο πνευματικό ίδρυμα που καλλιεργεί και προάγει τους πνευματικούς δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου.

Αναφερόμενη στον εορτασμό των τριάντα χρόνων από τα εγκαίνια του Σπιτιού της Κύπρου, η Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρία Παναγίδου ανέφερε, ότι αυτός πλαισιώνεται από τρεις σημαντικές δράσεις: την έκθεση «Φαντασιακοί χώροι», σε επιμέλεια Στρατή Πανταζή, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, την έκθεση «Έρως-Θάνατος. Θύτης-Θύμα», σε επιμέλεια Σταύρου Καβαλλάρη , με τη χορηγική υποστήριξη του Οργανισμού ΝΕΟΝ, και τη θεατρική παράσταση «Ο Αλαβροστοισειώτης» του Παύλου Λιασίδη, σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου και ερμηνευτές πέντε ταλαντούχους κύπριους ηθοποιούς, τους Δημήτρη Αντωνίου, Μαρίνα Αργυρίδου, Άνδρη Θεοδότου, Κλείτο Ιωαννίδη και Γιωργή Τσουρή, που συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Σε σύντομη παρέμβασή του, ο κορυφαίος πεζογράφος και Ακαδημαϊκός κ. Θανάσης Βαλτινός, εξομολογήθηκε ότι νιώθει το σπίτι της Κύπρου σαν σπίτι του, έναν χώρο με σημαντική συμβολή στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και εστία θερμής φιλίας και επικοινωνίας, κέντρο καθημερινής συνάντησης των ανθρώπων του πνεύματος.


Ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα με το Νεανικό Χορωδιακό Σύνολο «Έμπνευσις» υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κ. Έλενας Καντάρη, η οποία έπαιξε και πιάνο. Τους συνόδευσε με βιολί και φλάουτο η κ. Κατερίνα Τεπελένα και ο Γεώργιος Πρίντζιος με κιθάρα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε, όταν τα παιδιά του Χορωδιακού Συνόλου, έσβησαν τα κεριά της γενέθλιας τούρτας του Σπιτιού της Κύπρου και ευχήθηκαν, μαζί με όλους τους παριστάμενους, καλή συνέχεια στη μεγάλη προσφορά και τη δημιουργική πορεία του Σπιτιού της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X