ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:14
 

Εκστρατείες ενημέρωσης για τη χρέωση πλαστικής σακούλας μεταφοράς

Θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου στο πλαίσιο εναρμόνισης με Οδηγία της ΕΕ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Από την 1ην Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή η χρέωση για τη χρήση λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στα σημεία πώλησης, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της Κύπρου με Οδηγία της ΕΕ, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Με αφορμή την εφαρμογή του μέτρου χρέωσης κατ’ ελάχιστο 5 σεντ συν 19% ΦΠΑ ανά τεμάχιο, διοργανώνονται εκστρατείες ενημέρωσης.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία θα διαρκέσει από τις 23 Ιουνίου 2018 μέχρι και τις 8 Ιουλίου 2018, με ενημερωτικό υλικό και εναλλακτικές λύσεις. Στις 25 Ιουνίου 2018 θα γίνει η επίσημη έναρξη της εκστρατείας στις 11:00 στο Mall of Engomi, όπου θα βρίσκονται Λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος για ενημέρωση του κοινού.

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών Κύπρου και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών διοργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης στις 30 Ιουνίου. Από τις 11:00 μέχρι τις 12:00, εκπρόσωποι των φορέων θα βρίσκονται έξω από διάφορες υπεραγορές, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό και δωρεάν επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες στους 100 πρώτους πελάτες.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι το μέτρο αφορά τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μικρότερο από 50mm και απαγορεύεται η δωρεάν διάθεσή τους από πωλητές προϊόντων που διαθέτουν τέτοιες σακούλες στα σημεία πώλησης. Εξαίρεση στη νομοθεσία αποτελούν οι σακούλες που χρησιμοποιούνται ως πρωτογενής συσκευασία για χύμα τρόφιμα, για λόγους υγιεινής ή αποφυγή σπατάλης τροφίμων.

Σε ανακοίνωση, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων και λιγότερο από το 30% αυτών προωθείται για ανακύκλωση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτων στις παραλίες, ενώ καταλήγουν ακόμα και στο πιάτο και τους πνεύμονες των ανθρώπων.

Προσθέτει ότι τα πλαστικά μιας χρήσης χρειάζονται μόλις πέντε δευτερόλεπτα για να παραχθούν, χρησιμοποιούνται το πολύ για πέντε λεπτά, και μετά χρειάζονται τουλάχιστον 500 χρόνια για να διαλυθούν στο περιβάλλον.

Η ευρωπαϊκή Οδηγία απαιτεί από τα κράτη μέλη να μειώσουν την κατανάλωση πλαστικών σακουλών, κατ’ ανώτατο όριο στις 90 έως το τέλος του 2019 και στις 40 κατά κεφαλήν έως το τέλος του 2025.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X