ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιωνάς: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο οι ιατροδικαστές να ενταχθούν στο υπ. Δικαιοσύνης

Μιλούσε ενώπιον της επιτροπής ελέγχου για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την αστυνομία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να συζητηθεί το ενδεχόμενο να ενταχθούν κάτω από το υπουργείο του οι Ιατροδικαστές, μετά και την πρόσφατη εξέλιξη με τις αλλεπάλληλες νεκτροτομές επί της σωρού της άτυχης 46χρονης στην Πάφο εξέφρασε ο υπουργός Δικααιοσύνης Ιωνάς Νικολάου. Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ελέγχου και σε σχετική ερώτηση από την βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι προγραμματίζει τις επόμενες ημέρες να έχει συνάντηση με το υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου με σκοπό να διαφανεί τι θα γίνει με τον κλάδο αυτό και σε ποιο υπουργείο θα πρέπει να ανήκουν, τονίζοντας ότι μέσα από τις συζητήσεις θα διαφανεί εαν μπορούν οι ιατροδικαστές να ενταχθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Ο Ιώνας Νικολαού βρισκόντα σήμερα στην συνεδρία της επιτροπής ελέγχου της βουλής, στην οποία συζητείτο η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για το 2016, επισημαίνοντας ότι η Αστυνομία έχει συμμορφωθεί πλήρως με όλες τις συστάσεις που έχουν γίνει από τον Γενικό Ελεγκτή. Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι η Αστυνομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο τόσο σε σχέση με την διαχείριση όσο και σε σχέση με την ανταπόκριση στις απαιτήσεις ασφάλειας.

«Προβλήματα υπάρχουν και αυτά παρατηρούνται κατά καιρούς, ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα πως «υπάρχει αποφασιστικότητα και θέληση στην άμεση επίλυση αυτών των προβλημάτων. Μέσα από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή διαφάνηκε η αμεσότητα στην ανταπόκριση επί των διαφόρων θεμάτων και προβλημάτων που διαπιστώνονται κατά καιρούς με σκοπό να διασφαλίζεται η συνεχής εύρυθμη λειτουργία και ανταπόκριση της Αστυνομίας και αυτή είναι η προσπάθεια μας», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την επισήμανση του Γενικού Ελεγκτή για στέγαση των υπηρεσιών της Αστυνομίας σε ιδιόκτητα κτίρια, ο κ. Νικολάου είπε ότι «αυτή την περίοδο κτίζονται τρεις αστυνομικές διευθύνσεις και αριθμός αστυνομικών σταθμών». Όπως είπε ο Υπουργός, κτίζονται αυτή την στιγμή την γ΄ φάση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου και προχωρούμε με την δ΄ φάση, κτίζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου και η Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου. «Διευθύνσεις οι οποίες ανεγείρονται στη βάση αναγκών αλλά και στην προσπάθεια να αποδεσμευθούν κτίρια τα οποία ενοικιάζονται από την Αστυνομία και οι υπηρεσίες να μεταφερθούν από τα ιδιόκτητα κτίρια», σημείωσε.

Αναφορικά με τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή για τις υπερωρίες στην Αστυνομία, ο κ. Νικολάου είπε ότι επεξήγησε τους λόγους οι οποίοι επέβαλαν αύξηση των υπερωριών και παρά τα αυξημένα καθήκοντα και τον περιορισμό αριθμό μελών, όπως είπε, «εντούτοις μέσα από τη σωστή διαχείριση η οποία έγινε έστω και αν έχει παραχωρηθεί το 100% των υπερωριών, πετύχαμε να μειώσουμε τις υπερωρίες στις αθλητικές εκδηλώσεις».  Ανέφερε ότι «ουσιαστικά η αύξηση που παρουσιάζεται εντοπίζονται κυρίως στο γεγονός ότι θα πρέπει να λαμβάνονται και λαμβάνονται μέτρα, κατά καιρούς αυστηρότερα, που σχετίζονται με την αποτροπή και την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών».

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής αναφορικά με την μεταστέγαση υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια, ο κ. Νικολάου είπε σε σχέση με το κτίριο του ΓΕΕΦ ότι από πληροφόρηση που έχει το ΓΕΕΦ θα μετακινηθεί στο τέλος του 2018 και εκεί θα μεταφερθούν υπηρεσίες ή τμήματα της Αστυνομίας με προτεραιότητα αυτές οι υπηρεσίες που καταβάλουν το υψηλότερο ενοίκιο, προσθέτοντας ότι στον προϋπολογισμό υπάρχει πρόνοια 300.000 ευρώ για βελτιωτικά έργα στο κτίριο του ΓΕΕΦ.

Αναφορικά με τις 45 αστυνομικές κατοικίες που ανεγέρθησαν τον καιρό της αγγλοκρατίας, ο κ. Νικολάου είπε ότι αυτή η γη ανήκε σε ιδιώτες και απαλλοτριώθηκε επί εποχής αγγλοκρατίας, προσθέτοντας ότι δεν είναι σκοπός να γίνουν ενέργειες που θα μας οδηγήσουν στο τέλος να διεκδικείται αυτή η γη από ιδιώτες γιατί άλλαξε ο σκοπός χρήσης τους.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι αναδειχθήκαν αρκετά προβλήματα για το αστυνομικό Σώμα και το κρισιμότερο είναι η υποστελέχωση, προσθέτοντας ότι το 1974 είχαμε 100.000 αυτοκίνητα και 350 αστυνομικούς τροχαίας, ενώ σήμερα έχουμε 900.000 αυτοκίνητα και πιθανό 250 αστυνομικούς για την τροχαία.

Ανέφερε ότι τα καθήκοντα της Αστυνομίας πολλαπλασιάσθηκαν όταν εντάχθηκε η Κύπρος στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι σήμερα έχει 800 κενές θέσεις στο αστυνομικό Σώμα.

Ο κ. Κουλίας είπε ότι το πως λειτουργεί η Αστυνομία σε ένα ευνοούμενο κράτος είναι πολύ σημαντικό διότι αυτό έχει αντανάκλαση σε πολλούς τομείς και πρόσθεσε ότι απασχολούμε την Αστυνομία για αδικήματα τα οποία δεν πρέπει να την αφορούν όπως είναι οι καταγγελίες για το κάπνισμα, για την ηχορύπανση και για την λαθροθηρία.

Κάναμε ουλαμό στο Υπουργείο Εσωτερικών για την λαθροθηρία και να πηγαίνει να πιάνει τους λαθροθήρες, ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να παίρνουμε την ΜΜΑΔ για να πιάσει έναν αγρότη γιατί διαμαρτύρονται οι ακτιβιστές πως έπιασε αμπελοπούλια.

Ανέφερε ότι υπάρχουν 18 νομοθεσίες που απασχολούν την Αστυνομία και τις οποίες μπορούν να αναλάβουν άλλες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα ο ΚΟΤ (άδεια οινοπνευματωδών ποτών) και οι Τοπικές Αρχές.

Αναφορικά με την στέγαση της Αστυνομίας, ο κ. Κουλίας είπε ότι πληρώνουμε κάθε χρόνο ενοίκια για το κράτος περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ και πρόσθεσε ότι αυτό «είναι αδιανόητο το κράτος που διαθέτει πάρα πολύ γη».

Ανέφερε ότι υπάρχει και η μέθοδος της ενοικιαγοράς να αποκτήσουμε ιδιόκτητα κτίρια και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, υπάρχει μεθοδολογία το Υπουργείο Δικαιοσύνης να στεγάσει όλους τους αστυνομικούς σταθμούς.

«Να κάνουμε μια συμφωνία με τον εργολάβο να παίρνει ενοίκιο έναντι της ανέγερσης του κτιρίου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το κράτος δεν είναι πρόσφυγας για να ενοικιάζει κτίρια.

Αναφορικά με τον δανεισμό στην Αστυνομία 120 στελεχών της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Κουλίας είπε ότι επισημάνθηκε στον Υπουργό ότι τα 120 στελέχη της ΕΦ θα πρέπει να επιστραφούν και να καλύψει με άλλο τρόπο να καλύψει τα προβλήματα της αστυνόμευσης των κρίσιμων χώρων, λιμάνια και αεροδρόμια. Αυτό έγινε πάνω σε προσωρινή βάση και πέρασε αρκετός καιρός από τότε που ξεκίνησε το θέμα επιτήρησης ιδιαίτερα των αεροδρομίων και θα πρέπει η Αστυνομία να λύσει μόνη της το πρόβλημα και να επιστρέψει τα στελέχη της ΕΦ, πρόσθεσε.


ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση