ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Διοίκησης: Ακατάλληλα τα αστυνομικά κρατητήρια Ορόκλινης

Ελλείψεις στις συνθήκες κράτησης, και ακαταλληλότητα των χώρων κράτησης και υγιεινής, σημειώνει σε έκθεσή της

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με αυστηρές συστάσεις προς τα αστυνομικά κρατητήρια Ορόκλινης, έρχεται η νέα έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη.

Στην αναλυτική και πολυσέλιδη έκθεσή της, η Επ. Διοίκησης στέκεται στην επίσκεψη που διενεργήθηκε στα αστυνομικά κρατητήρια Ορόκλινης στις 30 Νοεμβρίου 2017 και κάνει λόγο για τις ελλείψεις που υπάρχουν στις συνθήκες κράτησης, στην ακαταλληλότητα των χώρων κράτησης και υγιεινής, και στη μεταχείριση των κρατουμένων, με εισηγήσεις και συστάσεις.

Συγκεκριμένα για τις συνθήκες κρατήσεις γίνεται λόγος για έλλειψη κατάλληλου εξωτερικού χώρου άσκησης που καθιστά τον χώρο των κρατητηρίων ακατάλληλο για κράτηση ατόμων πέραν των 24 ωρών, «όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως και η αρμόδια Επιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων1 του Συμβουλίου της Ευρώπης», ενώ τονίζει ότι δεν υπάρχουν συχνές υπερβάσεις του ελάχιστου διαστήματος των 24 ωρών. Παράλληλα τονίζει την ακαταλληλότητα στο χώρο των κρατητηρίων όπου βρίσκονται ταυτόχρονα άντρες και γυναίκες, ενώ στιγματίζει και τους χώρους υγιεινής που «δεν ήταν σε ικανοποιητική κατάσταση, με έντονη δυσοσμία λόγω των βλαβών του αποχετευτικού συστήματος», και σημειώνει επίσης ότι ο χώρος ενός εκ των κρατητηρίων «δεν είχε καθαριστεί ή απολυμανθεί».

Μέσα στα συμπεράσματα της έκθεσης η Επίτροπος Διοίκησης σημειώνει την διαμόρφωση του χώρου των κρατητηρίων «ώστε να καθίσταται δυνατός ο προαβλισμός, η καθαριότητα των ατομικών κελιών και η ταυτόχρονη κράτηση διαφορετικών κατηγοριών κρατουμένων και την προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρίες». Παράλληλα τονίζει ότι ο χώρος των κρατητηρίων του αστυνομικού σταθμού Ορόκλινης «δεν βρίσκεται σε πλήρη συμβατότητα με τις βασικές αρχές για τη μεταχείριση των κρατουμένων και τα διεθνή πρότυπα, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν πρόσωπα που κρατούνται για μεγαλύτερα διαστήματα».

Η έκθεση περιλαμβάνει εισηγήσεις, με ιδιαίτερη αναφορά στις «όποιες ανισότητες μεταξύ των κρατουμένων με αναπηρία και των κρατουμένων χωρίς αναπηρία και καταλήγει με συστάσεις όπως «η αρμόδια αρχή να επανεξετάσει τον τρόπο λειτουργίας των εν λόγω κρατητηρίων και να καθορίσει τη μέγιστη διάρκεια της κράτησης, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο», ενώ «σε περίπτωση που η αρμόδια αρχή κρίνει σκόπιμη τη χρήση του χώρου για κράτηση πέραν του 24ώρου θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα» που συνδέονται με τη διάρκεια της κράτησης

Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X