ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος θεωρείται μη-ώριμη αγορά βιολογικών προϊόντων

«Η καλλιεργούμενη έκταση βιολογικών προϊόντων ανέρχεται στις 4.000 περίπου εκτάρια» δήλωσε η κ.Παναγιώτου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κύπρος σήμερα θεωρείται ως μια μη-ώριμη αγορά βιολογικών προϊόντων παρόλο που τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σημαντική προσπάθεια τόσο από το κράτος όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία δήλωσε το Σάββατο η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου.
 
 Σε χαιρετισμό της στην Ημερίδα «Πώς η Βιολογική Γεωργία μετατρέπεται σε Βιώσιμη Γεωργία» η Επίτροπος είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ότι «η καλλιεργούμενη έκταση βιολογικών προϊόντων ανέρχεται στις 4.000 περίπου εκτάρια και αφορά το 3% της συνολικά καλλιεργούμενης έκτασης».
 
Πρόσθεσε ότι «η κυριότερη καλλιέργεια σε ό,τι αφορά στις ετήσιες καλλιέργειες είναι αυτή του κριθαριού ενώ για τις πολυετείς καλλιέργειες την μεγαλύτερη έκταση καταλαμβάνει η καλλιέργεια της ελιάς».
 
Όπως είπε η Επίτροπος, «η χαρτογράφηση η οποία έγινε στο πλαίσιο του έργου Organico life κατέδειξε ότι η βιολογική γεωργία στην Κύπρο παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης ειδικότερα στου τομείς όπως τα λαχανικά και τα φρούτα».
 
Ανέφερε ότι «οι τομείς αυτοί χρήζουν βελτιώσεων σε ό,τι αφορά στις πρακτικές που εφαρμόζονται από τους παραγωγούς έτσι ώστε να είναι δυνατή η παραγωγή οικονομικά βιώσιμης παραγωγής».
 
Στον χαιρετισμό της η Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (CYPADAPT, 2014) προτείνει, εκτός των άλλων, τρία βασικά μέτρα τα οποία αποτελούν βασικά στοιχεία τόσο των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) όσο και της αειφορικής γεωργίας γενικά, συμπεριλαμβανομένης της βιολογικής γεωργίας.
 
Τα μέτρα αυτά αφορούν την «ενίσχυση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και ειδικότερα της βιολογικής γεωργίας και τη μείωση της χρήσης των χημικών λιπασμάτων και αύξηση της χρήσης των οργανικών μορφών λίπανσης με έμφαση στην εφαρμογή πρακτικών χαμηλών εισροών συμπεριλαμβανομένων αυτών της βιολογικής γεωργίας».
 
Αφορούν, επίσης, «τη λήψη μέτρων ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων με έμφαση στη χρήση προσαρμοσμένου στις κυπριακές συνθήκες γενετικού υλικού».
 
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος κλείνοντας τον χαιρετισμό της σημείωσε ότι «η παραγωγή και κατανάλωση βιολογικών προϊόντων είναι θέμα υγείας και παιδείας, είναι θέμα κοινωνικό, σίγουρα πολιτικό, είναι θέμα που αφορά όλους μας ενώ η βιολογική γεωργία αναγνωρίζει την ευθύνη της απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία και ενεργεί με τρόπο ώστε η γη να παραμείνει κατοικήσιμη και παραγωγική».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον Ακάμα

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X