ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ.Προσφύγων: Ζητά σχέδιο αποκατάστασης των εκ Μητρογονίας που στηρίχθηκαν πριν '13

Στην Επιτροπή συζητήθηκε σήμερα το θέμα των στεγαστικών δικαιωμάτων των εκ Μητρογονίας προσφύγων που δεν έτυχαν οποιασδήποτε στήριξης

ΚΥΠΕ

Την ομόφωνη θέση ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία στους Εκ Μητρογονίας Πρόσφυγες σε σχέση με τα στεγαστικά τους δικαιώματα, εκφράζει η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, η οποία καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μελέτη και εισήγηση για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η αποκατάσταση.
 
Στην Επιτροπή συζητήθηκε σήμερα το θέμα των στεγαστικών δικαιωμάτων των εκ Μητρογονίας προσφύγων που δεν έτυχαν οποιασδήποτε στήριξης λόγω της νομοθεσίας που ίσχυε μέχρι το 2013 και η ανάγκη μελέτης τρόπων στήριξη τους.
 
Σε δηλώσεις της μετά την Επιτροπή, η Πρόεδρος της Σκεύη Κουκουμά είπε πως μέσα από τη συζήτηση αλλά και τα παράπονα που λαμβάνουν το θέμα που πρόκυπτε αφορούσε τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες που έτυχε να έχουν κτίσει ή να αποκτήσουν στέγη πριν το 2011 και δεν έχουν επωφεληθεί από το σχέδιο στήριξης.
 
Η κ. Κουκουμά είπε πως φαίνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα και όπως αναφέρθηκε θα κάνουν τις δικές τους μελέτες και θα δουν πόσοι εκ μητρογονίας πρόσφυγες έχουν αδικηθεί πριν από το 2013. Ήταν και δικό μας αίτημα προς το Υπουργείο, να υπάρξει μια μελέτη για το πόσοι είναι αυτοί που έχουν αδικηθεί, ποιο θα είναι το ενδεχόμενο κόστος και με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα.
 
Πρόσθεσε πως σίγουρα θέλουν να έχουν μια απάντηση από το Υπουργείο για το πόσοι έχουν αδικηθεί, πώς μπορούν να αποζημιώσουν τους πρόσφυγες αυτούς, πόσο θα είναι το κόστος για το κράτος και σε ποιο χρονοδιάγραμμα μπορεί να δοθούν οι αποζημιώσεις, γιατί όπως είπε, συνήθως αυτά τα ζητήματα παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες. Αυτό που θα πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση είναι επίσης αν θα προχωρήσει με εφάπαξ ποσό για αποζημίωση, θα προχωρήσει στη βάση των στεγαστικών σχεδίων που υπήρχαν προηγουμένως ή δεν θα τους αποζημιώσουν καθόλου.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως θα ήθελα αρχικώς να δώσει απάντηση στο ΑΚΕΛ, καθώς ισχύει η φράση, όπως είπε, «όποιος δεν ντρέπεται κάνει τον κόσμο δικό τους και ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα των Εκ Μητρογονίας στις ελληνικές καλένδες». Ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως ήταν ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να είχαν λύσει, ενώ κυβερνούσαν και τώρα έρχονται να λένε ότι το αναδρομικό κομμάτι το έχει στείλει στις ελληνικές καλένδες η σημερινή Κυβέρνηση. Αν είναι δυνατόν, είπε, προσθέτοντας πως αυτή η Κυβέρνηση έχει άρει αυτή την αδικία και τη διάκριση που υπήρχε.
 
Όσον αφορά τα δικαιώματα των Εκ Μητρογονίας για τα στεγαστικά πριν το 2013 είπε πως η θέση του κόμματος του είναι πως ό,τι απορρέει ως δικαίωμα προκειμένου να αρθεί η διάκριση, θα πρέπει να αποκατασταθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο ότι το θέμα θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω ως προς την οικονομική του διάσταση, όχι για να υπάρξει καθυστέρηση ή παρεμπόδιση αλλά για να υπάρξει ένας σωστός σχεδιασμός.
 
Ανέφερε ακόμη πως η αποκατάσταση των δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι πλήρης και να περιλαμβάνει και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι καθώς δεν γίνεται να μην μπορεί ο Εκ Μητρογονίας πρόσφυγας να μην μπορεί να επιλέξει σε ποια επαρχία θα εγγραφεί και σε ποιους εκλογικούς καταλόγους.  
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας στις δικές του δηλώσεις είπε πως η Επίτροπος Διοικήσεως στην έκθεση της καταγράφει πως αυτό που έκανε το κράτος ήταν ουσιαστικά ό,τι τους έδινε από το ένα χέρι να τους το παίρνει από το άλλο. Η εισήγηση, όπως είπε, είναι πως το κράτος θα πρέπει να επανορθώσει και έτσι θα πρέπει η Κυβέρνηση να έρθει να απαντήσει στο ποια θα είναι η άρση των αδικιών. «Ελπίζω ότι τούτη τη φορά το κράτος θα φερθεί σωστά απέναντι σε μια τάξη ανθρώπων οι οποίοι πραγματικά αποκολλήθηκαν από το σώμα των προσφύγων εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και όταν τους δώσαμε στο ένα χέρι τους το αφαιρέσαμε από το άλλο», είπε.
 
Η Μαρκέλλα Ησαΐα Τσιάκκα, Πρόεδρος Κίνησης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων, στις δικές της δηλώσεις είπε πως έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τους Εκ Μητρογονίας πρόσφυγες που αναγνωρίστηκαν από το 2013 και έχει μείνει μια κατηγορία πριν από αυτή τη χρονιά που δεν δικαιούνταν καν να υποβάλουν αιτήσεις.
 
Αφού ευχαρίστησε την Επίτροπο Διοικήσεως για την έκθεση και την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής είπε πως υπάρχουν και άλλα διαχρονικά προβλήματα, ένα εκ των οποίων είναι τα εκλογικά δικαιώματα των Εκ Μητρογονίας. Το θέμα απασχολεί την Κίνηση, η οποία έδωσε σήμερα σχετικό σημείωμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Τσιάκκα, ανέφερε ότι φυσιολογικά θα υπάρξει διαφοροποίηση του εκλογικού χάρτη καθώς ο πληθυσμός της Κύπρου διαφοροποιείται, υπενθυμίζοντας τη μεταφορά μιας έδρας από τη Λευκωσία στη Λάρνακα. Η Κίνηση ζητεί συγκεκριμένα την τροποποίηση του άρθρου του άρθρου 107 του Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου του 2002.
 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X