ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:04
 

Επέκταση του επιδόματος διακίνησης για ανάπηρα άτομα με νέο νόμο

Συμπεριλαμβάνονται και άτομα που αντιμετωπίζουν μόνιμο και πλήρη περιορισμό στη βάδιση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τροποποίηση στον νόμο για την παροχή επιδόματος διακίνησης σε ανάπηρους εκσυγχρονίζοντας κάποιους όρους για την παραχώρηση του. Επίσης με τον νέο νόμο αυξάνεται το σχετικό επίδομα και δημιουργούνται νέες κατηγορίες δικαιούχων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής Εργασίας προς την Ολομέλεια της Βουλής με τον νόμο επέρχεται διεύρυνση του ορισμού του όρου «τετραπληγικό άτομο», ώστε να καλύπτει και άτομα που αντιμετωπίζουν μόνιμο και πλήρη περιορισμό στη βάδιση ακόμα και με τη χρήση βοηθητικών μέσων ή προσωπική βοήθεια και που έχουν ανάγκη συνεχούς και μόνιμης χρήσης τροχοκαθίσματος για τη διακίνηση τους, ενώ επιπρόσθετα αντιμετωπίζουν μόνιμο σοβαρό ή πλήρη περιορισμό της λειτουργίας και των δύο άνω άκρων σε βαθμό που να μη δύνανται να αυτοεξυπηρετηθούν ως προς βασικές ανάγκες της καθημερινής ζωής, όπως η σίτιση ή/και η ένδυση, και συνεπώς έχουν ανάγκη τη συνδρομή άλλου ατόμου για την εξυπηρέτησή τους.

Περαιτέρω γίνεται εισαγωγή του όρου «τυφλό άτομο» και του ορισμού αυτού και παρέχεται επίδομα διακίνησης σε τετραπληγικά και σε τυφλά άτομα, ανεξάρτητα εάν αυτά εργάζονται ή σπουδάζουν και επέρχεται αύξηση του ύψους του παρεχόμενου επιδόματος διακίνησης για όλους τους υφιστάμενους δικαιούχους από €51 σε €75 μηνιαίως και από €102 σε €150 για σκοπούς αντιμετώπισης του κόστους διακίνησής τους.

Επίσης γίνεται επέκταση της παροχής επιδόματος διακίνησης ύψους €75 μηνιαίως σε όλα τα τυφλά άτομα, ανεξάρτητα εάν εργάζονται ή σπουδάζουν και ανεξάρτητα από την ηλικία τους, με στόχο την ενθάρρυνση της διακίνησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσής τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, το επίδομα διακίνησης βάσει των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας λαμβάνουν περίπου 600 άτομα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, επίδομα διακίνησης λαμβάνουν τόσο οι νεφροπαθείς όσο και άτομα με μεσογειακή αναιμία δυνάμει σχεδίων τα οποία εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και συναφώς το ύψος του επιδόματος αυτού θα τύχει της ίδιας αύξησης με την αύξηση που προτείνεται για τους δικαιούχους δυνάμει των διατάξεων του προτεινόμενου νόμου.

Οι απαιτούμενες πιστώσεις για την εφαρμογή του τροποποιητικού νόμου περιλαμβάνονται ήδη στον κρατικό προϋπολογισμό του έτους 2019. Σημειώνεται ότι η δαπάνη που αφορά το επίδομα διακίνησης των υφιστάμενων δικαιούχων, με βάση τις διατάξεις του περί Παροχής Επιδόματος Διακινήσεως εις Αναπήρους Νόμου, με τις πρόνοιες του προτεινόμενου νόμου θα αυξηθεί κατά €575.500. Περαιτέρω, με βάση τις πρόνοιες του προτεινόμενου νόμου αναμένεται ότι 1 910 περίπου τυφλά άτομα που δεν φοιτούν ούτε εργάζονται θα λαμβάνουν το επίδομα διακίνησης με ετήσια δαπάνη €1.719.000, ενώ με βάση τον υφιστάμενο νόμο μόνο 120 άτομα εξ αυτών τα οποία εργάζονται λαμβάνουν σήμερα το επίδομα διακίνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Λακκοτρύπης: Προχωρά κανονικά η ανάπτυξη του Αφροδίτη

«Παίξε σωστό παιγνίδι υπουργέ .....»
ΑΚΑ  |  09:45

Διπλωματική εκστρατεία Λευκωσίας για αναχαίτιση ενεργειών της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

«Καλό θα ήταν οι ενέργειες να γίνονται πριν τα γεγονότα και όχι εκ των υστέρων...»
Ένας Πολίτης  |  15:20

ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ μοιράζονται τους νέους δήμους

«έτσι μπράβο .. να διοικείτε η χώρα κομματικά πολιτικαντζηδικα ... μπράβο.. μελέτες , ειδικοί , στοιχεια ...»
Πελασγός  |  11:24

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X