ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:52
 

Ευάλωτη η Κύπρος στα ακραία καιρικά φαινόμενα

Τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο θα οξυνθούν σε ένταση και συχνότητα

Newsroom K

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται και στις πέντε ηπείρους δεν είναι τυχαία. Αντανακλούν την υπερθέρμανση που σημειώνεται στον πλανήτη λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι ξηρασίες και ισχυροί τυφώνες σχετίζονται πλέον με την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όμως, τίποτα σπουδαίο σε σύγκριση με αυτό που πιθανώς έρχεται, αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα αντιμετώπισης και αναστροφής.

Σε σχέση με τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στη δική μας περιοχή, η κλιματική αλλαγή επιφέρει αύξηση στην θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσόγειου Θάλασσας, σύμφωνα με έρευνα από το Μεσογειακό Κέντρο Περιβαλλοντικών Μελετών στην Ελλάδα. Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ορισμένες περιοχές αυξήθηκε κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας παγκόσμια, έχει από το 1950 μια αυξητική τάση ενώ αύξηση παρουσιάζουν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Την προπερασμένη εβδομάδα στη Λεμεσό διεξήχθη ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων και επιστημόνων της διεθνούς κοινότητας από 35 χώρες.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) του Καθηγητή Κώστα Παπανικόλα, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου είναι η πιο ευάλωτη σε κλιματικές αλλαγές περιοχή του πλανήτη και προειδοποίησε ότι τα φαινόμενα της Κλιματικής Αλλαγής στην Κύπρο θα οξυνθούν σε ένταση και συχνότητα. Σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ένεκα της Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Παπανικόλας δήλωσε ότι τα πρώτα δείγματα των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών είναι ήδη ορατά: ακραία καιρικά φαινόμενα (πυρκαγιές, τροπικές βροχές, πλημμύρες, καύσωνες), αύξηση μέσης θερμοκρασίας και μείωση βροχόπτωσης και προειδοποίησε ότι «δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά θα οξυνθούν σε ένταση και συχνότητα».

Αυτό είναι ήδη ορατό στην Κύπρο από τις τροπικές βροχές που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες στη διάρκεια του μεσημεριού, κάνουν πιο ορατές στον πληθυσμό τις συνέπειες της κλιματικές αλλαγής. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δούμε επίδραση στα δάση μας, παρατεταμένες ξηρασίες και καύσωνες, πιθανή εμφάνιση ανεπιθύμητων επισκεπτών στα παράλια μας (λ.χ. τσούχτρες) με επιπτώσεις στο τουρισμό, ίσως και εμφάνιση ασθενειών που δεν μας έχουν απασχολήσει στο παρελθόν, όππως ο ιός του δυτικού Νείλου» σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Παπανικόλας

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), καθηγητής Κώστας Παπανικόλας στο Διεθνές Συνέδριο στη Λεμεσό

Ο ίδιος πιστεύει ότι το συνέδριο στη Λεμεσό συνέβαλε στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι το μέγεθος και πολύ περισσότερο οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται κατανοητές στην απαιτούμενη λεπτομέρεια ώστε να σχεδιαστούν μέτρα για μετριασμό τους. Πρόσθεσε επίσης ότι παρόλο που τα μακρόχρονα μέτρα για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι εν πολλοίς γνωστά, δηλαδή ο περιορισμός της εκπομπής αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, ωστόσο ο σχεδιασμός για αντιμετώπιση επί μέρους επιπτώσεων λ.χ. στη γεωργία και κτηνοτροφία, στον τουρισμό ή στη μετανάστευση δεν είναι.

Εν κατακλείδι, οι επιστήμονες εκφράζουν αισιοδοξία ότι κάθε χρόνο οι μέθοδοι αντιμετώπισης θα βελτιώνονται και θα γίνει ίσως στο τέλος δυνατή η απόδοση κάθε ακραίου καιρικού φαινομένου στην κλιματική αλλαγή ή σε άλλους παράγοντες, ώστε να μπορούν και οι πληττόμενες κοινότητες να κάνουν τον αντίστοιχο σχεδιασμό προστασίας τους. Μέχρι τότε ωστόσο ο δρόμος είναι μακρύς, πόσω μάλλον όταν ισχυρότατα οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με τα μέτρα αντιμετώπισης και αναστροφής, κάνουν ότι μπορούν για να εμποδίσουν τη λήψη τέτοιων μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Ένας αγέλαστος και μοχθηρός άνθρωπος δεν είναι δυνατό να είναι και λογικός!!! »
ΑΚΑ  |  10:59

Στο πηδάλιο του ΑΚΕΛ τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές ο Άντρος

«Από πότε ενδιαφέρεσε για το καλό του ΑΚΕΛ κε ....ΑΚΑ? Μέχρι τώρα μόνο για τον Αβέρωφ ενδιαφερόσουν. ...»
Χριστοσ Α.  |  10:30

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X