ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:11
 

Ευρωπαίοι σκηνοθέτες συνυπογράφουν το Μανιφέστο των Καννών

500 προσωπικότητες από τον κόσμο του κινηματογράφου καλούν τους πολίτες στις κάλπες

Newsroom K

Πεντακόσιοι άνθρωποι του κινηματογράφου δημοσίευσαν το Μανιφέστο των Καννών, όπου τονίζεται η σημασία της ψήφου στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές. Το μανιφέστο είναι πρωτοβουλία του Γαλλικού Σωματείου Σκηνοθετών Κινηματογράφου (SRF), του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA), την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Σκηνοθετών Κινηματογράφου (FERA) και την Εταιρεία Οπτικοακουστικών Συγγραφέων (SAA).

Οι εκπρόσωποι της Έβδομης Τέχνης τονίζουν τη μεγάλη σημασία των εκλογών της 26ης Μαΐου, τόσο για τα θεμελιώδη δικαιώματα όσο και για την ελευθερία της δημιουργίας και αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Μια ελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη είναι επίσης μια Ευρώπη ελεύθερης σκέψης και ελευθερίας της έκφρασης. Είναι καθήκον μας να την υπερασπιστούμε από την άνοδο του εξτρεμισμού και από κάθε πειρασμό υποβάθμισης της σημασίας του πολιτισμού, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικό ακρογωνιαίο λίθο της Ένωσης. Από τις 23 έως τις 26 Μαΐου, πάμε να ψηφίσουμε!»

Μεταξύ 23 και 26 Μαΐου, λοιπόν, στις ευρωπαϊκές εκλογές, θα πάμε να ψηφίσουμε. Διακύβευμα; Το κοινό μας μέλλον. Ή μάλλον - το μέλλον.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν βρίσκονται οι Céline Sciamma, Wim Wenders, Miguel Gomes, Luc και Jean-Pierre Dardenne, Βαλέρια Γκόλινο, Jacques Audiard, Susanne Bier, Pawel Pawlikowski, Julie Bertuccelli, Costa-Gavras, Julie Delpy , Stephen Frears και άλλοι πολλοί.

Το Μανιφέστο των Καννών συνυπογράφει και ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Από την Κύπρο το Μανιφέστο υπογράφουν η σκηνοθέτρια Τώνια Μισιαλή και από την Ελλάδα οι Αρσένη Ευγενία, η Δάφνη Κεραμίδα, ο Νίκος Λαμπό και ο Μάρκος Χολέβας.

 Διαβάστε ΕΔΩ τα ονόματα των σκηνοθετών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή.

 

Μανιφέστο των Καννών

«Όχι, η Ευρώπη δεν είναι τέλεια.
Την κατηγορούμε μερικές φορές, και δεν έχουμε άδικο, ότι είναι άψυχη και αναίσθητη, ότι μιλά μια γλώσσα που λίγοι καταλαβαίνουμε.
Την κατηγορούμε ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, αυτών των οικολογικών, κοινωνικών και πολιτικών κρίσεων που την κλυδωνίζουν σήμερα, ότι είναι ανήμπορη να δώσει λύση στην τραγωδία των προσφύγων. Παρ' όλα αυτά, παρά τις αδυναμίες και τις παραλείψεις της, βρίσκουμε στην Ευρώπη και ανθρωπιά και ομορφιά. Κι εμείς, προσπαθούμε να την περιγράψουμε με την αισθαντικότητα των εικόνων και με μια γλώσσα που οι λαοί της θα καταλαβαίνουν λίγο καλύτερα. Ας θυμηθούμε ότι η Ευρώπη ενώθηκε για την ειρήνη. Από έξι μέλη, έχει φτάσει σήμερα να συγκεντρώνει στους κόλπους της 28 κράτη που σχηματίζουν μία μοναδική ένωση, πηγή έμπνευσης για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αυτή η Ένωση έχει οικοδομηθεί πάνω στα λησμονημένα σύνορα, στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ανταλλαγή, στην αδερφοσύνη, στην αλληλεγγύη, σε αξίες που απειλούνται από παντού σήμερα, ακόμη και στο εσωτερικό της. Αλλά αυτή η Ένωση είναι και εκείνη του πολιτισμού - μια γνήσια φιλοδοξία για μια Ευρώπη της οποίας ακρογωνιαίοι λίθοι στάθηκαν πάντα η καινοτομία και η δημιουργία.

Μια Ευρώπη ελευθερίας και δημοκρατίας είναι μια Ευρώπη ελεύθερης σκέψης και ελεύθερης έκφρασης. Είναι καθήκον μας να την υπερασπιστούμε ενάντια στις εξτρεμιστικές πράξεις και στις οπισθοδρομικές σκέψεις, που εξαπλώνονται και πάλι σαν θανατηφόρα αρρώστια. Αυτή η τόσο εφήμερη ισορροπία απαιτεί δουλειά για να εδραιωθεί και να βελτιωθεί. Απέναντί μας έχουμε αυτούς που επιζητούν να την καταστρέψουν με την έριδα και την άρνηση, που επιδιώκουν την φυγή ή την απομόνωσή μας. Στην ερώτηση πώς θα φτιάξουμε μια επιθυμητή Ευρώπη, μια Ευρώπη που ενώνει, μια Ευρώπη ανοιχτή που παρέχει έναν χώρο ελευθερίας και ειρήνης, απαντούμε με τη δέσμευση να δώσουμε τη μάχη των ιδεών για να αποφύγουμε εκείνη των όπλων.

Μεταξύ 23 και 26 Μαΐου, λοιπόν, στις ευρωπαϊκές εκλογές, θα πάμε να ψηφίσουμε. Διακύβευμα; Το κοινό μας μέλλον. Ή μάλλον - το μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Διολίσθησε στην 41η θέση η Κύπρος στην διαφθορά

«Κάποιος να στείλει το μήνυμα στους γνστούς γαμπρούδες που εδώ έγιναν ρεζίλι και νομίζουν ότι στο εξωτερικό ...»
ΑΚΑ  |  10:07

Ξεκινά έρευνες στο «6» η ΕΝΙ

«Ο θεός να προστατεύσει την κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. Αμήν.»
Marios  |  04:22

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X