ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η απέλαση Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα και η απο-ρωσοποίηση της Κύπρου

Τα χαρακτηριστικά και οι ομοιότητες ανάμεσα στις υποθέσεις, με άξονα την επιρροή που επιδιώκει η Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή

Την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας αποκάλυψε σήμερα η «Κ», επί της ουσίας φέρνοντας στο φως τους τρόπους με τους οποίους η Μόσχα επιχειρεί την επέκταση της επιρροής της στην περιοχή, της Κύπρου μη εξαιρουμένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της. Μάλιστα οι πληροφορίες επιμένουν πως για να φτάσουν ως εκεί τα πράγματα, τα όσα έχουν συμβεί ξεπερνάνε τα όποια διπλωματικά όρια και πως το παρασκήνιο ήταν μεγάλο. Οι εν λόγω Ρώσοι διπλωμάτες πάντως δεν έχουν να κάνουν με την Κύπρο, ωστόσο το ζήτημα της εν γένει επιρροής της Μόσχας στην περιοχή, φέρνει τα όσα γίνονται τώρα στην Ελλάδα κοντά σε εκείνα που έγιναν στην Κύπρο κατά το προηγούμενο διάστημα.

Από την εξίσωση στην Ελλάδα δεν φαίνεται να λείπει η στάση που κράτησαν οι Ρώσοι αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, δεν έκρυψαν την αντίθεσή τους, ενώ ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.

Υποβόσκουσα ένταση

Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό τον άξονα, του ρόλου της Μόσχας στην περιοχή, η «Κ» είχε δημοσιεύσει σχετικά ρεπορτάζ το προηγούμενο διάστημα και είχε αναδείξει η και την προσπάθεια από-ρωσοποίησης της κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια σειρά από ζητήματα που απασχόλησαν τις δυο πλευρές. Καταρχήν πρέπει να σημειωθεί πως η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν ανάμεσα στις χώρες που δεν απέλασαν διπλωμάτες όταν έλαβε χώρα η υπόθεση Σκριμπάλ. Αυτό το είχαν χαιρετίσει οι ρωσικές αρχές.

Τούτου λεχθέντος, σημειώνεται και η υπόθεση με την εισαγγελέα Ελένη Λοϊζίδου που βρίσκεται υπό διερεύνηση αλλά κυρίως, στα όσα σήμερα λαμβάνουν χώρα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, ενδιαφέρον παρουσιάζει το εκκλησιαστικό παρασκήνιο.

Η υπόθεση Σαββίδη και η διαδοχή

Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση μετά από μια σειρά συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές στη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση.

Οι πληροφορίες τόνιζαν ότι διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες στην Ελλάδα, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιο Όρος. Η ομοιότητα με την κυπριακή περίπτωση είναι ενδεικτική εφόσον στο εκκλησιαστικό παρασκήνιο αποδίδεται ξεκάθαρα η αλλαγή πλεύσης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου απέναντι στο ρωσικό στοιχείο εντός και εκτός Κύπρου. Κι αυτό με άξονα τα όσα έλαβαν χώρα με την πώληση του TvONE αλλά και με τη διαδοχή του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Εκκλησιαστικές πηγές με βαθιά γνώση των όσων τεκταίνονται εντός της Εκκλησίας, περιέγραφαν στην «Κ» μια εικόνα που εν πολλοίς παρομοιάζεται με αυτή που επικρατούσε τέλη της δεκαετίας του 1990, πρώτο μισό του 2000 με την πόλεμο εντός της Ιεραρχίας σε σχέση πάντα με τις έντονες ανησυχίες που εκφραζόντουσαν για «άλωση» της Εκκλησίας της Κύπρου από το Βατοπέδι.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, το «αντίπαλο» δέος φαίνεται είναι η Εκκλησία της Ρωσίας, οι επιδιώξεις της Μόσχας σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και ο έλεγχος και του Βατοπεδίου από το Πατριαρχείο Μόσχας. Με βάση την πληροφόρηση που έχουμε στη διάθεσή μας, στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και σε ένα μέρος της Ιεράς Συνόδου δεν περνά απαρατήρητη η πλούσια όπως, χαρακτηρίζεται, δράση και παρουσία που αναπτύσσει η Εκκλησία της Ρωσίας στα εκκλησιαστικά πράγματα της Κύπρου

Μάλιστα γίνονταν κινήσεις που προκάλεσαν ανησυχία εντός Κύπρου, μιας και όπως κυκλοφορούσε στο παρασκήνιο, πίσω από αυτές εντοπιζόταν προσπάθεια της ρωσικής εκκλησίας να «πατήσει», όπως λέγεται, πόδι στα της Εκκλησίας της Κύπρου, όταν θα ανοίξει θέμα διαδοχής του ιδίου. Ιεράρχης έλεγε στην «Κ» πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ρωσία θα έχει αυξημένη επιρροή. Στο πνεύμα αυτό ο Αρχιεπίσκοπος κινήθηκε προς την πλευρά του Σωκράτη Χάσικου, θεωρώντας πως ο Ιβάν Σαββίδης, ένεκα και των γνωστών φιλικών σχέσεων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, θα είχε ένα δυνατό εργαλείο επικοινωνίας στα χέρια του που θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει αναλόγως χωρίς δυνατότητα παρέμβασης από πλευράς Εκκλησίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση