ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:55
 

Η κατοχύρωση του χαλλουμιού θα ακριβύνει το κυπριακό τυρί

Στα φθηνότερα τυριά της Ευρώπης το χαλλούμι, παρά τη δημοτικότητά του, η οποία αποτυπώνεται στις εξαγωγές του

Της Μαρίας Ηρακλέους

Είναι ίσως η πρώτη φορά από την έναρξη της διαδικασίας κατοχύρωσης του χαλλουμιού που υπογραμμίστηκε η ανάγκη αναθεώρησης της τιμής του και μάλιστα διά στόματος του ίδιου του υπουργού Γεωργίας, ο οποίος θέτει ως επιχείρημα τους περιορισμούς στις δυνατότητες παραγωγής γάλακτος στην Κύπρο.

Περιορισμοί οι οποίοι αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτεροι σε περίπτωση της κατοχύρωσης του προϊόντος. Άρα με δεδομένη την αυξημένη ζήτηση, αλλά και τα όρια στα επίπεδα παραγωγής, προβλέπεται ότι η τιμή θα αυξηθεί πέραν του 6,5 ευρώ το κιλό στην οποία πωλείται σήμερα και με την οποία κατατάσσεται στα φθηνότερα τυριά της Ευρώπης. Και αυτό παρά τη δημοτικότητα του προϊόντος, η οποία αποτυπώνεται στις εξαγωγές του εφόσον το 2018 καταγράφηκαν έσοδα περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Η βελτίωση της τιμής αναμένεται ότι θα διασφαλίσει τη διατήρηση των υψηλών εσόδων από τις εξαγωγές χαλλουμιού τόσο για τη Δημοκρατία, όσο και για τους άμεσα εμπλεκόμενους στην παραγωγή κλάδους. Πέραν της τιμής ωστόσο αυτό που θα πρέπει να διασφαλιστεί είναι και τα επίπεδα εξαγωγών, ειδικά από τη στιγμή που είναι πλέον παραδεκτό ότι από το σύνολο των εξαγωγών, οι διάφορες παραλλαγές του χαλλουμιού υπερτερούν σε σχέση με το παραδοσιακό. Δεδομένο το οποίο έπεισε όλες τις πλευρές να ξαναδούν τους όρους ώστε να μην πέσουν οι εξαγωγές. Ως εκ τούτου η συζήτηση κατέληξε μέχρι στιγμής σε τρία σημεία.

Τρεις αλλαγές

Με γνώμονα, λοιπόν, τα επίπεδα εξαγωγών, εκτιμάται ότι θα εξεταστούν τα περιθώρια ευελιξίας για αλλαγές στο παραγόμενο προϊόν, κατά τρόπο ώστε ο όρος χαλλούμι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αυτά που περιέχουν θυμάρι ή τσίλι κ.ο.κ. Αυτό αναμένεται να τεκμηριωθεί από τους εμπειρογνώμονες, ωστόσο η τελική απόφαση εναπόκειται στην Κομισιόν. Συμφωνήθηκε επίσης η ανάγκη να ενταχθούν όλες οι φυλές αγελάδων και αιγοπροβάτων που χρησιμοποιούνται μέσα στο πρότυπο, καθώς υπάρχουν και άλλες φυλές, το γάλα των οποίων αξιοποιείται για σκοπούς παρασκευής του χαλλουμιού. Τρίτο σημείο αναθεώρησης είναι οι περιορισμοί στην διατροφή των ζώων, που βάσει φακέλου θα πρέπει να τρέφονται σχεδόν εξολοκλήρου με κυπριακές ζωοτροφές. Νοουμένου όμως ότι σε περιόδους ανομβρίας στην Κύπρο δεν υπάρχει δυνατότητα παραγωγής ικανοποιητικής ποσότητας ζωοτροφών, αυτό είναι ένα σημείο το οποίο επίσης συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να διαφοροποιηθεί. Τα προαναφερόμενα σημεία δεν κλείνουν το πακέτο των επιχειρούμενων αλλαγών. Από πλευράς υπουργού Γεωργίας ξεκαθαρίζεται ότι η όποια εισήγηση για βελτίωση θα γίνει μετά την κατοχύρωση του προτύπου και δεν επηρεάζει τη διαδικασία ενώπιον της Κομισιόν. Είναι γι’ αυτό που οι εμπλεκόμενες πλευρές, ποιμνιοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι και τυροκόμοι συμφώνησαν από κοινού με το αρμόδιο Υπουργείο σε συγκεκριμένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα αναλάβουν να τεκμηριώσουν με λεπτομέρεια τις αλλαγές που θα κριθούν αναγκαίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Το ΑΚΕΛ με προδοτικο τροπο χρησιμοποιηται ως δουρειος ιππος των τουρκων για να μπουν στην ευρωπη να ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Δυστυχως το ΑΚΕΛ, με ακομη μια προδοσια, βαζει τους τουρκους συνιδιοκτητες, χωρις λυση, στην ελευθερη ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:36

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Δυστυχως το ΑΚΕΛ, με ακομη μια προδοσια, βαζει τους τουρκους συνιδιοκτητες, χωρις λυση, στην ελευθερη ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:35

Ολοταχώς σε ύφεση οδεύει η Τουρκία

«Κάποιος κάποτε είπε στον σουλτάνο της Τουρκίας, `έσσεται ήμαρ`! Θα πρέπει κάποιος να του εξηγήσει ...»
ΑΚΑ  |  20:40

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X