ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:17
 

Η Κισσόνεργα και η Τάλα τίμησαν τους ήρωες τους

Η κ. Λάμπρου ανέφερε πως η τέλεση των εθνικών μνημόσυνων, μας βοηθά να συντηρούμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη τους

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι αγώνες και ο βίος των ηρώων της Κισσόνεργας και Τάλας, δεν ήταν παρά για την αξιοπρέπεια, την εθνική επιβίωση και τη σωτηρία της πατρίδας μας ανέφερε η Έπαρχος Πάφου στον επιμνημόσυνο λόγο της στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Κισσόνεργας – Τάλας  Χρίστου Μ. Κκέλη, Μιλτιάδη Στυλιανού, Γεωργίου Μιχαήλ και Χαράλαμπου Καραγιάννη, που έπεσαν πιστοί στο όραμα της ελευθερίας.

Το μνημόσυνο  τελέστηκε στον ιερό ναό Αγ. Κόνωνα στην Κισσόνεργα χωροστατούντος του Χωρεπισκόπου Αρσινόης Νεκτάριου. 

Τιμούμε σήμερα, είπε, «αυτούς που ανταποκρίθηκαν πρόθυμα και συνειδητά στο κάλεσμα της πατρίδας για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη», προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε σήμερα στον ιερό  αυτό χώρο με την επιβαλλόμενη σεμνότητα και τη συναίσθηση του χρέους απέναντι στην ιστορία, για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και  να μνησθούμε, την ύψιστη πράξη των ηρώων των Κοινοτήτων Κισσόνεργας και Τάλας».    

Η κ. Λάμπρου ανέφερε πως η  τέλεση των εθνικών μνημόσυνων, μας βοηθά να συντηρούμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη τους, τη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που πρόσφεραν σε αυτόν τον τόπο και να αντλούμε διδάγματα από την ιστορία για να χαράσσουμε το δρόμο μας προς τα εμπρός. Η θυσία τους, σημείωσε, μας καλεί σε στοχασμό για τις δικές μας ευθύνες και προσανατολισμούς σε μια μοιρασμένη και ημικατεχόμενη πατρίδα.

Αναφερόμενη στους ήρωες είπε πως ο Χρίστος Κκέλης γεννήθηκε στη Κισσόνεργα στις 17/10/1934, εντάχθηκε στον αγώνα το 1955 και υπήρξε δεσπόζουσα μορφή στην Επαρχία Πάφου.

Ο Μιλτιάδης Στυλιανού  γεννήθηκε στην Τάλα στις 16/6/1937 και το  1955, μαθητής στην Ε΄ τάξη του Κολεγίου Πάφου,  εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ και ανέλαβε την ομάδα του χωριού του.

Ο Γεώργιος Μιχαήλ γεννήθηκε στην Κισσόνεργα στις 26/10/1939 και με την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ εντάχθηκε στις μαθητικές ομάδες του σχολείου του με τη συγκατάθεση και των γονιών του, οι οποίοι του συμπαραστέκονταν στη δράση του.

Και τέλος ο  Χαράλαμπος Καραγιάννης γεννήθηκε στην Κισσόνεργα το 1942. Μετά από σπουδές στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, πήρε το δίπλωμα του δασκάλου και εργάστηκε στα Δημοτικά Σχολεία Λεμεσού για δύο χρόνια. Κατά τις δικοινοτικές ταραχές του 1963 από τους πρώτους έτρεξε σε διάφορες μάχες, όπως στη μάχη της Λεμεσού, της Επισκοπής, στον Άγιο Ιλαρίωνα και στον Πενταδάκτυλο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

ΥΠΟΙΚ: Αναπάντεχη η απόφαση του δικαστηρίου για τους μισθούς

«Ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω... Πως γίνεται οι προϋπολογισμοί κάθε χρόνο επί θητείας του νεκροθάφτη του ...»
ΑΝΤΡΕΑΣ Χ  |  11:17

Χαμηλές προσδοκίες από Γκουτέρες

«O μη `κανονικός` ΓΓ του ΟΗΕ ξέχασε να αναφέρει στην έκθεση του την Τουρκία. Απλά του διέφυγε.... »
ΑΚΑ  |  10:05

Περδίος: Δεν με ικανοποιεί η παράταση στο Brexit

«Τα παιδία δεν …παίζει πλέον, αφού τα βρίσκουν σκούρα, και δεν ξέρουν τι να κάνουν!!!»
Ai Em  |  09:38

Σεβασμό στο Εφετείο ζητάει ο Γλαύκος Χατζηπέτρου

«Ακούστε τον άνθρωπο που με δικές του οδηγίες κατάστρεψε την οικονομία του τόπου και συνεχίζει προς αφανισμό ...»
ΑΚΑ  |  21:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X