ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κύπρος στις χώρες με τον χαμηλότερο δείκτη ισότητας στην Ε.Ε

Καταλαμβάνει την 21η θέση ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη και θεωρείται μία από τις χώρες με τα πιο ανδροκρατούμενα κέντρα λήψης αποφάσεων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Δημοκρατία στηρίζεται στη συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς. Τα κράτη που πετυχαίνουν τη συμπερίληψη ολόκληρου του δυναμικού των πολιτών τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, έχουν ανθεκτικότερες οικονομίες, καλύτερα αποτελέσματα σε περιόδους κρίσης και μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.

Η Κύπρος είναι ένα από τα τελευταία κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της συμμετοχικότητας. Το σύστημα εξουσίας ευνοεί μια στενά κομματική μερίδα πολίτων στα κέντρα λήψης αποφάσεων η οποία ανακυκλώνεται συνεχώς. Είναι γεγονός ότι το δημοκρατικό έλλειμμα στον τόπο μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με το φύλο των προσώπων που συστηματικά επιλέγονται σε θέσεις διορισμού και εκλογής.
Σύμφωνα με το Δείκτη Ισότητας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), η Κύπρος παραμένει ανάμεσα στις χώρες με τον χαμηλότερο Δείκτη Ισότητας και συγκεκριμένα στην 21η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τομέας της εξουσίας παρουσιάζει τη χαμηλότερη βαθμολογία, επειδή η Κύπρος ανήκει στις χώρες με τα πιο ανδροκρατούμενα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Global Gender Gap Report (2020), η Κύπρος κατέχει την 111η θέση ανάμεσα στις 153 χώρες όσον αφορά την πολιτική ενδυνάμωση. Μάλιστα, παρατηρείται μια οπισθοδρόμηση σε σύγκριση με το 2006 που κατείχε την 95η θέση. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η όποια αύξηση στη συμμετοχή γυναικών στην εξουσία εμφανίζεται, είναι ευκαιριακή και συγκυριακή και δεν σχετίζεται με δομικές αλλαγές στο σύστημα εξουσίας.

Για την συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τη θέση της γυναίκας στην εξουσία πραγματοποιείται τη Δευτέρα στις 18.00 συζήτηση που διοργανώνει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου.

Παρεμβάσεις από:

• Αντρέας Κεττής, Επικεφαλής Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο
• Δρ. Μαρία Χατζηπαύλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κύπρου
• Δρ. Αλεξία Παναγιώτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Κύπρου
• Χριστίνα Καϊλή, Κοινωνιολόγος, Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου
Θα ακολουθήσει διάλογος με το κοινό
Συντονίστρια: Μαρίνα Οικονομίδου, Διευθύντρια της Εφημερίδας «Καθημερινή»
Για να συμμετέχετε στη συζήτηση κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://us02web.zoom.us/j/83687087044...
Passcode: 875737

Η συζήτηση θα μεταδίδεται ταυτόχρονα στη σελίδα στο Facebook με live streaming @medinstgenderstudies

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση