ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πρόληψη ενισχύει την ασφάλεια στα σχολεία

Ανυποψίαστα είναι τα παιδιά στην Κύπρο για τους κινδύνους που πιθανώς να αντιμετωπίσουν, αναφέρει στην «Κ», ο Δρ. Λοΐζος Συμεού

Το πρωτοφανές περιστατικό για τα κυπριακά δεδομένα που έλαβε χώρα το πρωινό της Τρίτης, στάθηκε ικανό να ταρακουνήσει ολόκληρη τη κοινή γνώμη και προκαλέσει αρκετή ανησυχία, αλλά και πολλά ερωτήματα.

H απαγωγή των δύο 11χρονων μαθητών από το σχολείο τους στην Λάρνακα, στάθηκε η αφορμή, όλα τα αρμόδια σώματα που πλαισιώνουν τον χώρο της παιδείας να αρχίσουν να εξετάζουν τρόπους για το πώς θα αναβαθμιστεί το σύστημα ασφαλείας στα σχολεία της Κύπρου. Το εν λόγω ζήτημα εγγράφηκε εκτάκτως στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, η οποία συνεδρίασε το πρωινό της Τετάρτης. Όπως λέχθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκο Χατζηγιάννη, ήδη άρχισε να εξετάζεται η εισαγωγή καμερών αλλά και το πως θα καλυφθούν τα κενά του πρωινού, όταν οι γονείς αφήνουν νωρίς τα παιδιά τους στα σχολεία. Τον ίδιο προσανατολισμό έχουν Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις, αφού την επόμενη μέρα κιόλας του περιστατικού, έβαλαν ένα τέλος στις διαφορές που είχαν τους τελευταίους μήνες και έδωσαν τα χέρια για να παρακαθίσουν σε ένα θεσμικό διάλογο για αναβάθμιση του δημοσίου σχολείου σε γενικότερη βάση. Μετά από αυτή την εξέλιξη διαφαίνεται πως όλοι οι αρμόδιοι έχουν ως κοινό στόχο να βάλουν τα θεμέλια για ένα καλύτερο σχολείο και να κλείσουν τις τρύπες στα κενά ασφάλειας που υπάρχουν στα δημόσια σχολεία, ώστε να αποφευχθούν όποια ατυχή περιστατικά στο μέλλον.

Με αφορμή αυτό περιστατικό αλλά και αναλογιζόμενοι τα περιστατικά εγκληματικότητας, βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και απαγωγών, που διαδραματίστηκαν τον τελευταίο χρόνο στην Κύπρο, η «Κ» θέλησε να λάβει απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, τις τελευταίες ώρες.

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, Δρ. Λοΐζος Συμεού, παρουσιάζει με τη δικιά του οπτική τους λόγους που η κυπριακή κοινωνία έφτασε να διαδραματίζονται τέτοια περιστατικά, αλλά και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ο Δρ. Συμεού «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για το περιστατικό της Τρίτης , αλλά θεωρεί ότι είναι πρόωρο, να μπει η κοινωνία σε μια διαδικασία να γενικεύσει αυτό που έγινε και να θεωρηθεί ότι έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα.

Όσον αφορά την προσέγγιση τέτοιων περιστατικών αναφέρει ότι, πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικοί ως προς τον τρόπο που ΜΜΕ και πολίτες που έζησαν το περιστατικό από κοντά θα μεταφέρουν το συμβάν.

Αλλάζει σελίδα η Κύπρος

Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους του ατυχούς συμβάντος με τη δική του οπτική γωνία, ανέφερε τα εξής: «Σίγουρα το γεγονός ότι εμφανίζονται και στην Κύπρο τέτοια φαινόμενα, είναι μια ένδειξη ότι είμαστε σε μια άλλη περίοδο της μεταμοντέρνας ιστορίας του νησιού μας, σε ένα πλαίσιο παγκοσμοιοποιημένο, όπου είναι πιθανό να δούμε φαινόμενα. Δεν ήμασταν συνηθισμένοι να συμβαίνουν στην χώρα μας και πρέπει να μπούμε στην διαδικασία να εξεύρουμε τρόπους με τους οποίους θα προφυλάσσουμε τα σχολεία μας. Σίγουρα, αυτό που έγινε είναι πολύ σημαντικό, πρέπει να μας βάλει σε εγρήγορση. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο τέτοια φαινόμενα, όπως το χθεσινό, θα αποφεύγονται».

Κάτω από το χαλί

Από την κοινωνιολογική σκοπιά ο Δρ. Συμεού, αναφέρει πως, τέτοια περιστατικά πιθανώς να συνέβαιναν και στο παρελθόν, μεμονομένα, όμως, δίχως ΜΜΕ και τεχνολογία για να αποκαλυφθούν τέτοια συμβάντα, κρύβονταν «κάτω από το χαλί».

Συνέχισε πως, η τεχνολογία παίζει ένα τεράστιο ρόλο στον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πλέον ο ένας τον άλλο, ενώ ο καθένας μπορεί να ξέρει που είμαστε και που πήγαμε μέσω της τεχνολογίας. Αυτή η θέση ενισχύεται εξάλλου και από το γεγονός πως για να βρεθούν τα αίτια που οδήγησαν τον ύποπτο να προβεί σε αυτή την ενέργεια, οι Αρχές εξετάζουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του φερόμενου ως δράστη.

Ανυποψίαστα τα παιδιά μας

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας –σύμφωνα με τα λεγόμενά του- θεωρεί πως ο μέσος κύπριος γονιός δεν είναι σε θέση να ενημερώσει ορθά τα παιδιά του για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν. «Δεν μπορούν όλες οι οικογένειες να κάνουν αυτό το πράγμα, γιατί έχει να κάνει με τον τρόπο που έχουν μορφωθεί και είναι αυτό που ονομάζουμε εμείς οι κοινωνιολόγοι, πολιτισμικό κεφάλαιο. Η μέση οικογένεια στην Κύπρο πιθανώς να μην μπορεί να το διαχειριστεί αυτό».

Κατέληξε με τα εξής: «Σκοπός δεν είναι να τρομοκρατήσουμε τα παιδιά και σε κάθε τους βήμα να είναι φοβισμένα, αλλά μέσα από ένα ολοκληρωμένο και δομημένο διάλογο να τους δώσουμε τα εφόδια, για να είναι υποψιασμένα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X