ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καμπανάκι κινδύνου για κλιματική αλλαγή σε συνεδρία της Επ. Περιβάλλοντος

Αναλύθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, η διαχείριση αποβλήτων πλαστικών στην Κύπρο

ΚΥΠΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο και την ανάγκη λήψης μέτρων προσαρμογής σε αυτήν, αλλά και γενικότερα προστασίας του περιβάλλοντος, έκρουσαν οι ομιλητές σε ειδική συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Τη συνεδρία προσφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ενώ παρεμβάσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Καδή και την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου. Στη συνεδρία αναλύθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, η διαχείριση αποβλήτων πλαστικών στην Κύπρο καθώς και οι πολιτικές και τα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για την προσαρμογή.

Θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, όπως έχει καθιερωθεί η 5η Ιουνίου, είναι η καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης.

Προσφωνώντας την ειδική συνεδρία, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια περιβαλλοντική και αναπτυξιακή πρόκληση και απειλή, μερικές από τις επιπτώσεις της οποίας είναι η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και άλλα ακόμα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. «Οι επιπτώσεις αυτές άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα ορατές στον τόπο μας και γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε αμέσως μέτρα για την αποτροπή των αρνητικών συνεπειών τους, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη και το μικρό μέγεθος του τόπου μας οπότε και οι συνέπειες είναι ακόμα πιο σοβαρές», επεσήμανε ο κ. Συλλούρης.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά προκλήσεων, ως αποτέλεσμα μιας σειράς φυσικών παραγόντων, αλλά κυρίως ως απόρροια της έντασης των ανθρωπογενών πιέσεων, οι οποίες έχουν συντελέσει στην ενίσχυση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, στην υποβάθμιση και τη μείωση των φυσικών μας πόρων, στην αύξηση των κινδύνων εξάλειψης της βιοποικιλότητας και της εν γένει καταστροφής των φυσικών οικοσυστημάτων, στην υποβάθμιση του θαλάσσιου μας πλούτου, στη μόλυνση και ρύπανση των ακτών μας. Παράγοντες οι οποίοι συστημικά έχουν επιπτώσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ενισχύοντας ή δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα, τα οποία ολοένα και εντείνονται, όπως είναι η μετανάστευση, η ασφάλεια και η υγεία, η υποβάθμιση συνολικά της ποιότητας ζωής», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως θα πρέπει να προβληματίσει όλους το πολύ σοβαρό και σημαντικό πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων, τα οποία όπως είναι γνωστό καταλήγουν στον αέρα που αναπνέουμε, στο έδαφος, στις θάλασσες, καθώς και στα τρόφιμα που καταναλώνουμε και απαιτούνται χρόνια για να διασπαστούν.

«Οι μόνοι χαμένοι από την καταστροφή του περιβάλλοντος είμαστε εμείς και περισσότερο τα παιδιά και τα εγγόνια μας που θα βιώσουν τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου», τόνισε ο κ. Συλλούρης, διατυπώνοντας τη θέση πως είναι καιρός και η Κύπρος, μια χώρα μικρή σε μέγεθος αλλά και μία χώρα που φιλοξενεί πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο και χρησιμοποιεί πολλά πλαστικά προϊόντα, να αναλάβει πρωτοβουλία για τη μείωση της χρήσης των πλαστικών, όπως έγινε πρόσφατα με πρωτοβουλία κάποιων νησιών της Ελλάδας.

Σε ομιλία του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής τόνισε ότι η περιβαλλοντική υποβάθμιση επηρεάζει πολλά μέρη του πλανήτη και ότι αυτή η υποβάθμιση μπορεί να απειλήσει ακόμα και την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Ειδικότερα σημείωσε ότι για την Κύπρο οι αρνητικές επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης πλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι σοβαρές και ουσιαστικές, καθώς και ότι η Μεσόγειος, ως ημίκλειστη θάλασσα με ρυθμό ανανέωσης υδάτων τα 80-90 χρόνια, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα θαλάσσια απορρίμματα.

«Για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου της μείωσης των αποβλήτων και τη σωστή περιβαλλοντική διαχείρισή τους έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε συστηματικά» είπε ο Υπουργός, υπενθυμίζοντας τη σύσταση ειδικής επιτροπής επιστημόνων που επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα, υπό τον ίδιο.

«Τα μέτρα που θα προτείνουμε είναι σημαντικό να υιοθετηθούν από την κοινωνία. Θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε το μερίδιο της ευθύνης μας και να υιοθετήσουμε τις πρακτικές που οδηγούν σε μια κοινωνία συνετής κατανάλωσης ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία αποβλήτων αλλά και αποτελεσματικής διαχείρισής τους», είπε.

Για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Καδής ανέφερε πως ο στόχος που πρέπει να πετύχει η Κύπρος για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 24% μέχρι το 2030 σε σχέση με το 2005 απαιτεί πολλές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο. Εντός του 2018, είπε, θα καταρτιστεί το εθνικό σχέδιο για το κλίμα και την ενέργεια, σκοπός του οποίου είναι να ανταποκριθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στις υποχρεώσεις της.

Υπογράμμισε ακόμα ότι είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, υπενθυμίζοντας τις παρατεταμένες ανομβρίες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στην Κύπρο.

«Εχουμε ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη προσπάθεια για διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς» επεσήμανε ο Κώστας Καδής, σύμφωνα με τον οποίο τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών θα φανούν σύντομα.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου.

Σημείωσε δε ως πολύ σημαντικό το θέμα της ενημέρωσης των πολιτών, καθώς η εμπλοκή όλων είναι πολύ σημαντική, όπως ανέφερε.

Στη διαχείριση των αποβλήτων πλαστικών αναφέρθηκε ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστα Χατζηπαναγιώτου, σύμφωνα με τον οποίο, στόχος της υφιστάμενης στρατηγικής διαχείρισης αποβλήτων είναι μέχρι το 2020 το 50% του συνόλου από τα τέσσερα είδη χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού και μετάλλου, να υπόκεινται στη διαδικασία της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.

Σήμερα, είπε, ανακυκλώνεται περίπου το 25-28% των υλικών αυτών. Ειδικότερα ανέφερε πως ανακυκλώνεται περίπου 12-13% του παραγόμενου πλαστικού.

Ο στόχος που έχει τεθεί με βάση τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία είναι ανακύκλωση του 55% του συνόλου αυτών των υλικών μέχρι το 2025.

Ο ανώτερος λειτουργός περιβάλλοντος Θεόδουλος Μεσημέρης, σημείωσε ότι από τη Συμφωνία των Παρισίων του 2015 απορρέουν δύο υποχρεώσεις: Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ανάπτυξη εθνικού σχεδίου προσαρμογής στις επιπτώσεις.

Για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είπε ότι ο εθνικός στόχος της Κύπρου είναι η μείωσή τους κατά 5% μέχρι το 2020 και κατά 24% μέχρι το 2030.

Ειδικότερα για την περίοδο μετά το 2020, είπε ότι ο ετήσιος στόχος είναι τέτοιος που αν δεν αναπτυχθεί ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα και δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, η Κύπρος θα έχει αύξηση των εκπομπών, και αυτές οι υπερβάσεις θα πρέπει να καλυφθούν με αγορά από το σύστημα εμπορίας εκπομπών.

Τόνισε ακόμα την ανάγκη να δοθεί έμφαση στις ΑΠΕ, σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι η τιμή του ηλεκτρισμού αναμένεται να έχει πρόσθετο κόστος λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως ανέφερε, το νέο εθνικό σχέδιο που απαιτεί η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πρέπει υποβληθεί στην ΕΕ το 2019 και ήδη αυτό ετοιμάζεται.

Ο κ. Μεσημέρης είπε ότι η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην Κύπρο, μείωση της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης, αύξηση των συνολικών αναγκών ενέργειας και μείωση της γεωργικής παραγωγής μεταξύ άλλων.

Ανέφερε δε ότι η στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή περιλαμβάνει 57 δράσεις σε 10 τομείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X