ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κραυγή αγωνίας από τους συγγενείς των αγνοουμένων

Οι εξελίξεις εξανεμίζουν κάθε ελπίδα για σύντομη επίλυση του θέματος των αγνοουμένων

ΚΥΠΕ

Κραυγή αγωνίας από τους συγγενείς των αγνοουμένων, των οποίων η τύχη παραμένει ανεξακρίβωτη 45 xρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σε χαιρετισμό του σε ημερίδα με θέμα «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Αγνοούμενοι της Κύπρου» που διοργανώθηκε στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης ανέφερε πως οι εξελίξεις εξανεμίζουν κάθε ελπίδα για σύντομη επίλυση του θέματος των αγνοουμένων, «και αυξάνουν τους φόβους για τον κίνδυνο εκατοντάδες αγνοούμενοι μας να παραμείνουν εσαεί αγνοούμενοι». Σημείωσε πως κατά το 2018 η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοoυμένους εντόπισε τα οστά μόλις 10 αγνοουμένων και από τις δυο κοινότητες, υπογραμμίζοντας πως τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και τους ανησυχούν.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας Μαρία Καλμπουρτζή επεσήμανε στον χαιρετισμό της πως «η κοινή προσπάθεια πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, πρέπει να βρεθούν μέθοδοι, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, να εκμεταλλευτούμε τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας και να πετύχουμε τη λύση του ανθρωπιστικού προβλήματος που τόσα χρόνια μαζί υπομείναμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στον χαιρετισμό του στην ημερίδα, που διάβασε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ανέφερε πως δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οποιεσδήποτε δικαιολογίες ή να δοθούν ελαφρυντικά στο θέμα των αγνοουμένων, και καμία αιτιολόγηση δεν μπορεί να προσφέρει κάλυψη στην εξαφάνιση τόσων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων παιδιά και άτομα της τρίτης ηλικίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα πως επιτέλους η Τουρκία θα συνεργαστεί με την απαιτούμενη καλή θέληση και ειλικρίνεια στο ζήτημα αυτό «χωρίς η προσπάθεια να είναι πώς και με ποιο τρόπο θα εξυπηρετήσει πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες και να αποκρύψει είτε ευθύνες, οι οποίες βασίζονται σε γεγονότα, είτε αλήθειες που βοούν».

Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουίκ αναφερόμενος στις ευθύνες της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων επεσήμανε πως αυτή κωλυσιεργεί όσον αφορά το άνοιγμα αρχείων και άλλων πηγών που διαθέτει, από τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να εντοπιστούν χρήσιμα στοιχεία για την τύχη των αγνοουμένων και πως η σκόπιμη κωλυσιεργία οδηγεί σε σκόπιμη καθυστέρηση διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και εγκυμονεί κίνδυνο απώλειας ουσιαστικών αποδεικτικών στοιχείων και κρίσιμης πληροφόρησης.

Παράλληλα υπογράμμισε πως Κύπρος και Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους, πράττοντας ό,τι είναι δυνατόν για τη διαλεύκανση των υποθέσεων των αγνοουμένων.

Την ημερίδα, που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, διοργάνωσαν ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και η Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση