ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέτρα ασπιρίνες κατά της πανδημίας με 900 κρούσματα

«Κλείνουν» τις οικίες σε συναθροίσεις με εξαίρεση το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς και τις περιπτώσεις βοήθειας σε τρίτα άτομα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Όπως και στην τελευταία επιδημιολογική αξιολόγηση, πριν τις γιορτές έτσι και τώρα η κυβέρνηση απέφυγε να πάρει πιο δραστικά μέτρα, περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας παρά τα ανησυχητικά μηνύματα των καθημερινών επιδημιολογικών επιδόσεων. Όπως φαίνεται και από τα συμπληρωματικά μέτρα που ανακοινώθηκαν εσπευσμένα το μεσημέρι της Τρίτης, η κυβέρνηση περιορίσθηκε να σφίξει τα λουριά μόνο στο ένα σκέλος της βασικής αιτίας αύξησης των κρουσμάτων που εκτιμάται πως είναι οι συναθροίσεις σε οικίες, τη στιγμή μάλιστα που ο επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων έφθανε τα 900. Κίνηση που σαφώς αποκαλύπτει την αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λάβει δραστικά μέτρα βάζοντας στην άκρη άλλες παραμέτρους που δεν σχετίζονται με την αποτελεσματική αναχαίτιση της πανδημίας.

Παρά την έντονη φημολογία που υπήρχε μετά την ανακοίνωση της ημερήσιας επιδημιολογικής εικόνας το βράδυ της Δευτέρας, ότι επίκειται επαναφορά των γραπτών μηνυμάτων (SMS) ως ένα δραστικό μέτρο αναχαίτισης της διασποράς του ιού, η κυβέρνηση τελικά αποφάσισε να κινηθεί ηπιότερα, με το εορταστικό κλίμα να υπερισχύει όπως φαίνεται των έντονων φωνών, ακόμα και από το εσωτερικό της, για δραστικά μέτρα. Φωνές που δεν έχουν να κάνουν τόσο με τις τελευταίες επιδημιολογικές επιδόσεις (900 κρούσματα) όσο με τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μια εικόνα που περιγράφεται τραγική και προκαλεί συνειρμούς που βίωσαν άλλες χώρες κατά το πρώτο κύμα πανδημίας (Ιταλία).

Τα λάιτ μέτρα

Όπως φαίνεται από τα συμπληρωματικά μέτρα, το πρόβλημα με τη συνεχιζόμενη διόγκωση του αριθμού επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εντοπίζεται σε ένα κομμάτι των συναθροίσεων που έχει να κάνει με την κοινωνικότητα του πληθυσμού, ιδιαίτερα την παρούσα περίοδο. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, στο κυβερνητικό και επιδημιολογικό πεδίο η παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς φαντάζει ως επιδημιολογική βόμβα που θα διογκώσει την άσχημη επιδημιολογική εικόνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αξιωματούχου στο χώρο της υγείας προειδοποιούσαν πως εάν δεν ληφθούν δραστικά και αποφασιστικά μέτρα, η Κύπρος κινδυνεύει να βιώσει εικόνες, παρόμοιες με αυτές σε ιταλικά νοσοκομεία, την περασμένη άνοιξη. Ωστόσο, οι ανησυχίες αυτές δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα να υιοθετηθεί μια ηπιότερη προσέγγιση η οποία θέλει τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων να είναι απότοκο πρακτικών ζητημάτων διενέργειας των τεστ την περίοδο των Χριστουγέννων. Στη λογική αυτή τα συμπληρωματικά μέτρα που προκρίθηκαν είναι.

-Απαγορεύεται με ισχύ από την Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2020, στις 6 το απόγευμα, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, η παρουσία σε οικίες ατόμων πέραν των μόνιμα σε αυτή διαμενόντων.

-Απαγορεύονται οι συναθροίσεις πέραν των δύο ατόμων, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων που συνοδεύουν τους γονείς τους, σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους συνάθροισης, όπως πάρκα, πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, παραλίες, πεζόδρομους και μαρίνες, κτλ.

-Απαγορεύονται οι μαζικές και άλλες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, παρελάσεις, συναυλίες, πανηγύρια, περιλαμβανομένων φεστιβάλ, χριστουγεννιάτικων παζαριών καθώς και παρεμφερών εκδηλώσεων σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους.

Το ρεβεγιόν

Η λογική λήψης των συμπληρωματικών μέτρων αποκαλύπτεται στις εξαιρέσεις που τα συνοδεύουν και τις ειδικές ρυθμίσεις για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Σε μια προφανή κίνηση να αποφευχθούν αντιδράσεις, «μόνο για την 31η Δεκεμβρίου 2020, επιτρέπεται η παρουσία πέραν των μόνιμα διαμενόντων σε οικία νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων». Εξαιρέσεις για τις συναθροίσεις σε οικίες προνοούνται και για κάποιες περιπτώσεις όπου δημιουργούνται πρακτικά προβλήματα, με ανήλικα πρόσωπα ή όσους χρειάζονται βοήθεια.

Συγκεκριμένα

- Για σκοπούς φύλαξης ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία για τη χρονική περίοδο/διάρκεια όπου η φυσική παρουσία των γονέων είναι απαραίτητη στον χώρο εργασίας τους.

- Για σκοπούς υποβοήθησης προσώπων που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν (χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, φροντίδα ατόμων, προμήθεια τροφίμων, κ.ο.κ.). Νοείται ότι τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παραμένουν μόνο για εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη φροντίδα του ατόμου, ώστε να μην το εκθέτουν σε κίνδυνο.

Εφαρμογή

Τα συμπληρωματικά μέτρα που ανακοινώθηκαν συνοδεύονται και από κάποιες συστάσεις προς πολίτες και Αστυνομία για την πιστή τήρησή τους. Με την Αστυνομία να έχει την εποπτεία της τήρησης των Διαταγμάτων, το Υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες να καταγγέλλουν περιστατικά παραβίασης των διαταγμάτων επώνυμα ή ανώνυμα.

Εκτός από τις συναθροίσεις σε οικίες τα συμπληρωματικά μέτρα εστίασαν και στο κομμάτι εργασίας. Από την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020, και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, ο κρατικός και ευρύτερος κρατικός τομέας θα εργάζονται με το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας στα γραφεία για διαχείριση επειγόντων θεμάτων και εξυπηρέτηση πολιτών για κάλυψη έκτακτων αναγκών. Το προσωπικό που θα αποδεσμευτεί θα παραμείνει στην οικία του προκειμένου να εργάζεται με τη μέθοδο της τηλεργασίας. Στο πλαίσιο καθορισμού του προσωπικού ασφαλείας, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανάγκη για περιορισμό υπαλλήλων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Παράλληλα γίνεται σύσταση και προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως εκεί και όπου είναι εφικτό, να δοθούν διευκολύνσεις στο προσωπικό για κατ’ οίκον τηλεργασία.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X