ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε επικίνδυνα νερά πλέει το σύστημα υγείας

Η μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία και τα εμπόδια στο πλάνο εμβολιασμού έχουν σημάνει συναγερμό για αλλαγή πορείας

Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου συνεχώς επιδεινώνεται και αυτό φαίνεται μέσα από τις καθημερινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας. Μόνο την Πέμπτη, στο σύστημα υγείας καταρρίφθηκαν δύο αρνητικά ρεκόρ, ενώ για δεύτερη φορά καταγράφηκε ο μεγαλύτερος, αριθμός νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Την ίδια ώρα, έχει αρχίσει η μεταφορά ασθενών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με παρέμβαση και του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ να κερδίσουν κλίνες και χρόνο. Σύμφωνα με την εθνική αναφορά, η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη παγκύπρια, με αθροιστική επίπτωση 749,5/100.000, πολύ κοντά στην ιστορικά υψηλότερη τιμή στην πανδημία. Σημαντική πρόκληση για το Υπουργείο Υγείας παραμένει η υλοποίηση του εμβολιαστικού πλάνου, το οποίο συνεχώς συναντά εμπόδια που το επιβραδύνουν. Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, πολύ πιθανόν, το επόμενο διάστημα να υπάρξουν διαφοροποιήσεις, οι οποίες θα προσελκύσουν περισσότερους πολίτες σε αυτό.

Διώχνουν ασθενείς

Το τελευταίο διάστημα, τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ βιώνουν ξανά μεγάλη πίεση, εξαιτίας τόσο του υψηλού αριθμού ασθενών με Covid, όσο και του μεγάλου αριθμού ασθενών με άλλες παθήσεις. Η πληρότητα παγκύπρια κυμαίνεται γύρω στο 80%, αφού οι νοσηλείες εξαιτίας της πανδημίας ανέρχονται σταθερά, καθημερινώς, σε πάνω από 200 και στις ΜΕΘ κυμαίνονται μεταξύ 30 και 40. Σε αυτά τα νούμερα προστίθενται οι περίπου 800 ασθενείς με άλλες παθήσεις, με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας να βρίσκεται σε επαφή με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να παραπέμπονται ασθενείς, μετά από συμφωνία που έχει επιτευχθεί την Πέμπτη. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις μεταξύ ΟΚΥπΥ, ΠΑΣΙΝ και Υπουργείου Υγείας, ενώ με παρέμβαση του τελευταίου, έχει αρχίσει η μεταφορά ασθενών από τα δημόσια στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ώστε να διατεθούν περισσότερες κλίνες για τη διαχείριση της πανδημίας.

Η ανησυχία που εκφράζεται από τον ΟΚΥπΥ είναι να μη βρεθεί η Κύπρος περί τα τέλη του μήνα στην κατάσταση που έχουν βρεθεί πολλάκις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου επιλέγετο ποιος θα τύχει φροντίδας και ποιος θα αφεθεί αβοήθητος. Όπως τονίζεται στην «Κ», τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα, αν η κατάσταση ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο.

Κι ενώ ο ΟΚΥπΥ καλείται να διαχειριστεί τα πιο πάνω, διαρκώς προκύπτουν προβλήματα με το προσωπικό που εργάζεται στα νοσοκομεία. Γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται για άλλη μια φορά σε φρενήρεις ρυθμούς, με τους ίδιους να δηλώνουν ότι αισθάνονται έντονα την κόπωση. Σε αυτήν προστίθεται και το πρόβλημα που προκύπτει από το γεγονός ότι αριθμός νοσηλευτών τίθεται σε αυτοπεριορισμό, είτε ως επιβεβαιωμένα περιστατικά, είτε ως επαφές, με το ρίσκο για τους ίδιους να αυξάνεται από την στιγμή που η εμβολιαστική τους κάλυψη κατά της Covid παραμένει στο χαμηλό ποσοστό του 43%. Σημειώνεται ότι, όσον αφορά στους ιατρούς, η αντίστοιχη εμβολιαστική κάλυψη κυμαίνεται γύρω στο 76%.

Πρόκληση ο εμβολιασμός

Η υλοποίηση του πλάνου εμβολιασμού πανευρωπαϊκά και στην Κύπρο, συναντά συνεχώς εμπόδια τα οποία σχετίζονται με την αμφισβήτηση κατά του σκευάσματος της AstraZeneca. Κι ενώ οι αρμόδιοι, εμπλεκόμενοι στη διαδικασία του εμβολιασμού, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα επιτευχθεί ο στόχος για εμβολιαστική κάλυψη του 70% του πληθυσμού, ανοίγοντας ανά δύο μέρες την πύλη για δύο ηλικιακές ομάδες κάθε φορά, αλλά και με τη δεύτερη ευκαιρία που θα δοθεί σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, φαίνεται ότι η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα γίνεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς.

Το σημαντικότερο ίσως εμπόδιο είναι ο σκεπτικισμός με τον οποίο αντιμετωπίζεται από τους Κύπριους πολίτες το εμβόλιο της AstraZeneca. Μεγάλος αριθμός πολιτών δεν επιλέγει να διευθετήσει ραντεβού για το συγκεκριμένο σκεύασμα, με συνέπεια αυτό να έχει αντίκτυπο στον αριθμό των εμβολιασμών που διευθετούνται ανά ημέρα. Προέκταση του πιο πάνω αποτελούν τα προβλήματα τα οποία παρατηρούνται στην πύλη εμβολιασμού, καθώς πολίτες ζητούν από περισσότερους από έναν οικείους τους να τους διευθετήσουν τα ραντεβού τους, με αποτέλεσμα το λογισμικό να καταρρέει εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας. Το γεγονός αυτό προκαλεί καχυποψία κατά των αρμοδίων, οι οποίοι επικρίνονται ότι ευνοούν οικείους τους για να διευθετήσουν ραντεβού με συγκεκριμένα εμβόλια. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Καινοτομίας στην «Κ», την Πέμπτη είχαν συνδεθεί στην πύλη εμβολιασμού περίπου 100.000 χρήστες για να διευθετήσουν ραντεβού για περίπου 15.000 δικαιούχους, με αποτέλεσμα το σύστημα να καταρρεύσει. Μέχρι την επόμενη βδομάδα, αναμένεται να δοθεί λύση στο πρόβλημα με το να επιτρέπεται μόνο σε έναν εκπρόσωπο του κάθε δικαιούχου να διευθετεί ραντεβού, πέραν του ιδίου.

Ενστάσεις από το κοινό απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca υπάρχουν και ως προς την μεγάλη απόσταση των τριών μηνών μεταξύ των δύο δόσεων. Πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς για να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι και προστατευμένοι από το συγκεκριμένο σκεύασμα, πρέπει να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην το επιλέγουν. Πλέον, οι επιστήμονες στην Κύπρο αξιολογούν τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, με στόχο να μειώσουν το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο δόσεις.

Χρειάζεται αλλαγή τακτικής

Στον αγώνα ταχύτητας πανδημίας-εμβολιασμού, σαφώς η πανδημία υπερτερεί, στην παρούσα χρονική συγκυρία και πιέζει αφόρητα το σύστημα υγείας. Υπουργείο Υγείας και κυβέρνηση βρίσκονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση, με ενδεικτικό στοιχείο την έκτακτη ενημέρωση του Κωνσταντίνου Ιωάννου προς τον Νίκο Αναστασιάδη το βράδυ της Πέμπτης. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, προ ημερών προειδοποιήθηκαν να μη δημιουργούν προσδοκίες για αποκλιμάκωση, ενώ κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους στις αρχές της νέας εβδομάδας. Πλέον, γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν άλλες χαλαρώσεις, με το Προεδρικό να καλείται να λάβει σημαντικές και καλοζυγισμένες αποφάσεις, παρά τις πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση από οικονομικούς φορείς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση