ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η κατάσταση των ΜΕΘ οδήγησε στο lockdown

Το καμπανάκι κινδύνου της ιατρικής κοινότητας, οι πιέσεις καθώς και το παρασκήνιο που διαμόρφωσαν το τελικό πακέτο μέτρων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου το μεσημέρι Παρασκευής, ουσιαστικά σηματοδότησε το τέλος μιας περιόδου με κύριο χαρακτηριστικό την ήπια προσέγγιση στο κομμάτι των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η στροφή της κυβέρνησης στη λογική που ακολουθήθηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ήλθε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες της «Κ» περί σκληρού πακέτου μέτρου που ήταν στο τραπέζι κατά την τελευταία πριν τις γιορτές επιδημιολογική αξιολόγηση, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθούσε να αποφύγει μέχρι την υστάτη. Η διαρροή του συνολικού πακέτου, μία μέρα πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, από την μία ήλθε να προετοιμάσει τον πληθυσμό για το επερχόμενο τσουνάμι περιορισμών και από την άλλη να αποκαλύψει το τι οδήγησε την κυβέρνηση να κάνει στροφή και να επιστρέψει στη δοκιμασμένη συνταγή αντιμετώπισης της πανδημίας του πρώτου κύματος. Μια τακτική την οποία επέβαλαν τα υγειονομικά δεδομένα της εορταστικής περιόδου, καθώς και οι πιέσεις, κυρίως πολιτικές, από σχεδόν όλους τους χώρους. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο προκειμένου το κυβερνητικό επιτελείο να εγκαταλείψει την χαλαρή προσέγγιση του προηγούμενου διαστήματος, ήταν οι αγωνιώδεις φωνές της ιατρικής κοινότητας που συμπυκνώνονται στη φράση του διευθυντή της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Λάκη Παλάζη: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του». Ένα ζήτημα που προκαλούσε εφιαλτικούς συνειρμούς στο Προεδρικό Μέγαρο. Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να αξιοποίησε και τη χρονική συγκυρία προκειμένου να δώσει τέλος στην εκκρεμότητα που παρατηρείται με τον προϋπολογισμό, τον οποίο αντέταξε απέναντι στις πιέσεις των κομμάτων για στήριξη εργαζομένων και οικονομίας.

Η επιδημιολογική εικόνα

Στο υγειονομικό σκέλος του σκεπτικού που οδήγησε σε κλείδωμα των μέτρων, η κυβερνητική πλευρά προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ της λογικής που ακολούθησε πριν τις γιορτές και της στροφής που αναγκάσθηκε να κάνει μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου. Απέναντι σε όσους φώναζαν, πολύ πριν τις γιορτές, για σκληρά μέτρα το κυβερνητικό επιτελείο επικαλείται την πρακτική που ακολούθησαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μπήκαν σε καθεστώς σκληρού lockdown χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα, του πρώτου κύματος της πανδημίας με παράδειγμα την Γερμανία. Το δεύτερο στοιχείο αφορά τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων για την χρονική διάρκεια της πανδημίας, σε σχέση με τις αντοχές του πληθυσμού. Το τρίτο στοιχείο στηρίζεται και πάλι στις απόψεις των ειδικών που υποστήριζαν πως εάν η κυβέρνηση πήγαινε σε lockdown από τον Νοέμβριο, η Κύπρος θα ήταν υπό καθεστώς μέτρων μέχρι σήμερα. Το τελευταίο στοιχείο αφορά το χρονικό κενό, καθυστέρησης του υγειονομικού αποτυπώματος της πανδημίας στη Κύπρο κατά δυο εβδομάδες, σε σχέση με άλλες χώρες λόγω καιρικών συνθηκών, κάτι που όπως υποστηρίζεται έδινε μια κατεύθυνση για την επιδημιολογική διαχείριση.

Σημαντική συνεισφορά στο τελικό πακέτο μέτρων είχαν και οι πιέσεις που υπήρχαν για σκληρά μέτρα, πολύ πριν την εορταστική περίοδο. Εκτός από τις κοινωνικές πιέσεις που δεχόταν η κυβέρνηση από τον περασμένο Νοέμβριο για οριζόντια μέτρα κατά της πανδημίας, απέναντί της είχε και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων που ζητούσαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την χαλαρή τακτική αντιμετώπισης της πανδημίας. Ένα στοιχείο που σε συνάρτηση με τις έντονες απόψεις για τις αντοχές του συστήματος υγείας και του κινδύνου να εμφανισθούν εικόνες παρόμοιες με αυτές σε νοσοκομεία άλλων χωρών, έγειρε την πλάστιγγα. Οι πληροφορίες της «Κ» λένε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε σοβαρά υπόψη τις ενστάσεις, υπό το φόβο κάτι να μην πάει καλά το επόμενο διάστημα με τα νοσοκομεία. Τουναντίον, με το σενάριο των σκληρών μέτρων, υποστηρίχθηκε πως η κυβέρνηση θα είχε την πολιτική κάλυψη. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχουν ορίζοντα το τέλος του μήνα με προοπτική επέκτασης εάν και εφόσον οι επιδημιολογικές αξιολογήσεις το επιβάλλουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων, η κρίσιμη περίοδος επεκτείνεται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου όπου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν δεδομένα, για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στρέφονται κυρίως προς το κομμάτι των διακινήσεων, περιορίζοντας σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Τα σχολεία

Παρασκηνιακές διεργασίες φαίνεται να υπήρχαν και στο κομμάτι της εκπαίδευσης με το Υπουργείο Παιδείας να είναι αρνητικό στην προοπτική μη ανοίγματος των σχολείων, στο σενάριο που τα μέτρα δεν θα επηρέαζαν την εργασία. Ο προβληματισμός που εκφραζόταν, αρχικά, έδειχνε την πρόκληση προβλημάτων εντός της οικογένειας, με τα ανήλικα τέκνα που θα ήταν αναγκασμένα να εισέλθουν σε καθεστώς εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Αν και δεν υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις από τις συνομοσπονδίες γονέων, το υπουργείο δήλωνε ετοιμότητα να προσαρμόσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην περίπτωση που κρινόταν αναγκαίο, η υιοθέτηση του μοντέλου περασμένου Απριλίου τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Το μόνο θέμα που βάζουν οι γονείς στο τραπέζι αφορά τις εξετάσεις των τετράμηνων με το ερωτηματικό κατά πόσο αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν, σε καθεστώς περιορισμών με τον υπ. Παιδείας Πρόδρομο Πρόδρομου να ανακοινώνει τη μη πραγματοποίησή τους.

Τα αγκάθια της οικονομίας

Με τη Συμβουλευτική Ομάδα να παρουσιάζεται ομοφωνούσα ενώπιον της παρούσας κατάστασης, το παρασκήνιο που φαίνεται να υπήρξε ήταν αρκετά πλούσιο μέχρι τα μέτρα να κλειδώσουν στην διυπουργική επιτροπή (Υγείας, Οικονομικών, Παιδείας, Εργασίας). Οι εντονότερες ενστάσεις για το σκληρό σενάριο των μέτρων, προήλθαν εντός της κυβέρνησης από τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη. Οι πληροφορίες της «Κ» ήθελαν τον κ. Πετρίδη να αντιδρά έντονα στο κλείσιμο βασικών κλάδων της οικονομίας, εκφράζοντας ζωηρές ανησυχίες για αδυναμία στήριξης, στα πρότυπα του περασμένου Απριλίου, των εργαζομένων. Ανησυχία που πήγαζε και από την τροπή που πήρε ο προϋπολογισμός του 2021 στη Βουλή. Σύμφωνα με το παρασκήνιο το οποίο είναι σε γνώση της «Κ», το σκηνικό ξεκαθάρισε την περασμένη Τρίτη το απόγευμα κατά τη συνεδρία των τεσσάρων υπουργών. Ενώπιον της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στο επιδημιολογικό κομμάτι, ο ΥΠΟΙΚ φαίνεται να απέτρεψε τα επερχόμενα μέτρα να συμπαρασύρουν ένα κομμάτι της οικονομίας, κρατώντας ανοιχτή την οικοδομική βιομηχανία, τα εργοτάξια και την εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς. Παρασκηνιακές διεργασίες υπήρξαν από πλευράς της ΟΕΒ, η οποία μετέφερε τις ανησυχίες της για τα μέτρα στην οικονομία στον υπουργό Υγείας, ο οποίος ενημέρωσε την εργοδοτική οργάνωση, πριν από την ανακοίνωση του πακέτου μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτό που φαίνεται να αντιμετωπίζεται με προβληματισμό από την ΟΕΒ είναι τα μέτρα για τη φυσική παρουσία εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με πλαφόν 15% και ανώτερο αριθμό εργαζομένων τους 20. Η ΟΕΒ θα αναμένει τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, τα οποία ωστόσο, όπως υποστηρίζεται, δεν επιλύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτή την περίοδο.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση