ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακροβατούν μεταξύ πανδημίας και οικονομίας τα κατεχόμενα

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων

Οι Τουρκοκύπριοι επιστήμονες και ιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου της πανδημίας δεν κρύβουν τον μεγάλο προβληματισμό τους για τις νέες διαστάσεις που προσλαμβάνει η κρίση του Covid 19. Εκτιμούν ότι η Κύπρος ενδέχεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας, παρά την συνεχιζόμενη προσπάθεια των μαζικών εμβολιασμών.

Ο Ερόλ Ουτσάνερ, ο διευθυντής του «Νοσοκομείου Πανδημίας», το οποίο δημιούργησε η Τουρκία στην κατεχόμενη Λευκωσία, τονίζει ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και φυσικά τα ανησυχητικά μηνύματα που στέλνουν οι ειδικοί. Η «κυβέρνηση» επιχειρεί αυτό το διάστημα να εξισορροπήσει ανάμεσα στο αίτημα των ειδικών για αυστηρότερα μέτρα προστασίας και στον στόχο της διατήρησης των εύθραυστων ισορροπιών στην τ/κ οικονομία, η οποία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από πολλές κατευθύνσεις.

Ανοδική πορεία κρουσμάτων

Ανοδική πορεία ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα, ειδικά στα με γάλα αστικά κέντρα. Την ίδια στιγμή, Τ/κ επιστήμονες και πολίτες εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για την επικίνδυνη χαλάρωση των μέτρων προστασίας. Η τ/κ ηγεσία, με απώτερο στόχο την διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στα εμβόλια του κορωνοϊού, κατήργησε πρόσφατα το σύστημα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς. Όπως μεταδίδει η τ/κ εφημερίδα «Γιενί Ντουζέν», παρά την εντατικοποίηση των εμβολιασμών, την περίοδο 1 Ιουνίου-11 Ιουλίου στα κατεχόμενα εντοπίστηκαν συνολικά 2.240 νέα κρούσματα. Το γεγονός ότι από αυτά τα κρούσματα τα 1.823 είναι «ντόπια», δηλαδή δεν έχουν εισαχθεί στα κατεχόμενα από την Τουρκία ή τις ελεύθερες περιοχές, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους Τ/κ επιστήμονες.

Τις τελευταίες ημέρες, τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Κερύνεια. Την ίδια στιγμή, στα κατεχόμενα 36 άτομα νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Οι κλίνες στις ΜΕΘ άρχισαν να γεμίζουν το προηγούμενο διάστημα, παράλληλα με την εκτόξευση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Τα ημερήσια κρούσματα στα κατεχόμενα πλέον έχουν αγγίξει τριψήφιο αριθμό. Την Κυριακή στα κατεχόμενα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 10.364 τεστ και εντοπίστηκαν 111 νέα κρούσματα. Ενα άτομο έχασε την ζωή του εξαιτίας του Covid 19.

Σύμφωνα με το «Υπουργείο Υγείας» τα 90 από τα 111 νέα κρούσματα είναι «τοπικά». Το πρωί της Δευτέρας, ο διευθυντής του «Νοσοκομείου Πανδημίας», Ουτσάνερ ανακοίνωσε ότι στα 111 κρούσματα που εντοπίστηκαν προηγουμένως, προστέθηκαν άλλα 42 κρούσματα. Έτσι, σε σχεδόν 24 ώρες, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα ξεπέρασε τα 150. Ανακοινώνοντας τα νέα κρούσματα, ο Ουτσάνερ ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 700 άτομα ζήτησαν βοήθεια από το «Νοσοκομείο Παν δημίας». Πρόκειται για περίπου 400 άνδρες και 300 γυναίκες που ανήκουν κυρίως στις ηλικιακές κατηγορίες 18-35 και 35-65. Οι Τ/κ προσφεύγουν στο «Νοσοκομείο Πανδημίας» καθώς παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση κρουσμάτων σχεδόν σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα του βόρειου κομματιού της Κύπρου.

Τι προβληματίζει τους ειδικούς

Οι Τ/κ επιστήμονες επικεντρώνουν τώρα την προσοχή τους σε δυο πεδία, στις επιπτώσεις της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας και στις κινήσεις της «κυβέρνησης» απέναντι στο ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας. Με άλλα λόγια, οι Τ/κ επιστήμονες προβληματίζονται τόσο ως προς τις ευθύνες της ίδιας της κοινωνίας για τον εκτρο χιασμό των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας όσο και την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής ηγεσίας. Ως προς το πρώτο ζήτημα, η Πρόεδρος της τ/κ Ένωσης Ιατρών, Οζλέμ Γκιουργκούτ, δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις και τα λογοπαίγνια. Σε νέα δημόσια τοποθέτησή της, η Γκιουρκούτ θεωρεί ότι η συμπεριφορά των πολιτών πρωταγωνιστεί στις τελευταίες εξελίξεις. Επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα άρχισαν να γεμίζουν τα νοσοκομεία και τα ειδικά διαμορφωμένα σημεία καραντίνας σε ολόκληρα τα κατεχόμενα. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, δοκιμάζονται για μια ακόμη φορά οι αντοχές των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Τα νοσοκομεία γεμίζουν με νέους ασθενείς, επειδή το προηγούμενο διάστημα, οι Τ/κ έπαψαν να συμμορφώνονται με τους βασικούς κανόνες προστασίας. Η προστατευτική μάσκα έφυγε από τους δρόμους των κατεχομένων την στιγμή που γέμισαν με τουρίστες. Παράλληλα, παρατηρείται συνωστισμός σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι βασικοί κανόνες υγείας και προστασίας. Ο Ουτσάνερ έρχεται να επιβεβαιώσει τον προβληματισμό της Γκιουργκιούτ αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκτός από την ίδια κοινωνία, για το νέο αδιέξοδο ευθύνεται και η πολιτική ηγεσία των Τ/κ. Σύμφωνα με τον ιατρό, την παρούσα στιγμή η τ/κ πλευρά αντιμετωπίζει προ βλήματα και προκλήσεις ως προς την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των νέων κρουσμάτων. Πρόκειται για έναν προβληματισμό που συμμερίζεται και η τ/κ αντιπολίτευση. Τα τ/κ κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι οι λανθασμένες κινήσεις της «κυβέρνησης» του Ερσίν Σανέρ φέρουν επίσης, μερίδιο ευθύνης στην νέα κρίση.

Πιέζει η οικονομία

Οι εκπρόσωποι της «κυβέρνησης» υπερασπίζονται τις αποφάσεις του Σανέρ και των συνοδοιπόρων τους επικαλούμενοι τις ανάγκες της τ/κ οικονομίας. Το σκεπτικό των υπερασπιστών της «κυβέρνησης» είναι σχετικά απλό: εν μέσω τουριστικής περιόδου η τ/κ πλευρά δεν έχει την πολυτέλεια να οδηγηθεί σε νέο γενικό κλείσιμο. Η τ/κ οικονομία, που βρίσκεται στα πρόθυρα νέας κατάρρευσης, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει την πορεία της με ανοιχτά τα λιμάνια, το «Αεροδρόμιο» και τα οδοφράγματα. Οι κύκλοι της «κυβέρνησης» προσθέτουν στο πιο πάνω σκεπτικό ότι ήδη την συγκεκριμένη περίοδο το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τα μεσάνυκτα μέχρι τις 05.00 πλήττει πολυδιάστατα την τ/κ οικονομία.

Εξαιτίας του μέτρου που παραμένει σε ισχύ, οι τ/κ τουριστικές επιχειρήσεις βλέπουν τα κέρδη τους να μειώνονται και τα κατεχόμενα δεν εκπέμπουν προς τον έξω κόσμο την εικόνα ενός ασφαλούς προορισμού. Στα πλαίσια του παραπάνω σκεπτικού εντάσσεται και η συναίνεση της τ/κ ηγεσίας για την συνέχιση της λειτουργίας των οδοφραγμάτων με την λήψη νέων μέτρων προστασίας. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, κύκλοι της τ/κ ηγεσίας επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «η τ/κ πλευρά δεν έχει άλλη λύση παρά να συναινέσει στην ομαλή λειτουργία των οδοφραγμάτων. Και αυτό παρά τους κινδύνους που συνοδεύουν την συγκεκριμένη απόφαση. Τα οδοφράγματα παραμένουν ανοιχτά καθώς το μεροκάματο χιλιάδων τ/κ νοικοκυριών εξαρτάται από αυτά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση