ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοίγουν οι κατάλογοι για φαρμακοποιούς και εργαστήρια

Νέο κάλεσμα ΟΑΥ σε ΠΑΣΙΝ για να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι διεργασίες για εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας. Μετά το άνοιγμα των καταλόγων εγγραφής για τους προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, σειρά παίρνουν τα φαρμακεία και τα κλινικά εργαστήρια.

Συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί και οι διευθυντές των κλινικών εργαστηρίων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ θα έχουν από σήμερα τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για σύναψη σύμβασης με το Σύστημα μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΥ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αιτηθούν την εγγραφή τους ως φυσικά πρόσωπα (επαγγελματίες υγείας) ή να αιτηθούν σύμβασης ως φυσικά πρόσωπα (αυτοεργοδοτούμενοι) ή και να αιτηθούν σύμβασης ως νομικά πρόσωπα (π.χ. εταιρείες), μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής τουλάχιστον ενός φυσικού προσώπου που εργάζεται κάτω από το νομικό πρόσωπο.

Μετά το «ναι» των φαρμακοποιών στο προτεινόμενο πλαίσιο ένταξής τους στο ΓεΣΥ, το σκηνικό από την περασμένη Πέμπτη μεταφέρθηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας όπου άρχισαν να συζητούνται οι κανονισμοί των φαρμακοποιών. Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο την Πέμπτη με την Επιτροπή να έχει ενώπιόν της τέσσερα νομοσχέδια και ένα κείμενο κανονισμών τα οποία αφορούν τον τρόπο λειτουργίας, τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία, τον εξοπλισμό και την απαραίτητη υποδομή την οποία θα πρέπει να διαθέτουν τα φαρμακεία προκειμένου να ενταχθούν στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Τα Κλινικά Εργαστήρια

Την τελική πρόταση του ΟΑΥ έχουν στα χέρια τους τις δύο τελευταίες βδομάδες τα κλινικά εργαστήρια. Όπως ήταν γνωστό, κύριο αίτημα των κλινικών εργαστηρίων αποτελούσε η εγγύηση της κατώτερης τιμής μονάδας προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές προ ημερών ο ΟΑΥ έκανε αποδεκτό το αίτημα των εργαστηρίων για εγγύηση της τιμής μονάδας, ωστόσο αυτή θα ισχύει μόνο για ένα μέρος του σφαιρικού προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, ο ΟΑΥ εγγυάται πως η κατώτερη τιμή μονάδας θα είναι 1,20 ευρώ, όμως μόνο για ένας μέρος από το ύψος του προϋπολογισμού που έχει καθοριστεί για τα κλινικά εργαστήρια (50 εκατ. ευρώ) θα μπορεί να καλύπτει αυτή την εγγύηση.

Η εν μέρει αποδοχή του αιτήματος έφερε κάποια αισιοδοξία στα κλινικά εργαστήρια, ωστόσο ακόμη υπάρχουν κάποια τεχνικά σημεία όπως ο διαχωρισμός της βαρύτητας που θα έχει η κάθε ανάλυση τα οποία άρχισαν να βλέπουν από χθες με τον ΟΑΥ.

Σε αυτό το σημείο ο Σύνδεσμος Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων, την άλλη βδομάδα θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση προκειμένου τα μέλη του να ψηφίσουν κατά πόσο αποδέχονται ή όχι την τελική πρόταση του ΟΑΥ για το πλαίσιο ένταξης των κλινικών εργαστηρίων στο ΓεΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί είτε το Σάββατο 13 Απριλίου είτε την Κυριακή 14 Απριλίου.

«Ναι» από δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Θετικό πρόσημο άρχισε να παίρνει και το κεφάλαιο ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αφού παρά το γεγονός ότι ο διάλογος μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ είναι σε στασιμότητα πληροφορίες αναφέρουν πως το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Πάφο και το ιατρικό κέντρο «Άγιος Λουκάς» στη Λευκωσία, εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ από την πρώτη φάση εφαρμογής του.

Παρά το γεγονός ότι τα νοσηλευτήρια θα κληθούν να παρέχουν υπηρεσίες (ενδονοσοκομειακή) από την 1η Ιουνίου του 2020, όταν το Σύστημα τεθεί ολοκληρωτικά σε εφαρμογή, τα ιατρικά κέντρα και τα νοσοκομεία θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας από την 1η Ιουνίου του 2019. Δηλαδή, ιδιωτικά νοσηλευτήρια και ιατρικά κέντρα, θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΓεΣΥ από την πρώτη φάση μέσω των προσωπικών και ειδικών τους ιατρών.

Υπενθυμίζεται δε, πως ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει το Ογκολογικό Λεμεσού, η Κλινική του European και το Mediterranean Λεμεσού. Ωστόσο, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) είχε τοποθετηθεί προ μηνών πως δεν θα συμμετάσχουν τα μέλη του στο προτεινόμενο σχέδιο υγείας και πως τερματίζουν τον διάλογο με τον ΟΑΥ. Προκειμένου ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να επαναφέρει τον ΠΑΣΙΝ στο τραπέζι του διαλόγου, του απέστειλε προ ημερών επιστολή καλώντας τον σε συνάντηση. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», ο ΠΑΣΙΝ θα συνέλθει αύριο την Πέμπτη προκειμένου να αποφασίσει κατά πόσο θα κάνει αποδεκτή ή όχι την πρόσκληση του Οργανισμού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το πρωτόκολλο της ΚΟΠ πλέον αμφισβητείται έντονα, όπως και η δυνατότητα τήρησής του από τις ομάδες (Φωτογραφία: ΚΥΠΕ).

Ο κορωνοϊός προ κενής εστίας

Το ποδόσφαιρο απεδείχθη η κερκόπορτα του κορωνοϊού στην Κύπρο, με τις αρμόδιες αρχές να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ