ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παιδιατροί εξηγούν στην «Κ» πως επανήλθε το βρέφος στην ζωή

Τονίζουν ότι η καρδιά έχει ένα αυτόνομο σύστημα που την κρατά ζωντανή περισσότερο από τον εγκέγαλο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έκθεση γεγονότων για το περιστατικό με την επαναφορά του βρέφους στην ζωή, αφού αρχικά είχε ανακοινωθεί ο θάνατός του, φαίνεται να ζήτησε και πήρε το Υπουργείο Υγείας. Στην έκθεση γίνεται λεπτομερής καταγραφή γεγονότων από την στιγμή που το βρέφος μεταφέρθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του ΓΝ Πάφου. Όπως καταγράφεται στην έκθεση, το βρέφος φαίνεται κατά την στιγμή μεταφοράς του στο νοσοκομείο να ήταν αναίσθητο και να μην έχει σφυγμό. Σημειώνεται παράλληλα ότι στο παιδί έγινε νενομισμένη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με την συμμετοχή καρδιολόγου, αναισθησιολόγου αλλά και παιδιάτρου χωρίς να επανέλθει το βρέφος. Η κατάσταση του βρέφους, όπως καταγράφεται στην έκθεση, φαίνεται να άλλαξε κατά τις διαδικασίες μεταφοράς του στο νεκροτομείο, όταν το βρέφος επανήλθε έχοντας παλμό και καρδιακή λειτουργία.

Παράλληλα σημειώνεται ότι λόγω ενός μώλωπα που είχε το βρέφος στο μέτωπο όπου μετά από μαρτυρία της μητέρας του διαφάνηκε ότι το βρέφος έπεσε από την κούνια προ τριημέρου. Το γεγονός ότι το βρέφος επανήλθε μετά από 45 λεπτά, αν και είναι σπάνιο, φαίνεται ότι αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν ακόμα και με ενήλικα άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βρέφος το οποίο πλέον βρίσκεται στο Μακάρειο νοσοκομείο δεν έχει εγκεφαλική δραστηριότητα, αλλά αυτό πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω για δύο 24ωρα για να διαφανεί ότι όντως δεν υπάρχει εγκεφαλική λειτουργία. Ενώ, όπως τονίζει το αρμόδιο υπουργείο, προς το παρόν δεν φαίνεται να προκύπτει η ανάγκη περαιτέρω διοικητικής έρευνας αφού πρόκειται για μια δύσκολη περίπτωση με τους γιατρούς να φαίνεται εκ πρώτης ότι έκαναν τις δέουσες ενέργειες για την επαναφορά του βρέφους.

Τι λένε παιδίατροι

Παιδίατροι με τους οποίους μίλησε η «Κ» τόνισαν ότι είναι σπάνιο ένα βρέφος να χάσει τον παλμό του για τόση ώρα, τονίζοντας όμως ότι η καρδιά έχει ένα αυτόνομο σύστημα που την κρατά σε ζωή, κάτι το οποίο δίνει και το δικαίωμα στους γιατρούς να μεταμοσχεύουν όργανα ατόμων τα οποία θεωρούνται κλινικά νεκρά ακόμα και αν περάσουν κάποιες μέρες. Όπως υποστηρίζουν, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της ιατρικής, η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι από 20- 30 λεπτά, και μετά από αυτό το χρονικό σημείο ο εγκέφαλος παθαίνει βλάβες που δεν μπορεί να επανέλθει.

Παράλληλα, όπως τονίζουν οι παιδίατροι, θα πρέπει οι γονείς, όταν το παιδί τους κτυπήσει στο κεφάλι, να το παίρνουν αμέσως για περίθαλψη, αφού στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να παρακολουθούνται 24-48 ώρες από εξιδεικεύμενο προσωπικό καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούν να αναπτύξουν αιμορραγία στον εγκέφαλο. Τέλος επισημαίνουν ότι οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αφήνουν τα βρέφη πάνω από 3 μηνών ελεύθερα καθώς από την ηλικία αυτή τα βρέφη αποκτούν την ικανότητα να γυρίζουν με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουμε ανεπιθύματα αποτελέσματα όπως συνέβη και στην συγκεκριμένη περίπτωση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X