ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκσυγχρονίζονται τα ιατρικά δεδομένα ασθενών

Το νομοσχέδιο ηλεκτρονικής υγείας έρχεται να διορθώσει τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται σήμερα

H έγκριση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική υγεία αποτελεί το πρώτο βήμα για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο, όσον αφορά τα δεδομένα ασθενών, φάκελοι των οποίων χάνονται ή βρίσκονται εκτεθειμένοι. Αυτό πολλές φορές φέρνει σε προβληματισμό ασθενείς για το ποιοι τελικώς έχουν πρόσβαση στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ιδιαίτερα στους ιατρικούς φακέλους. Η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου έχει ήδη ξεκινήσει ενώπιον της επιτροπής Υγείας και η πρώτη εκτίμηση, όπως διατυπώθηκε από φορείς της υγείας, είναι θετική για να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισής του.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προτείνει το πλαίσιο που θα ρυθμίζει τον ηλεκτρονικό φάκελο στον οποίο αποθηκεύονται τα στοιχεία του ασθενούς, ενώ καθορίζει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του φακέλου το οποίοι ανήκει αποκλειστικά στον ασθενή. Ταυτόχρονα, στόχος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι να ρυθμίσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών υγείας και του πολίτη όσον αφορά την εμπιστευτικότητα και τη διαχείριση του φακέλου. Τον ρόλο διαχείρισης των ηλεκτρονικών φακέλων των ασθενών αναμένεται να αναλάβει η Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας, με το νομοσχέδιο να διαλαμβάνει ταυτόχρονα και διασυνοριακή ρύθμιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον ευρωπαϊκό χώρο. Μιλώντας στην «Κ» ο Χρίστος Σχίζας, Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα ηλεκτρονικής υγείας και εφαρμογής του ΓεΣΥ, και μέλος της adhoc επιτροπής που ετοίμασε το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι ο βασικότερος σκοπός είναι να εφαρμοστεί στην χώρα η ηλεκτρονική υγεία, επισημαίνοντας ότι η ραχοκοκαλιά της θα είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών.

Nα αλλάξει η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο, όσον αφορά τα δεδομένα ασθενών, φάκελοι των οποίων χάνονται ή βρίσκονται εκτεθειμένοι

Από την γέννηση 

Ο ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ασθενή θα δημιουργείται με την γέννηση του κάθε ατόμου και θα καταγράφονται τα πρώτα στοιχεία για την υγεία του ώστε να αρχίσει η λειτουργία του ιατρικού του ιστορικού. Οσον αφορά τους φακέλους ασθενών οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο χαρτί θα αρχίσει η διαδικασία ψηφιοποίησής τους για να σχηματοποιηθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος για όλο τον πληθυσμό της χώρας. Μέσα από την διαδικασία αυτή θα μπορεί ο κάθε γιατρός, παίρνοντας πρόσβαση από τον ασθενή του, να δει το ιατρικό του παρελθόν, έτσι ώστε να μπορέσει και ο ίδιος ο γιατρός να παρέχει σωστή αγωγή μέσω των δεδομένων που θα έχει ενώπιόν του. Όπως εξήγησε ο κύριος Σχίζας, μέσω της ενοποίησης των ιατρικών δεδομένων, ο κάθε γιατρός θα είναι υποχρεωμένος πέρα από τα δικά του στοιχεία που θα διατηρεί να ενημερώνει και τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή για την κάθε επίσκεψη που θα δέχεται.

Παράλληλα, σημειώνει ότι μέσα από την διαδικασία αυτή ο κάθε γιατρός θα έχει για κάποιο χρονικό διάστημα πρόσβαση στον κάθε φάκελο ασθενή μέσα από τον κωδικό που θα του δοθεί από τον ίδιο, για να δει τόσο το ιατρικό ιστορικό του όσο και για να προσθέσει και ο ίδιος τα νέα στοιχεία που θα προκύψουν μέσα από την εξέταση. Στη συνέχεια η πρόσβαση για τον κάθε γιατρό στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή χάνεται και για να την ξαναποκτήσει θα πρέπει να του δοθεί εκ νέου η άδεια από τον κάτοχο του φακέλου. Η δυνατότητα κυρίως στους προσωπικούς γιατρούς για συνεχή πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο μπορεί να δοθεί μόνο από τον κάτοχό του, ο οποίος μπορεί να ρυθμίσει αυτή την τροποποίηση μέσα από το ίδιο σύστημα. Το γεγονός αυτό ωστόσο και πάλι περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Σχίζας, θα μπορεί ο κάθε ασθενής μέσα από εκθέσεις που θα παίρνει κατά διαστήματα να βλέπει ποιος είχε πρόσβαση και ποια ώρα στο φάκελό του το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σε περιβάλλον ΓεΣΥ

Το όλο σύστημα ηλεκτρονικής υγείας αναμένεται να δράσει και υποβοηθητικά σε περιβάλλον ΓεΣΥ, καθώς μέσα από το σύστημα θα μπορεί ο ίδιος ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να δει τις επισκέψεις που θα έχει ο κάθε γιατρός για να μπορεί έτσι να προχωρήσει πιο εύκολα στην αποζημίωσή του. Παράλληλα, μέσω του ηλεκτρονικού αυτού φακέλου, θα μπορεί ο κάθε γιατρός να καταγράψει την συνταγή του για να μπορέσει ο κάθε ασθενής να πάρει το φάρμακο με την επίσκεψή του σε οποιοδήποτε φαρμακείο, με την αποζημίωση να καταβάλλεται και σε αυτές τις περιπτώσεις στους φαρμακοποιούς μέσω των δεδομένων που θα υπάρχουν στους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους των ασθενών οι οποίοι τους επισκέπτονται.

Ένα άλλο σημαντικό δεδομένο, το οποίο δημιουργείται με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας, είναι το γεγονός ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω των ηλεκτρονικών τους φακέλων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου θα μπορεί ο κάθε γιατρός και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ενημερωθεί για τα ιατρικά δεδομένα του ασθενή του, γεγονός που θα διευκολύνει την διάγνωση κυρίως σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι έχουν χρόνια προβλήματα. Σημαντικό στοιχείο στις περιπτώσεις αυτές αποτελεί επίσης και το ότι ο γιατρός θα πάρει την ιατρική του αποζημίωση μέσα από το σύστημα υγείας της χώρας στην οποία είναι εγγεγραμμένος ο ασθενής και ως εκ τούτου ο ασθενής δεν θα καταβάλλει οποιοδήποτε ποσό.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση