ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:53
 

ΓεΣΥ: Αλαλούμ στους κανονισμούς των φαρμακείων

Για την ερχόμενη βδομάδα αναβλήθηκε η συζήτηση για τους κανονισμούς λειτουργίας

Του Νικόλα Πέτρου

Σε ένα μπέρδεμα μετατράπηκε η χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας κατά την εξέταση των κανονισμών ιδρύσεως και λειτουργίας των φαρμακείων ενόψει της επερχόμενης εφαρμογής του ΓεΣΥ. Προβλήμα στη διαδικασία έφερε το σημείο 16 των εν λόγω κανονισμών, το οποίο αναφέρεται στη στελέχωση των φαρμακείων που θα έχουν τα ιδιωτικά κυρίως νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σημείο αυτό τα νοσοκομειακά φαρμακεία θα πρέπει να είναι στελεχωμένα από υπεύθυνο φαρμακοποιό, κλινικούς φαρμακοποιούς, νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, τεχνικούς φαρμακείου, καθώς και από γραμματειακό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό, και από προσωπικό υποστήριξης μηχανογραφικών συστημάτων. Ωστόσο η προσθήκη αυτών των εξειδικεύσεων και ειδικότερα αυτή του κλινικού φαρμακοποιού, από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, προκάλεσε τις έντονες διαφωνίες αφού όπως διαφάνηκε αυτό έγινε χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα, μετά από παρέμβαση εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας διευκρινίστηκε πως δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τις ειδικότητες των φαρμακοποιών, συνεπώς δεν μπορεί να προστεθεί κάτι τέτοιο στους κανονισμούς.

Αυτή η εξέλιξη μάλιστα προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους  αφού τα χρονοδιαγράμματα έχουν στενέψει ασφυχτικά, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κώστα Κωνσταντίνου να παίρνει την απόφαση να αναβάλει τη συζήτηση για την άλλη εβδομάδα καλώντας παράλληλα Υπουργείο Υγείας και Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, να συναντηθούν άμεσα ούτως ώστε να επανέλθουν την ερχόμενη Πέμπτη με διορθωμένο και σωστό πλαίσιο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο φαρμακευτικός κλάδος της ΠΑΣΥΔΥ εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του πως με το κλείσιμο των νοσοκομειακών φαρμακείων του δημοσίου θα μείνουν χωρίς δουλεία αρκετοί συνάδελφοι τους. Ο εκπρόσωπος του κλάδου τόνισε πως παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν ότι κανείς δεν θα μείνει άνεργος από αυτούς που εργάζονται στα φαρμακεία του δημοσίου, δεν υπολογίστηκε ότι αυτοί φαρμακοποιοί προέρχονται από διαφορετικές επαρχίες και πιθανώς να μην έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν σε αυτά που θα ανοίξουν στη Λευκωσία. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα στα εξωτερικά φαρμακεία εργάζονται 150 φαρμακοποιοί και με το κλείσιμο της πλειοψηφίας εξ αυτών όταν εφαρμοστεί το ΓεΣΥ υπολογίζεται πως 50 με 60 θα χάσουν την υφιστάμενη δουλεία τους

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

Σιζόπουλος: Το δίλημμα στους πολίτες, ΕΔΕΚ ή ΕΛΑΜ για την έκτη έδρα

«Το παραρτημα της εγληματικης ναζιστικης συμμοριας ΧΑ, που ηδη μερικες φορες μελη της εχουν καταδικαστει ...»
Russ  |  12:59

Σιζόπουλος: Το δίλημμα στους πολίτες, ΕΔΕΚ ή ΕΛΑΜ για την έκτη έδρα

«Το παραρτημα της εγληματικης ναζιστικης συμμοριας ΧΑ, που ηδη μερικες φορες μελη της εχουν καταδικαστει ...»
Russ  |  12:59

Αυστραλία: Κάμερα κατέγραψε θεαματική πτώση μετεωρίτη στη Γη

«Το " μεγεθος μαρμαρου" που προκληθηκε απο " σκονη του διαστηματος", δηλαδη απο την πολη ερχομαι και ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  05:38

Αυστραλία: Κάμερα κατέγραψε θεαματική πτώση μετεωρίτη στη Γη

«Πολυ "κατατοπιστικοι" οι αυστραλοι, μιλουν για "μεγεθος μαρμαρου", αλλα το μαρμαρο δεν εχει καθορισμενο ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  05:33

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X