ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Μύκονος «καίει» τους επιδημιολόγους - Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ελλάδας

«Μωσαϊκό λοιμώξεων» η Ελλάδα - Τι αναφέρει στην «Κ» ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης και η Δρ Ζωή - Δωροθέα Πανά

Αυξημένος παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων που προέρχονται από τις πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ιδιαίτερη ανησυχία προκύπτει και από τα περιστατικά που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, με τον αριθμό να αγγίζει συνολικά τα 39. Τα 33 απ' αυτά προέρχονταν από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα αεροδρόμια. Το νησί της Μυκόνου βρίσκεται στην κορυφή της λίστας απ' όπου προέρχονται τα πλείστα κρούσματα των τελευταίων ημερών με την πλειοψηφία να πρόκειται για Κύπριους που επέστρεψαν από τις διακοπές τους.

Οι αρμόδιοι ανησυχούν καθώς η επιδημιολογική εικόνα μπορεί να αλλάξει αρνητικά εάν συνεχιστεί παρόμοιος αριθμός κρουσμάτων και τις επόμενες ημέρες. Η περαιτέρω υποβάθμιση της Ελλάδας από την Κατηγορία Β στη Γ είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο.

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Λεόντιος Κωστρίκης, το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ελλάδας δεν αποκλείεται ενώ ο ίδιος αναμένει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από την Ελλάδα θ’ αυξηθεί.

«Είναι ανησυχητικό διότι διανύουμε μία περίοδο όπου επιστρέφουν οι εκδρομείς. Είναι φανερό πλέον ότι η Μύκονος και πολλά άλλα νησιά είναι περιοχές υψηλού κινδύνου για τον ιό. Αναμένουμε περισσότερα κρούσματα», σημειώνει ο κ. Κωστρίκης. Η κύρια ανησυχία του κ. Κωστρίκη είναι ο μη αυτοπεριορισμός όσων διαγιγνώσκονται θετικοί στον ιό.

«Μωσαϊκό λοιμώξεων» η Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Κωστρίκη, η Ελλάδα είναι ένα «μωσαϊκό λοιμώξεων» με γεωγραφικές περιοχές αυξημένου και χαμηλότερου κινδύνου. Οι περιοχές αυξημένου κινδύνου είναι τα νησιά της διασκέδασης π.χ Μύκονος και Σαντορίνη. «Αν δούμε ότι ξεκινούν αλυσίδες λοιμώξεων από άτομα που επιστρέφουν από την Μύκονο ή από την Ελλάδα γενικά και δεν κάνουν σωστό αυτοπεριορισμό διασπείροντας αλυσίδες λοιμώξεων τότε αυτό θα με ωθήσει να ζητήσω την κατηγοριοποίηση της Ελλάδας στην Κατηγορία Γ», τονίζει ο ίδιος.

Η εισήγηση του κ. Κωστρίκη για κατηγοριοποίηση ανά γεωγραφική περιοχή και όχι ως σύνολο σε ότι αφορά την Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο ίδιος σε όλες τις περιοχές δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί από το τραπέζι των συζητήσεων.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις της στην «Κ», η Ζωή-Δωροθέα Πανά, Λέκτορας Παιδιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι εάν η επιδημιολογική εικόνα συνεχίσει ν’ αλλάζει και τις επόμενες ημέρες με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων από την Ελλάδα, θα μελετηθούν οι επόμενες κινήσεις.

Η Δρ Πανά απηύθυνε έκκληση προς όλους και ειδικότερα προς τους νέους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προστασίας καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης είναι ορατός και ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση