ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Π. Αγαθαγγέλου: Κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca

Με κριτική διάθεση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα τοποθετείται ο πρόεδρος του ΠΙΣ, ο οποίος προτείνει προμήθεια εμβολίων χωρίς συνοριακούς περιορισμούς

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα όσα διέρρευσαν τελευταία περί μη αρνητικής τοποθέτησης του ιδίου στη Συμβουλευτική Επιτροπή για εμβολιασμό των άνω των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca ο πρόεδρος του ΠΙΣ τοποθετείτε απέναντι στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ο Πέτρος Αγαθαγγέλου σε συνέντευξή του στην «Κ» ξεκαθαρίζει πως το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ακίνδυνο για τους άνω των 65 ετών εξηγώντας τι είναι αυτό με το οποίο διαφωνούν.

- Δρ Αγαθαγγέλου γιατί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έχει τοποθετηθεί κατά του εμβολιασμού του πληθυσμού άνω των 65 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca;

Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι προς αποφυγή περαιτέρω παρερμηνειών. Θέση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου είναι ότι η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να μεγιστοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Η κάθε σύσταση μας προς το Υπουργείο Υγείας εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο και η κάθε θέση που διατυπώνει ο ΠΙΣ στηρίζεται καθαρά και μόνον σε επιστημονικά κριτήρια. Προκειμένου δηλαδή να τοποθετηθούμε δεν συμπεριλαμβάνουμε στα κριτήρια ούτε οικονομικά ζητήματα δηλαδή κόστος ούτε πολιτικά ζητήματα ούτε ζητήματα επάρκειας και διαθεσιμότητας. Σε αυτή τη βάση και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σύσταση που είχαμε υποβάλει στις 10 Φεβρουαρίου με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που είχαμε μέχρι εκείνη την ώρα.

- Εάν κάποιος άνω των 65 εμβολιασθεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία του ή ακόμα και για την ζωή του;

Όχι. Σε καμία περίπτωση. Με έκπληξη μας είδαμε να παρερμηνεύεται η θέση μας. Ουδέποτε είχαμε θέσει θέμα ασφάλειας. Τα περιορισμένα επιστημονικά δεδομένα αφορούν την ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ του εμβολίου σε ηλικίες άνω των 65 ετών, δεδομένου ότι δεν υπήρξε επαρκής εκπροσώπηση της εν λόγω ηλικιακής ομάδας και με συννοσηρότητες στις φάσεις των κλινικών μελετών. Οι εργαστηριακές εξετάσεις και η ύπαρξη αντισωμάτων δεν αποτελούν τα κριτήρια αποτελεσματικότητας σε κλινικές μελέτες. Ο βαθμός τεκμηρίωσης της αποτελεσματικότητας στα εμβόλια αφορούν την προστασία από συχνές νοσηλείες, το βαθμό μεταδοτικότητας, την αποφυγή βαριάς νόσησης και μείωσης της θνητότητας, δηλαδή της μείωσης του αριθμού θανάτων. Τα εμβόλια έχουν ως κύρια αρχή την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος πόσον ακόμη όταν οι ηλικίες πέραν των 65 χαρακτηρίζονται από χαμηλότερη ανοσοποιητική ανταπόκριση συγκριτικά με νεαρότερες ηλικίες. Άρα εφόσον η ηλικία αποτελεί σκληρό κριτήριο νόσησης θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατό όλα τα εμβόλια βάσει των ισχυρών επιστημονικών δεδομένων που τεκμηριώνουν και την αποτελεσματικότητα τους σε όλο το φάσμα των ηλικιών και τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί.

- Επικαλείστε την απόφαση αρκετών κρατών να μην χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο εμβόλιο σε άτομα άνω των 65. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα που το επέτρεψαν.

Σωστά. Εάν προσέξετε τα κράτη τα οποία αποφάσισαν να μην χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο εμβόλιο για τις εν λόγω ηλικίες, είναι αυτά που είχαν φροντίσει εγκαίρως να υπολογίσουν, να παραγγείλουν και να διασφαλίσουν επαρκή διαθεσιμότητα εμβολίων βάσει των χαρακτηριστικών των επιστημονικών δεδομένων τους. (Για παράδειγμα η Ελλάδα παράλληλα με το υφιστάμενο της σύστημα εμβολιασμός, άνοιξε και ένα δεύτερο για διενέργεια εμβολιασμού με το AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία αυτή των 60-64 ετών).
Αντίθετα οι χώρες οι οποίες το επέτρεψαν ήσαν αυτές οι οποίες ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ άλλη επιλογή για τις συγκεκριμένες ηλικίες. Για παράδειγμα εάν η Κύπρος εξασφάλιζε επαρκή αριθμό εμβολίων όχι μόνο βάσει της ασφάλειας αλλά και της αποτελεσματικότητας του καθενός από αυτά τότε θα μπορούσε να επανακαθορίσει άμεσα τον εμβολιαστικό σχεδιασμό και να κατηγοριοποιήσει τις ηλικιακές ομάδες με βάση τα επιστημονικά δεδομένα στον πραγματικό χρόνο.

Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ο κόσμος και ειδικά οι άνω των 65 ετών να μείνει ανεμβολίαστος. Αυτό θα ήταν ανήθικο και αντιεπιστημονικό. Η σύσταση μας στηρίχτηκε σε αυστηρώς επιστημονικά κριτήρια. Εξάλλου αυτή είναι και ηθική και επιστημονική υποχρέωση του γιατρού σεβόμενος τον ασθενή του να του επεξηγεί όλα τα δεδομένα όπως εξάλλου πράττουμε στην καθημερινή κλινική πράξη και που αφορά τη θεραπευτική αγωγή τους ασθενούς. Ας μην ξεχνάμε ότι την ευθύνη της τελικής σύστασης η οποία αφορά την υγεία των ασθενών, έχουν οι θεράποντες ιατροί.

- Τα είναι αυτό για το οποίο ασκείται έντονη κριτική στις αρμόδιες αρχές;

Η κριτική δεν είναι αυτοσκοπός. Ο ΠΙΣ ως το κατ’ εξοχήν ανώτατο επιστημονικό ιατρικό θεσμικό όργανο, έχει χρέος βάσει νόμου να συμβουλεύει το κράτος και την πολιτεία, με βάση τα καθαρά επιστημονικά κριτήρια και να προχωρεί σε συστάσεις στη βάση της διεθνώς αναγνωρισμένης βιβλιογραφίας, πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών και μελετώντας τις επιστημονικά τεκμηριωμένες καλές πρακτικές προηγμένων χωρών με πολυετή εμπειρία σε θέματα επιδημιολογίας, ανοσιολογίας, λοιμωξιολογίας και εμβολιολογίας. Η δική μας αποστολή λειτουργεί εντός των επιστημονικών ορίων και μόνον. Δηλαδή στα όρια που καθορίζουν αυστηρώς την παροχή ιατρικών συμβουλών και θεραπευτικών συστάσεων. Οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στο κράτος το οποίο έχει να λάβει υπόψιν και άλλους παράγοντες, πέραν των επιστημονικών για να καταλήξει σε μια πολιτική απόφαση.

- Νοουμένου ότι παρατηρείται πρόβλημα με τις παραδόσεις εμβολίων εσείς τι θα συμβουλεύατε το Υπουργείο Υγείας;

Αυτό που προτείναμε στο Υπουργείο όχι μόνο για τον εμβολιαστικό σχεδιασμό αλλά ευρύτερα σε ότι αφορά την κλινική διαχείριση της πανδημίας, θα ήταν να προσμετρά και να μελετά όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες συστάσεις και ιδιαίτερα από τον ΠΙΣ, που είναι ο θεσμικός επιστημονικός φορέας που εκπροσωπεί την ιατρική κοινότητα. Η αντιμετώπιση της πανδημίας από ένα κράτος δεν μπορεί να περιορίζεται σε επιστημονικές εκτιμήσεις σε ατομικό επίπεδο αλλά συλλογικά, βάσει ισχυρών επιστημονικών δεδομένων, όπως αυτό είχαμε εκπαιδευτεί να ερμηνεύουμε τις κλινικές μελέτες και να αξιοποιούμε τις θέσεις ειδικών που εκπροσωπούν διεθνώς αναγνωρισμένες επιστημονικές εταιρείες. Αυτές τις θέσεις ο ΠΙΣ τις υιοθετεί με την απαραίτητη προσαρμογή στα κυπριακά δεδομένα.

Ο εμβολιαστικός σχεδιασμός δεν πρέπει να είναι ανελαστικός, αντίθετα θα πρέπει να είναι μια δυναμικού τύπου διαδικασία αξιοποιώντας τη ραγδαία εξέλιξη των δεδομένων που προκύπτουν από τις εν εξελίξει επιστημονικές μελέτες που αφορούν όλες τις πτυχές του Covid-19. Από την κλινική μορφή της νόσου, τη θεραπεία και τα εμβόλια που την αφορούν. Η άνευ προηγουμένου ταχύτητα παραγωγής και βελτίωσης των εμβολίων σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια και που θα είναι διαθέσιμα σύντομα, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα του επανακαθορισμού του εμβολιαστικού σχεδιασμού. Τόσο οι επιστήμονες, οι ερευνητές, οι κλινικοί γιατροί όσο και οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων εργάζονται συνεχώς έτσι ώστε η οποιαδήποτε μετάλλαξη να τύχει της άμεσης αντιμετώπισης με όσο το δυνατό πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

- Διαρροές που υπήρξαν υποστηρίζουν ότι εσείς δεν φέρατε ένσταση στη χρησιμοποιήσει του εμβολίου της AstraZeneca όταν λήφθηκαν οι σχετικές αποφάσεις. Είναι έτσι;

Τα όσα ανέφερα ενώπιον της επιτροπής ήταν στο πλαίσιο της ανακοίνωσης μας ως ΠΙΣ της 10ης Φεβρουαρίου. Η ανακοίνωση κατέστη, στο ίδιο πλαίσιο, πιο εξειδικευμένη μετά την μελέτη της από την εκτελεστική επιτροπή του ΠΙΣ. Τα όσα είχαν διαρρεύσει δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτή η παρερμηνεία είναι μια μικρή ένδειξη ότι η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή θα μπορούσε να λειτουργεί πιο σωστά και είναι σε αυτό το πλαίσιο που θα εισηγηθούμε ως θεσμός πιο ορθολογική και λεπτομερή καταγραφή πρακτικών.
Να σημειωθεί ότι ο ρόλος του ΠΙΣ δεν αναιρείται από οποιαδήποτε εκπροσώπηση σε διάφορες επιτροπές που δεν έχουν θεσμικό χαρακτήρα. Δεν έχουμε περιθώρια κανενός αποπροσανατολισμού. Πρέπει να παραμείνουμε βαθιά προσηλωμένοι στην αποστολή μας που στην προκειμένη περίπτωση είναι να ανοίξουμε την πόρτα εξόδου από την πανδημία το συντομότερο δυνατό και με τη μέγιστη ασφάλεια και να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα που δεν θα χαρακτηρίζεται από φοβικές κοινωνίες και αναιμικές οικονομικές δραστηριότητες.

- Το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά τον ΠΙΣ είναι προβληματικό;

To εμβολιαστικό πρόγραμμα θα μπορούσε να ήταν πιο στοχευμένο και πιο ευέλικτο και θα έπρεπε να εφαρμόζεται πιο μαζικά. Όσο πιο γρήγορα καλυφθεί εμβολιαστικά ο πληθυσμός τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε την ανοσία της αγέλης και τόσο πιο γρήγορα θα εξέλθουμε της υγειονομικής κρίσης. Για παράδειγμα το Υπουργείο θα μπορούσε σε συνεργασία μαζί με τον ΠΙΣ και με άλλους φορείς όπως για παράδειγμα οι οργανωμένοι νοσηλευτές να ενισχύσουμε και να στελεχώσουμε εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Κύπρο αυξάνοντας τον ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών. Ως ΠΙΣ έχουμε ήδη κάνει επαφές και δηλώνουμε εκ νέου την ετοιμότητα μας να βοηθήσουμε το Υπουργείο σε εθελοντική βάση εκεί και όπου χρειάζεται. Να σημειωθεί ότι εάν η Κύπρος επιτύχει τους αριθμούς εμβολιασμών στον αντίστοιχο αριθμό των rapid tests η πόρτα εξόδου από την πανδημία θα ανοίξει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

- Επειδή υπάρχει μια ανησυχία με τα εμβόλια. Ο ΠΙΣ τι συμβουλεύει τους άνω των 65 ετών να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca ή όχι;

Να επαναλάβω. Ουδέποτε έχουμε εγείρει θέμα για την ασφάλεια του εμβολίου. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν αυτά τα άτομα από τη χορήγηση του εμβολίου. Αυτό που εγείρεται ως ηθικό ζήτημα είναι η έλλειψη ισχυρών επιστημονικών δεδομένων για την αποτελεσματικότητα σε αυτές τις ηλικίες και με συννοσηρότητες. Αυτό άλλωστε έχει επισημανθεί και από τους αρμόδιους οργανισμούς.
Εάν το επιστημονικό κριτήριο δεν συνάδει με το κριτήριο της διαθεσιμότητας των εμβολίων, τότε παρά να μείνει ο πληθυσμός, ιδιαίτερα άνω των 65 και με συννοσηρότητες ανεμβολίαστοι, τότε η ηθική υποχρέωση του γιατρού είναι να προστατεύσει τον ηλικιακά ευάλωτο πληθυσμό με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων που έχει, έστω και με περιορισμένα δεδομένα σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα.
Εξάλλου οι μεταλλάξεις του ιού είναι ήδη υπό επεξεργασία στα κέντρα παραγωγής εμβολίων και γνωρίζουμε ότι στους επερχόμενους μήνες και μέχρι το φθινόπωρο θα παραχθούν εμβόλια που θα μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα τους έναντι των νέων μεταλλάξεων ανεξαιρέτως ηλικίας.

Επαναλαμβάνω ότι η σύσταση μας αφορά την ανάγκη για χρήση των εμβολίων βάση της επιστημονικά τεκμηριωμένης γνώσης για βελτιστοποίηση του αποτελέσματος και την ανάγκη το κράτος να προβεί σε ενέργειες για έγκαιρη εξασφάλιση όλων των εμβολίων χωρίς συνοριακούς περιορισμούς, δεδομένου ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα τεκμηριώνονται. Επανατονίζω ότι η επάρκεια όλων των διαθέσιμων εμβολίων πρέπει να διασφαλιστεί ώστε κάθε εμβόλιο, ανεξαιρέτως της χώρας προέλευσης και εφόσον είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και αδειοδοτημένο, να χορηγηθεί ώστε να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας ανεμβολιαστος.

- Η παραίτηση Κωστρίκη μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μεμονωμένο γεγονός ή μια εξέλιξη που ενδεχομένως να αποκαλύπτει μια προβληματική κατάσταση εντός της Συμβουλευτικής Ομάδας;

Σε ότι αφορά την παραίτηση καθ’ αυτή του κ. Κωστρίκη, αρμόδιος για να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι ο ίδιος. Σε ότι αφορά την κατάσταση εντός της Συμβουλευτικής Ομάδας πρέπει να πούμε τα εξής:

- Σαφώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της και σαφώς υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης της αξιοπιστίας της.
- Είναι λογικό σε μία επιτροπή πολλών επιστημόνων να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
- Είναι δεδομένο ότι όποιες θέσεις και εάν εκφρασθούν, η Συμβουλευτική Ομάδα δεν είναι αυτή που παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Την ευθύνη των τελικών αποφάσεων, στις οποίες αντιλαμβάνομαι συνυπολογίζονται πέραν των επιστημονικών δεδομένων και άλλοι παράγοντες ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Υγείας και στο κράτος.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronovirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X