ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Long Covid»: Ταλαιπωρεί πέραν του 50% των ασθενών στην Κύπρο

Τι αναφέρει ο πνευμονολόγος, Δρ Χάρης Αρμεύτης

Ολοένα και περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα ακόμη και έξι μήνες μετά την ανάρρωση τους από τον κορωνοϊό. Τα στοιχεία και στην Κύπρο κρούουν τον κώδωνα και αποτελούν ακόμη ένα σημαντικό παράγοντα που θα πρέπει να παροτρύνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, όσους πολίτες ιδιαίτερα νεαρούς στην Κύπρο, δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα. Εκτός από την πολυπόθητη ανοσία που θα πρέπει πλέον να αγγίξει μέσω των εμβολιασμών ακόμη και το 80-85% μέχρι τον Αύγουστο, όπως σημειώνουν στην «Κ» οι αρμόδιοι, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω μετάδοση του ιού, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ιός πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία. 39χρονη η οποία νόσησε με κορωνοϊό αναφέρει στην «Κ» ότι είχε χάσει την αίσθηση της γεύσης για τρεις μήνες. Σε άλλη περίπτωση, γυμνάστρια που είχε νοσήσει με τον ιό κατέληξε με δυσλειτουργία στον πνεύμονα.

 Όπως δηλώνει στην «Κ» ο πνευμονολόγος, Χάρης Αρμεύτης, πέραν των μισών ασθενών οι οποίοι έχουν νοσήσει με κορωνοϊό, ταλαιπωρούνται από την παρατεταμένη νόσο COVID-19 (long COVID). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το σύνδρομο μετα - Covid 19, πλήττει παγκοσμίως χιλιάδες άτομα και παραπέμπει σε επίμονα συμπτώματα διαφόρων μορφών.

Το σύνδρομο ορίζεται ως η επιμονή συμπτωμάτων για πέραν των 4-12 εβδομάδων. Η παραμονή των συμπτωμάτων πέραν των τριών μηνών αναφέρεται ως απώτερο COVID σύνδρομο (post-COVID syndrome).

«Μέχρι και τέσσερις εβδομάδες από τη στιγμή που ένα άτομο διαγνωστεί θετικό στον ιό θεωρείται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της οξείας λοίμωξης. Ωστόσο, μετά απ' αυτή, τα συμπτώματα παραμένουν μέχρι και πέραν των τριών μηνών. Τα παρατεταμένα συμπτώματα είναι συχνά σ’ αυτούς που πέρασαν πιο δύσκολα τη νόσο, χρειάστηκε να νοσηλευτούν ή σε άτομα που έχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα. Σίγουρα όμως υπάρχουν και περιπτώσεις παρατεταμένων συμπτωμάτων σε άτομα που το έχουν περάσει ανώδυνα, στο σπίτι τους», σημειώνει ο Δρ Αρμεύτης.

Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα σε άτομα που νόσησαν σοβαρά, διασωληνώθηκαν ή παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αναπνευστήρα, να έχουν μόνιμες αλλοιώσεις στον πνεύμονα ή μειωμένη πνευμονική λειτουργία.

Φυσικά αυτός δεν είναι ο κανόνας. Στην πλειοψηφία τους, οι ασθενείς δεν θα καταλήξουν με μόνιμες συνέπειες στην υγεία τους, όπως σημειώνει ο ίδιος, αλλά θα επανέλθουν.

Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό γιατί ασθενείς αναρρώνουν πλήρως μετά την οξεία φάση της νόσου, ενώ άλλοι συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται με διάφορα συμπτώματα για αρκετό χρονικό διάστημα.

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τον κ. Αρμεύτη ο οποίος έχει ζήσει από κοντά τη νόσο , παρακολουθώντας πολλούς ασθενείς οι οποίοι πέρασαν δύσκολες στιγμές ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες που χρειάστηκαν να διασωληνωθούν, υπάρχουν αναφορές για μέχρι και 100 διαφορετικά συμπτώματα.

Τα πιο συχνά παρατεταμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα δύσπνοιας και κόπωσης. «Οι ασθενείς περιγράφουν ότι κάνουν μια ήπια δραστηριότητα αλλά κουράζονται πολύ εύκολα. Μπορεί να έχουν πόνο στο στήθος, στις αρθρώσεις, διαταραχές του ύπνου, έντονο στρες, επίμονο βήχα ακόμη και κατάθλιψη μέχρι νευρολογικά ή αιματολογικά συμπτώματα», αναφέρει ο Δρ Αρμεύτης.

Η συντριπτική πλειοψηφία επανέρχεται. Ο ίδιος καλεί όλους ειδικά τους νέους να εμβολιαστούν καθώς αυτό είναι το όπλο το οποίο μπορεί να παρέχει την απαιτούμενη προστασία έναντι του ιού που καραδοκεί με την ινδική μετάλλαξη να κερδίζει έδαφος απειλώντας την επιδημιολογική εικόνα και της Κύπρου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση