ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠΑΣΥΔΥ: Η Πολιτεία να διασφαλίσει το δικαίωμα της γυναίκας για πρόσβαση σε επαγγελματία μαία

Η 5η Μαΐου είναι αφιερωμένη στην Μαία και τιμάται από το 1991 κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο

ΚΥΠΕ

Το δικό του μήνυμα για την 5η Μαΐου που έχει καθιερωθεί ως η διεθνής ημέρα μαιών - μαιευτών στέλνει με σχετική του ανακοίνωση ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ( ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ.), προσθέτοντας πως η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει το δικαίωμα της κάθε γυναίκας για πρόσβαση σε επαγγελματία μαία και επιλογή στον τόπο γέννησης του παιδιού της. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η  5η Μαΐου είναι αφιερωμένη στην Μαία , θέλοντας να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μαίες και οι μαιευτές  στην  υγεία των μητέρων, των παιδιών και των οικογενειών  τους. Η μέρα μάλιστα, τιμάται από το 1991 κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο,  ως αναγνώριση της προσφοράς και του καθοριστικού τους ρόλου στη δημιουργία υγιών ατόμων και οικογενειών στην κοινωνία.

Όπως αναφέρεται το θέμα ων φετινών εκδηλώσεων 2019  «Μαίες/Μαιευτές: Υπερασπιστές των Δικαιωμάτων της Γυναίκας» ανταποκρίνεται στην πρώτη από τις τρεις στρατηγικές κατευθύνσεις της  Διεθνούς  Συνομοσπονδίας Μαιών  όπως  καθιερώθηκε για το  2017-2020  και οι οποίες αφορούν την  ποιότητα- ισότητα-ηγεσία  στο χώρο της μαιευτικής φροντίδας , ενώ οι  μαίες ως ηγέτες στην πορεία για ποιοτική μαιευτική φροντίδα, διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην παρακολούθηση  των γυναικών και των νεογνών τους για μια ασφαλή εγκυμοσύνη και τοκετό.

Η ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ. αναφέρει  επίσης  ότι μια  υγιής εγκυμοσύνη και μια θετική εμπειρία στο τοκετό προδιαγράφει  θετικές επιπτώσεις  που διαρκούν μια ζωή και βελτιώνουν  την υγεία, της μητέρας, του νεογνού, της οικογένειας και της κοινωνίας (European Perinatal Health Report 2015).

Μέσα από την παρεχόμενη  μαιευτική φροντίδα, η μαία διασφαλίζει  το δικαίωμα των γυναικών για ελευθερία και δυνατότητα  επιλογής,  όσον αφορά στο τι συμβαίνει στο σώμα τους αλλά και σχετικά με τη φροντίδα τους κατά τη διάρκεια του τοκετού, προστίθεται στην ανακοίνωση, αναφέροντας επίσης πως κάθε γυναίκα είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων   και προστατεύεται  το δικαίωμα της ιδιωτικής της  ζωής και της σωστής ενημέρωσης σχετικά με την υγεία της.

 Ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού σημειώνει επίσης πως το μαιευτικό μοντέλο φροντίδας  προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία της  μητέρας, του νεογνού, της οικογένειας και κατ΄ επέκταση της κοινωνίας προάγοντας  το επίπεδο υγείας σε κάθε χώρα. Είναι  επίσης οικονομικά αποδοτικότερο  σημειώνει, γι`  αυτό και  αποτελεί πρωταρχικό στόχο  πολλών ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων.

Συνεπώς  αναφέρει, στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες (Σκανδιναβικές, ΗΒ, Ολλανδία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία ) η μαία, αποτελεί  μέρος του συστήματος υγείας, και είναι αρμόδια για τη  διάγνωση της κύησης, την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης γυναικών χαμηλού κινδύνου κύησης, την εκτέλεση του φυσιολογικού τοκετού  και την φροντίδα της λεχώνας και του νεογνού μέχρι την 28η μέρα ζωής.
 
Η δραστηριοποίηση των μαιών σε αυτές τις χώρες, όπως αναφέρεται,   πραγματοποιείται σε πλαίσιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε Κέντρα Φυσικού Τοκετού τα οποία λειτουργούν ως  αυτόνομη μονάδα  ή  σε Δωμάτιο Φυσικού Τοκετού  εντός νοσοκομείου ή στο σπίτι.

Η αξιοποίηση των μαιών, στο σύστημα υγείας, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών στις χώρες αυτές, έχει μειώσει τη μητρική και νεογνική θνησιμότητα μέχρι και  3% από το 1990 μέχρι σήμερα, έχουν αυξήσει  τους φυσιολογικούς τοκετούς από μαίες στο 70%, έχει μειώσει τους  πρόωρους τοκετούς, έχει βελτιώσει τους  δείκτες μητρικού θηλασμού πέραν του  90%  και ασφαλώς έχει μειώσει  την παραμονή της γυναίκας  στο νοσοκομείο και αισθητά το κόστος της φροντίδας ( ΔΣΜ 2019).

Συνεπώς, προστίθεται στην ανακοίνωση, ορθά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ 1996) καθορίζει ότι το πλαίσιο της  μαιευτικής φροντίδας σε κάθε χώρα, πρέπει να είναι ποιοτικό, προσβάσιμο, επαρκές, αποτελεσματικό, αποδοτικό, ασφαλές και  ισότιμο για όλες τις γυναίκες.

Αναφερόμενη η ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ. στις  μαίες/μαιευτές  στο τόπο μας σημειώνει πως   είναι επιστημονικά καταρτισμένοι, εκπαιδευμένοι  και   εργάζονται με βάση  διεθνή πρότυπα .Μπορούν να παρέχουν  μαιευτική φροντίδα με επιδεξιότητα, κατανόηση και αγάπη  για  το 87% της βασικής περίθαλψης που χρειάζονται οι  γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη, τοκετό και λοχεία με τα νεογνά τους, γι αυτό και είναι  σημαντικό η κάθε γυναίκα  στο τόπο μας να έχει πρόσβαση σε μια μαία/μαιευτή.

Επιπρόσθετα, αναγνωρίζονται από τον νόμο Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής (1988-2015) ως ο υπεύθυνοι επαγγελματίες που εργάζονται αυτόνομα με τις έγκυες γυναίκες και παρέχουν  την απαιτούμενη υποστήριξη, φροντίδα και συμβουλευτική κατά την κύηση, τοκετό και τη λοχεία, διενεργώντας τον φυσιολογικό τοκετό  με δική τους  ευθύνη και φροντίζοντας τη μητέρα και  στο νεογνό μέχρι και  την 28η  μέρα της  ζωής του.
 
Όπως αναφέρεται για  την αποτελεσματικότερη  διαχείριση των προβλημάτων στον  τομέα της μαιευτικής φροντίδας στο τόπο μας, όπως είναι τα ψηλά ποσοστά καισαρικών τομών (56%)  και τα χαμηλά ποσοστά μητρικού θηλασμού(27%) επιβάλλεται το κράτος να επενδύσει στον επαγγελματία μαία και να τον αξιοποιήσει  σωστά εντός του ΓεΣΥ,   μέσα από την παροχή  πλαισίου φροντίδας στη κοινότητα, όπου η κάθε γυναίκα κατά τη περίοδο της κύησης, να έχει πρόσβαση σε μια μαία.

Η  κάθε γυναίκα θα προετοιμάζεται καλύτερα  από τον κατάλληλα επιστημονικά καταρτισμένο επαγγελματία υγείας και πιο εύκολα θα επιλέξει  τον φυσιολογικό τοκετό και το μητρικό θηλασμό, παράμετροι οι  οποίοι συμβάλλουν στην θεμελίωση  της υγείας της κάθε οικογένειας η οποία αποτελεί το κύτταρο της κάθε κοινωνίας.
 
Ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί η υλοποίηση της διακήρυξης του Υπουργείου Υγείας για  δημιουργία  Δωματίων Φυσικού Τοκετού σε όλα τα Δημόσια Μαιευτήρια, βελτιώνοντας  την ποιότητα της παρεχόμενης  μαιευτικής φροντίδας και  κατ΄ επέκταση των δεικτών μητρικής και νεογνικής υγείας στο τόπο μας  , αλλά και την κατοχύρωση του δικαιώματος των γυναικών για επιλογή στο τόπο  τοκετού.                               
 
Τέλος ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΣΥ, με την ευκαιρία της 5ης Μαΐου  Διεθνούς Ημέρας Μαιών, εύχεται Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μαίες/Μαιευτές και δηλώνει παρών στην υποστήριξη του δικαιώματος των μαιών για κατάλληλη και συνεχή εκπαίδευση, επαρκή στελέχωση των τμημάτων ώστε να παρέχεται απρόσκοπτα σε όλες τις μητέρες και τα νεογνά τους ποιοτική  μαιευτική φροντίδα με πλήρη αναγνώριση  του  ρόλου τους και προς αυτή την κατεύθυνση   εργάζεται  με τις μαίες, καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση