ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόσοι ανεμβολίαστοι βρίσκονται σε ΜΕΘ - Η πίεση στο σύστημα υγείας

Η «φόρμουλα» υπολογισμού και ο σχεδιασμός του ΟΚΥπΥ

Το ποσοστό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, την πραγματική πίεση που δέχονται τα νοσηλευτήρια και κατ’επέκταση το σύστημα υγείας της χώρας μας αλλά και τη φόρμουλα με την οποία υπολογίζεται η εισροή νοσηλευόμενων καθώς και εισαγωγών σε ΜΕΘ μας απασχόλησαν στο σημερινό ρεπορτάζ.

Έχει άλλωστε τονιστεί πολλάκις από την έναρξη της πανδημίας πως ο λεγόμενος «σκληρός δείκτης» που καθορίζει τόσο τη στρατηγική Κυβέρνησης, Υπουργείου Υγείας και Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, όσο και ο παράγοντας που καθορίζει την αυστηρότητα των περιοριστικών μέτρων δεν είναι άλλος από τις νοσηλείες.

Με σκοπό την καλύτερη δυνατή ενημέρωση η «Κ» επικοινώνησε με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, κύριο Πάμπο Χαριλάου, ο οποίος μας μετέφερε τόσο στατιστικά στοιχεία όσο και την εικόνα που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια αλλά και τον σχεδιασμό του ΟΚΥπΥ για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Πόσοι ανεμβολίαστοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΚΥπΥ αυτή τη στιγμή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 22 ασθενείς (να ξεκαθαρίσουμε πως οι αριθμοί αφορούν αποκλειστικά νοσηλευόμενους λόγω Covid). Οι 18 από τους 22 βρίσκονται διασωληνομένοι με τον Πάμπο Χαριλάου να αναφέρει στην «Κ» πως 16 εξ’αυτών είναι άτομα χωρίς εμβολιαστικό παρελθόν. 16 από τους 22 λοιπόν, ποσοστό 72,72% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι, ποσοστό που συνάδει με το αντίστοιχο συνολικό όλων των νοσηλευόμενων χωρίς ιστορικό (75,76%).

Πίεση στο σύστημα υγείας και σχεδιασμός ΟΚΥπΥ - Πότε φτάσαμε στο χειρότερο σημείο

Στο παρόν στάδιο το σύστημα υγείας δεν δέχεται σοβαρές πιέσεις και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. 165 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται εκ των οποίων οι 51 σε σοβαρή κατάσταση. Με «φάρο» τα τέσσερα προηγούμενα κύματα ο ΟΚΥπΥ έχει την εμπειρία μέσα από τον σχεδιασμό του για ανάπτυξη ή σύμπτυξη κλινών αναλόγως των αναγκών που παρουσιάζονται σε κάθε χρονική περίοδο. Όπως ανέφερε ο κύριος Χαριλάου «Παρά το διαχειρίσιμο της κατάστασης, ο αριθμός των ημερήσιων θετικών κρουσμάτων παραμένει υψηλός ενώ είναι ευθέως ανάλογος με την αύξηση των νοσηλευόμενων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όσο αυξάνονται οι νοσηλείες λόγω Covid, ταυτόχρονα μειώνονται οι διαθέσιμες κλίνες για ασθενείς που δίνουν μάχη με άλλες ασθένειες» πρόσθεσε. Επιχειρώντας να ζυγίσουμε τα δεδομένα ρωτήσαμε τον κύριο Χαριλάου ποια ήταν η περίοδος που φτάσαμε στο χειρότερο σημείο σε συνάρτηση με τις ασύμμετρες πιέσεις του συστήματος υγείας. Ο ίδιος δήλωσε στην «Κ» : «Θεωρώ πως η δυσκολότερη καμπή από την αρχή της πανδημίας ήταν ο Αύγουστος που μας πέρασε. Είχαμε φτάσει σε σημείο που οι νοσηλευόμενοι ξεπέρασαν τους 300, ενώ περίπου 60 βρίσκονταν σε ΜΕΘ».

Η «φόρμουλα» υπολογισμού νοσηλευόμενων - Πόσοι καταλήγουν σε ΜΕΘ

Θέσαμε το ερώτημα στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ για το πώς υπολογίζεται ή προβλέπεται ο αριθμός των ατόμων που ενδέχεται να χρειαστεί να νοσηλευτούν καθώς και το πόσοι εξ’αυτών τελικά καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με τον Πάμπο Χαριλάου -και χωρίς αυτό να μπορεί να υπολογιστεί με απόλυτη ακρίβεια- από τα άτομα που θα νοσήσουν με κορωνοιό, στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, ένα ποσοστό της τάξεως του 3-3,5% ενδέχεται να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσηλευτήριο. Φυσικά ο αριθμός αυτός αυξάνεται ή μειώνεται αφού υπάρχουν αρκετές μεταβλητές μεταξύ των κρουσμάτων όπως η ηλικία, το ιικό φορτίο ή το αν ανήκουν σε ευάλωτες/ευπαθείς ομάδες ή αν φέρουν υποκείμενα νοσήματα (διαβήτης, παχυσαρκία κτλ). Μάλιστα 1 στους 10 που νοσηλεύονται αναμένεται να γίνει κάποια στιγμή εισαγωγή σε ΜΕΘ (10% των νοσηλευόμενων καταλήγουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X